ИСТРАЖИВАЊЕ: Београђани највећи љубитељи свињетине и пекарских производа
У Србији има чак 54.7% са вишком килограма и гојазних особа, а велики број њих обавља захтеван физички посао. Број гојазних је значајно већи код мушкараца, старосне доби од 45. до 64. године, у односу на жене; код оних са основним образовањем и код становиштва које живи у Војводини.
Најновији резултати истраживања о навикама у исхрани и физичкој активности одраслог становништва Србије показују да наши грађани дневно у просеку конзумирају једну порцију воћа, што броји 130 г и то чешће жене него мушкарци. Анализа показује да јабуке и крушке уносимо два пута чешће него било које друго воће, док сезонском воћу су највише верни Београђани, средњег и високог образовања.
Када је реч о поврћу, сладак купус и црни лук су на тањирима заступљени три до четири пута недељно, док су шаргарепа, парадајз, краставац и зелена салата на трпези свега два пута недељно.
Препоруке Светске здравствене организације за унос воћа износе 400 г дневно, а поврћа око 320 г, па на основу добијених резултата уочљиво је да наше становништво није ни близу ових цифара. Прегојазни људи живе у београдском региону, јер се показало да највишу енергетску вредност дневног оброка имају управо особе које живе у нашој престоници. Унос енергије се разликује у зависности да ли живите у руралном или градском насељу – он је виши у селу, и то више код мушкараца него код жена.
Српска популација вернија је свињетини и пилетини, и то највише мушкарци старосне доби од 22. до 44. године. Када је реч о љубитељима хлеба, највише преферирају бели и то у 69% случајева, а количине које поједу варирају од 50 до 200 г дневно.
Алармантан податак је да свега 30% становништва има навику да два до три пута недељно конзумира висококалоричне производе из пекаре, и то оне на бази лиснатог теста, узимајући 200 г чиме се може унети око 800 калорија само кроз ту једну намирницу. Овој лошој навици су склони највише људи средњег образаовања, преноси "Политика".