Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СТРУЧЊАЦИ СУ ПОТВРДИЛИ: Литијум не угрожава ни воду, ни ваздух, ни земљиште!

30.06.2024. 17:55
Rudnik
Рудник / Извор: Shutterstock

У српској јавости поново се ломе копља око отварања рудника надомак Лознице и ископавања јадарита, који садржи литијум и бор.

Док једни сматрају да ће експлоатација овог минерала по којем је Србија јединствена у свету, довести до еколошке катастрофе, стручњаци који су учествовали у Студији о процени утицаја на животну средину, изричити су да су рађена врло прецизна истраживања и да студија садржи 23.000 података, који сви децидно указују на то да - уколико се све уради како је наведено, рударење литијума неће ни на који начин угрозити ни воду, ни ваздух, ни земљиште!

Противници експлоатације литијума тврде да ће ови процеси загадити не само реку Јадар већ и читаве речне сливове, па и Дрину, да ће третман агресивним киселинама произвести отровне гасове који се могу ширити у радијусу од преко десет километара, да ће сумпорна киселина нагризати кожу и плућа људи и животиња, да ће око 19.000 људи бити расељено или директно угрожено због рудника...

 Председник Александар Вучић

Литијум је будућност, био сам слепо код очију

- Литијум је будућност... Био сам слеп код очију - казао је јуче председник Александар Вучић откривши да није могао да верује и да се питао како је могуће да то није видео намере страних обавештајних служби да спрече напредак Србије.

- Држе ми придике и предавања тако што мрак током протеста против литијума осветљавају литијумом односно укључе мобилни телефон који има литијумску батерију - коментарисао је Вучић не скривајући чуђење.

Професор Рударско-геолошког факултета Александар Цвјетић, један од научника који је радио на изради Студије о утицају пројекта "Јадар" на животну средину каже за медије да је, поред њега, још стотинак стручњака радило на разним анализама, моделирањима, истраживањима и да је струка јасно показала да се литијум може откопавати.

- Све се одиграва у затвореним, контролисаним условима и практично све што остане у процесу производње, било да су гасови, отпадне воде, максимално се користи и прерађује - каже Цвјетић који истиче да је реч о једном затвореном циклусу.

 Министар Томислав Момировић

 Плате у индустрији литијумских батерија веће од 4.000 евра

Експлоатација литијума је невероватна шанса за Србију, а плате у индустрији литијумских батерија су веће од 4.000 евра, рекао је министар трговине Томислав Момировић.

- Индустрија литиујма је индустрија будућности која генерише велике плате и која би значила неколико милијарди евра прихода за Републику Србију сваке године. Ово је највећа прилика да Србија направи одлучан искорак када је реч о приближавању економском стандараду најразвијенијих држава Европе - наведено је у у саопштењу.

Смешно му је, каже, када чује да ће се користити на хиљаде литара реке, да ће се "попити Дрина":

- Воде се пречишћавају, враћају се у систем, максимално се користи свака литра. Само оно што буде морало, узимаће се из приобаља Дрине, из дела који уопште није погодан за пиће. Они који причају о хиљадама литара не наводе никакве податке одакле им то - истиче професор и додаје да би се пречишћавао и ваздух:

- И 50 одсто јаловине ће се чак враћати под земљу како не би дошло до слегања терена. Све је разрађено и моделирано. Међутим, иако су примењене најмодерније технике и технологије које тренутно постоје у Европи и свету, и даље има таквих небулозних спекулација и идеја које се не могу десити чак и да се ништа од мера не примени.

Сумпорна киселина

Само у Бору се произведе 700.000 кубика

Појединци наводе и да постоји велика опасност од сумпорне киселине која је велики загађивач, а која се користи у процесу прераде литијума, али проф. Динко Кнежевић објашњава да се код таквих навода игнорише чињеница да је сумпорна киселина најпродаванија хемикалија на свету.

- У Бору се производи око 700.000 метара кубних те сумпорне киселине. Они је производе, лагерују је у својим складиштима, транспортују и продају је свима. У пројкету "Јадар" се неће користити ни пола те сумпорне киселине која се у Бору произведе - каже Кнежевић и додаје да су противници пројекта по струци правници и гинеколози, те, иако се мало слабије разумеју у тематику, "знају да ће све да нестане као да је у питању атомска бомба".

Професор Рударско-геолошког факултета Динко Кнежевић, који је, такође, учествовао у изради студије каже за Курир да "једна мала група врло агресивних људи тврди да ћемо сви морати да се иселимо, јер неће бити ни воде, ни земље ни ваздуха", а да немају никакве доказе за то.

- Суштина је да је рудник подземни. Откопава се на нивоу од 400 и нешто, па до скоро 700 метара. То је толико велика дубина да ви практично горе, на површини, немате никакав ефекат од тога, не можете ништа да осетите. Чак се и експлозив, кад се допреми на рудник, спушта у јаму, и у јами лагерује. Има оних који тврде да ће све да се спали, да се спржи, да ће горети и ваздух и земља, али они немају никакав доказ да то поткрепе. Са друге стране, наши и страни научници су своје закључке поткрепили са хиљадама анализа, на 2.000 страница, што је све доступно јавности - закључује професор.

Извор: Србија Данас/Курир/М.А.