Нова сорта шљиве у Чачку - ових дана бира јој се име! Ево које су јој карактеристике (ФОТО)
Има крупан плод и рађа из године у годину
Комисија за признавање сорти воћа у Министарству пољопривреде решењем је у нову сорту произвела хибрид 14/21 створен у чачанском Институту за воћарство. Наредних дана ова рана, стона сорта, добиће и прикладно комерцијално име.
- Институт наставља давно започету мисију стварања нових генотипова, дакле стварања нових сорти готово свих континенталних врста воћака, и пред крај ове године можемо се похвалити да имамо 18. по реду сорту шљиве - каже Милан Лукић, директор Института.
Ово је 46. нова сорта створена у овој научној кући у протеклих седам деценија.
- Сорта је испитивана на неколико локалитета, један је био у околини Ваљева, други у околини Новог Пазара и током претходних двадесетак година вршена су опширна истраживања. Ради се о раној сорти шљиве која сазрева у другој декади јула, седам до десет дана после чачанске ране - истиче Лукић.
То је првенствено стона сорта, крупног плода масе од 80 до 90 грама, љубичасто плаве боје, округластог облика. Сорта је поприлично толерантна на вирус шарке шљиве, што је веома значајно за наше произвођаче али и воћаре у читавој Европи.
- Нова шљива има редовну родност, а то је атипично за ране сорте. Рађа из године у годину, одликује се стабилном родношћу и релативно високом за ране сорте. Бујност стабла је мање изражена него код чачанске ране, што је унапредило родност - истичу у Институту.
Хибрид је настао укрштањем сората рут герштетер (немачка) и калифорнијска плава (америчка), али нова сорта има крупније плодове и знатно боље особине од оба родитеља.
- Европско тржиште све више захтева округласти облик плода што ова сорта пружа. Не рађа у гроздовима већ појединачно, па нема претерану осетљивост према појави монилије - додаје директор.
Док се одгаје матична стабла и прође процес сертификације потребне су две до три године, да би нова сорта заживела. У другој декади јула немамо неке шљиве које су те крупноће и облика плода.
Аутори нове сорте су истраживачи из чачанског Института, др Добривоје Огашановић (почивши), др Светлана Пауновић и др Раде Милетић (почивши). Они су започели хибридизацију ове сорте пре нешто више од две деценије.
Институт је до сада створио 17 признатих сорти шљива, од којих се већина данас гаји у многим земљама Европе. То су чачанска рана, чачанска најбоља, чачанска лепотица, чачанска родна, чачански шећер, ваљевка, јелица, валерија, милдора, тимочанка, боранка, крина, позна плава, златка, нада, дивна и петра.
Србија крупним корацима ГРАБИ НАПРЕД! Расте просечна плата у Србији, делимо прво место на Западном Балкану
Гаспром има алтернативу, радове на Северном току 2 могу да заврше и РУСКИ бродови
Компанија Олсиз повукла бродове из Балтичког мора и стопирала радове на Северном току 2
Љубљанска НЛБ дала најбољу понуду за Комерцијалну банку
Важно за грађане Србије: Ево шта ће бити са ценом струје! Стигла званична информација