НОВИ ТРИК БЕОГРАДСКИХ УГОСТИТЕЉА: Смислили како да НАПЛАТЕ ЈОШ ВИШЕ
Нова досетка београдских угоститеља узбуркала је друштвене мреже.
Често се на друштвеним мрежама полемише о ценама у ресторанима у Србији, али неретко се коментаришу и сами квалитети услуга па и новине које су грађани приметили у угоститељским објектима. Поједини ресторани у Београду почели су да наплаћују и кечап који се сервира у малим чинијицама обично уз помфрит.
НОВАЦ ЈЕДНОМ МЕСЕЧНО ИЛИ ЧЕТИРИ ПУТА ГОДИШЊЕ? Ово морате да знате - само овако можете да пренесете пензију из иностранства
СУПЕРЋЕЛИЈСКЕ ОЛУЈЕ НАПРАВИЛЕ ХАОС, САД СВЕ ТО ТРЕБА САНИРАТИ: Ево колико би вас коштало осигурање куће
Шта у случају ако вас опече медуза или убоде морски јеж?
Оно што је новина коју су приметили корисници на мрежама и прокоментарисали јесте да поједине кафане и ресторани наплаћују кечап, али да претходно нигде нису истакли да ову ставку наплаћује.
Иако поједини угоститељи кажу да је јадно наплаћивати кечап, потрошачи потврђују да ово јесте пракса у неким ресторанима код нас, али и у Црној Гори.
Судећи по коментарима корисника мрежа на црногорском приморју у неким ресторанима ова ставка кошта 0,80 центи, а слично је и у Београду.
Многи су се осврнули и на то да рецимо пола килограма кечапа у радњама у Београду кошта око 150 динара, те и да је бесмислено четири кашике наплатити исто или чак и више.
Подсетимо, у појединим ресторанима већ наплаћују неке услуге које нам готово наметну, а реч је о чувеном „куверу“ који вам конобари сервирају пре оброка.
Дејан Гавриловић, председник организације потрошача Ефектива, објаснио је недавно за медије да оно што је постало јако популарно у последње време, поготово када је наступила пандемија короне, јесте чувени „кувер“ у све више ресторана.
– Дакле, док седите у угоститељском објекту и чекате да вам донесу оно што сте поручили, за то време вам конобар донесе чувени „кувер“. Један потрошач нам је испричао како је у неком ресторану на Новом Београду поручио рибљу чорбу, а док је чекао ручак, конобар му је на тањирићу донео парче хлеба и паштету. Он је то појео и прво што је помислио је да можда кућа части.
После тога је стигла рибља чорба, појео је и то и када је тражио рачун, видео је на рачуну да су му наплатили и тај "кувер", односно то парче хлеба и паштете, што је свега два залогаја – рекао је Гавриловић и додао:
– Када донесу тај мали оброк, нико ти не нагласи да се и то плаћа, већ само оставе. Гост помисли да је на рачун куће јер није то ни поручио, поједе и то му дође на наплату. Угоститељи све чешће то практикују и сервирају та мини-пређела, која касније наплате.