ISTRAŽIVANJE: Beograđani najveći ljubitelji svinjetine i pekarskih proizvoda
U Srbiji ima čak 54.7% sa viškom kilograma i gojaznih osoba, a veliki broj njih obavlja zahtevan fizički posao. Broj gojaznih je značajno veći kod muškaraca, starosne dobi od 45. do 64. godine, u odnosu na žene; kod onih sa osnovnim obrazovanjem i kod stanovištva koje živi u Vojvodini.
Najnoviji rezultati istraživanja o navikama u ishrani i fizičkoj aktivnosti odraslog stanovništva Srbije pokazuju da naši građani dnevno u proseku konzumiraju jednu porciju voća, što broji 130 g i to češće žene nego muškarci. Analiza pokazuje da jabuke i kruške unosimo dva puta češće nego bilo koje drugo voće, dok sezonskom voću su najviše verni Beograđani, srednjeg i visokog obrazovanja.
Kada je reč o povrću, sladak kupus i crni luk su na tanjirima zastupljeni tri do četiri puta nedeljno, dok su šargarepa, paradajz, krastavac i zelena salata na trpezi svega dva puta nedeljno.
Preporuke Svetske zdravstvene organizacije za unos voća iznose 400 g dnevno, a povrća oko 320 g, pa na osnovu dobijenih rezultata uočljivo je da naše stanovništvo nije ni blizu ovih cifara. Pregojazni ljudi žive u beogradskom regionu, jer se pokazalo da najvišu energetsku vrednost dnevnog obroka imaju upravo osobe koje žive u našoj prestonici. Unos energije se razlikuje u zavisnosti da li živite u ruralnom ili gradskom naselju – on je viši u selu, i to više kod muškaraca nego kod žena.
Srpska populacija vernija je svinjetini i piletini, i to najviše muškarci starosne dobi od 22. do 44. godine. Kada je reč o ljubiteljima hleba, najviše preferiraju beli i to u 69% slučajeva, a količine koje pojedu variraju od 50 do 200 g dnevno.
Alarmantan podatak je da svega 30% stanovništva ima naviku da dva do tri puta nedeljno konzumira visokokalorične proizvode iz pekare, i to one na bazi lisnatog testa, uzimajući 200 g čime se može uneti oko 800 kalorija samo kroz tu jednu namirnicu. Ovoj lošoj navici su skloni najviše ljudi srednjeg obrazaovanja, prenosi "Politika".