Са 3.000 евра можете да започнете овај модеран бизнис који бележи ОГРОМАН РАСТ
Веганска исхрана све је популарнија у свету, али и код нас, па је производња и продаја те врсте хране нова могућност за бизнис.
Да је ово потенцијални бизнис будућности, сведоче и примери из света. Тако је, рецимо, у Француској, чија је кухиња традиционално ослоњена на месо, раст продаје на тржишту веганске хране у 2016. био чак 82 одсто, док стручњаци процењују да ће на светском нивоу у наредне две године ово тржиште порасти чак 20-25 одсто.
Шапчанка Славица Илић не само да користи већ и производи сирову веганску храну и сокове. Њена пословна идеја награђена је на конкурсу Фондације "Траг" и тако је набавила потребне апарате за производњу сирове биљне хране и започела сопствени бизнис.
Да би се кренуло у овај бизнис, потребно је око 3.000 евра, не рачунајући пословни простор . Зарада зависи од тржишта на коме се ради, колико је оно и колико има заинтересованих за такву врсту хране.
Уколико се не јаве непредвиђени проблеми, до профита се може доћи већ у другој години пословања.
Славица је своју малу радњу у Шапцу отворила у априлу 2017. и за мање од годину дана успела је да запосли и једног радника. Каже да сваког дана све више људи долази по ручак без меса или по слаткиш без шећера, јаја и брашна.
Шведска компанија отвара фабрику у ОВОМ српском граду, радна места за 1000 људи
Недељни ручак из кухиње Славице Илић припремљен је искључиво од састојака биљног порекла, углавном сирових, који изгледају као да су сушени на сунцу. Заправо, и јесте тако јер храна коју она производи обрађује се на температури која не прелази 45 степени јер тада намирнице задржавају све минерале и витамине. Ту су ланене плочице, плочице са чија семенкама, чипс од кеља, бели сос од индијских ораха и вегански суши који мења месо и рибу.
- Ја сам почела да једем биљну храну 2013. Онда ми је пријатељ предложио да то што правим почнем да продајем, јер сви који су пробали били су одушевљени на који начин се биљна храна може припремати и колико су то укусни оброци. Онда сам одлучила да се са пројектом "Корен, лист и плод" пријавим на конкурс за зелене идеје Фондације "Траг". Тада сам освојила другу награду и 500.000 динара и то је био мој почетни капитал - прича она. Са тим новцем отворила је малу радњицу код једне шабачке пијаце.
Иако је ова храна често предмет полемике међу љубитељима меса и намирница животињског порекла, храна коју Славица производи јесу прави гурмански производи.
Трампова администрација одбила понуду Кине за припремне трговинске преговоре
- Сецкана салата одбија људе да ову храну пробају, али то није само салата. Могу да се праве бургери, плочице, хлебови. Данас су на мом јеловнику гурманске тортиље. Кору правим од слатког кромпира батата и хидрираних ољуштених бадема. Оне су сушене на 45 степени иако делују да су печене. Пуњене су надевом од поврћа, крем-сиром од бадема. Ту су бургери, кремови, палачинке са домаћом нутелом коју ја правим, а која је од органских намирница. Уз то иду и витаминске салате и сок од "грин смит" јабука са ђумбиром, који је одличан за чишћење јетре - објашњава Славица, која сама смишља рецепте за јеловнике.
Славица наводи да је ово пионирски посао, али верује да ће то ускоро бити веома пожељан и исплатив бизнис јер је све више оних који увиђају добробит овакве хране, без пржења и термичке обраде.
- Чак су и највећи научници прогнозирали да ће ускоро доћи време када ће ово бити храна будућности. У првој години не може да се заради, али ја сам у другој поред себе успела да запослим још једног радника, а верујем да ће бити простора да се од овог посла лагодније живи - каже Славица.