Винска Визија: Хедонистички преплет укуса и култура у Београду
Трећу годину за редом, Београд је домаћин јединственог сајма вина, хране и туризма, добро познате Винске визије Отвореног Балкана.
Од 22. до 24. новембра, Београдски сајам угостиће све љубитеље аутентичних укуса и врхунске кухиње, доносећи богат програм препун догађаја за све посетиоце, од стручњака до ентузијаста.
Први дан сајма, 22. новембра, резервисан је за професионалце – винаре, дистрибутере, сомелијере и све који желе да се повежу и прошире своје контакте у индустрији. У оквиру Б2Б програма у Хали 3, професионални посетиоци ће моћи да присуствују ексклузивним сусретима са врхунским излагачима и дегустирају вина и ракије које представљају најбоље од Балкана. Овај пословни сегмент сајма пружа не само простор за размену знања и контаката, већ и шансу за нове пословне подухвате и уговоре, а све у атмосфери посвећеној изврсности у винарству и гастрономији.
Субота, 23. новембра, доноси богат програм отворен за све посетиоце. Од тренутка када се врата сајма отворе, Београдски сајам претвара се у прави рај за хедонисте – преко 650 излагача из 38 земаља пружиће прилику да се истражи разноликост укуса, од препознатљивих вина и ракија до јединствених локалних етикета.
За праве љубитеље вина, свечана додела награда Вински трофеј Отвореног Балкана (Опен Балкан Wine Trophy) обећава посебан тренутак, јер ће бити проглашена најбоља вина фестивала – савршена прилика да посетиоци открију своје нове фаворите и доживе најбоље од регионалног винарства.
Програм сајма укључује и серију ексклузивних мастеркласова, савршених за све који желе да сазнају више о винским сортама и култури. Током суботе и недеље у Хали 2А, посетиоци ће моћи да присуствују тематским радионицама које воде истакнути стручњаци. Јадранка Кларић, угледна винска експерткиња из Северне Македоније, представља ретку и јединствену сорту Станушина, док сомелијер Душан Вранић открива тајне креирања винске карте и организације винске колекције – од избора етикета до складиштења боца. Познати вински стручњак Роберт Горјак води посетиоце кроз суптилне разлике у стилу и тероара пино ноара, а Мастер оф Wine Керолајн Gilby (Царолине Gilby) истражује специфичности српског терорара, где глобално препознате сорте попут кабернеа и мерлоа добијају сасвим нов израз.
Недеља, 24. новембра, доноси финални дан сајма са додатним узбуђењима, укључујући доделу награда за Ракијски трофеј Отвореног Балкана (Опен Балкан Ракија Trophy), који препознаје и слави најбоље произвођаче ракија из региона. Паралелно са овим догађајем, Гастрономска визија (Фоод висион) у Хали 5 представља кулминацију такмичења младих шефова кухиње. Ова јединствена прилика омогућава посетиоцима да присуствују врхунској кулинарској представи, где млади таленти из целог Балкана демонстрирају умеће и креативност у припреми аутентичних балканских специјалитета.
За оне који желе да се додатно посвете истраживању укуса, недељни мастеркласови пружају врхунско едукативно искуство. Игор Луковић ће представити ретке и фасцинантне сорте вина из Србије, док ће Керолајн Гилби водити дегустацију награђиваних вина од аутохтоних сорти Западног Балкана. Вински експерт Звонко Херцег уводи посетиоце у свет моћних и богатих Вранац вина, док компанија Винвентионс, предводник у одрживом паковању вина, завршава дан представљајући своје еколошке чепове и филозофију одрживе производње.
Улазнице за овај догађај, који траје сваког дана од 10 до 20 часова, биће доступне на билетарници Београдског сајма. Цена дневне улазнице је 1.000 РСД, док групна улазница за 20 и више посетилаца износи 700 РСД по особи.
Винска визија отвореног Балкана није само сајам – то је прави фестивал укуса и култура, место где се сусрећу врхунски производи, посвећени произвођачи и љубитељи доброг вина и хране из целог света. У срцу Београда, овај догађај пружа јединствену прилику да осетите и доживите аутентичне укусе, културе и инспиративне приче које се крију иза сваке боце и тањира.