СТИЖЕ ОЗБИЉНО ПОСКУПЉЕЊЕ МЕСА! Напуните хладњаке док још можете, имате још 10-ак дана док цене не оду у небо
Средином септембра ће да поскупи свињско месо, упозорење је из Привредне коморе Србије.
Свињско месо ће поскупети средином септембра, то су лоше вести за српске новчанике и нису пуко нагађање, већ упозорење из Привредне коморе Србије. На пораст цене свињетине утиче појава афричке куге, али и то што је месо из европског увоза поскупело за 40 одсто. Из ПКС упозорили су и да се очекује раст цене других врста меса, које ће се користити као замена за свињетину.
ВОДИЧ ЗА КУПОВИНУ НЕКРЕТНИНА У 2023. ГОДИНИ: Како одабрати стамбени кредит и шта је то Ефективна каматна стопа?
ИСТОРИЈСКИ МОМЕНАТ ЗА НАШЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ! Министарство обезбедило рекордни буџет - ЕВО ШТА ТО ЗНАЧИ ЗА СРПСКОГ СЕЉАКА
ВЛАДА СРБИЈЕ ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Након преговора са трговцима и произвођачима, ОВО су производи којима ће бити СНИЖЕНЕ МАРЖЕ
У Европи је свињско месо скупље и до 40 одсто, а тренутно су у Србији цене свињетине и јунетине готово једнаке. Килограм свињског бута у Србији тренутно кошта од 800 до 1.200 динара. Са друге стране, цена у откупу свиње је око 270-280 динара, што је за 20-30 динара више него у ово време прошле године. Суштина је да када свиње поскупљују, поскупљује и месо, али кад свиње појефтине, појефтињења меса нема.
Бојан Станић из сектора за стратешке анализе ПКС каже да ће они који се баве продајом свињетине "свакако имати у виду економску моћ становништва".
- Цене ће ићи нагоре, али у разумном нивоу, имајући у виду континуирани пад куповне моћи грађана последњих шест месеци - испричао је Станић за РТС.
Како каже, очекује се да ће раст цена свињетине погурати нагоре и цене других врста меса, јер ће се користити као замена за свињетину. Такође, истакао је да се не може очекивати пад трговачких маржи када је у питању свињско место јер "она може бити ствар преговора само код основних животних намирница". На питање портала Nova.rs о поскупљену свињетине, Горан Паповић из Националне организације потрошача пита "а које месо и ког квалитета". "Да ли квалитет меса прати раст цене? Годинама не, дакле неопходно је да ПКС објасни које месо (ког квалитета) поскупљује", истиче саговорник.
Саговорник страхује да би раст цене свињетине могао да подстакне раст и других цена меса, наводећи да то месо неће имати ко да купује. "Потрошачи у Србији већ годинама месо не купују на кило, већ на шницле, на граме. Ако месо поскупи, не знам како ће потрошачи моћи да га приуште јер и овако не може свако да приушти", прича Паповић. Агороекономиста Милан Простран каже за да је свињско месо већ на тржишту достигло највиши ниво цена од када се прати тржиште. "Цене су изузетне велике. Највећи део потрошача више ни не једе најкавалитетније врсте меса на бут, каре, плећку. Углавном се одлучују за ниже категорије", каже Простран.
Додаје да већ неко време уназад, људи купују месо на граме. Простран наводи и да је питање ко ће куповати месо, када до поскупљења дође. "Заиста имам страх ко ће куповати. У маркетима је месо достигло цену која до сада није забележена. Посматрам људе који купе 200,300 грама меса. Више не купују килограм", наводи Простран.