БЕЗОБРАЗНО СКУП ЈАДРАН: "Не идите тамо, ми више нећемо"
Светски портал за путовања Трип Адвисор пун је ‘‘препорука’’ о ценама на Јадрану. "Не идите тамо. Ми сигурно више нећемо", пожалио се туриста на скупоћу на Хвару.
“То је дефинитивно било најскупље место на нашем годишњем одмору. Плаћали смо стотине куна само за хамбургере, сендвиче и пице“, жали се туриста.
Осим по броју сунчаних дана, катедрали и самостанима, Хвар постаје познат и по набијању цена.
На страницама Делфин Спортс бар & грила, који ради у склопу Сунчаног Хвара, стоји ценовник од ког просечном Хрвату застаје кнедла у грлу.
Пржени кромпирићи тамо стоје 20 куна (око 2.5 евра), пилећа салата Цезар је 65 куна (8 евра), а пожели ли гост, на пример, бурито, за то задовољство платиће 125 куна (16 евра).
Најјефтинији хамбургер тамо је 65 куна (8 евра), а дефинитивни рекордер је хамбургер од 140 куна (18 евра).
Али у ценовнику пише да је реч о Роцкстар Трипле хамбургеру, у ком све састојке, осим пецива, онај ко га наручи добије у трострукој мери.
Цене на Хвару боду у очи, али ни остали градови не каскају. У ровињском Маистрину ресторану Бонаца обични хамбургер с прженим кромпирићима стоји чак 63 кн (приближно 8 евра), а пола литре минералне воде туристи ће платити 17 куна (око 2 евра).
“Жао нам је ако неки сматрају да су цене превисоке и ако се неко на њих жали. Знамо да не могу себи сви да приуште долазак код нас, али ради се о новом објекту који је отворен прошле године, с прелепим погледом на море. Има и скупљих ресторана на Јадрану сигурно, а код нас је храна квалитетна и гостију има”, рекли су у том ровињском ресторану.
И Сплит папрен
Гастрономска понуда у Сплиту све је шароликија, а Сплићани ће рећи да је и све мање повољна. У скупљим ресторанима, попут Мазгоона у близини Пјаце, можете појести врсту гурманске пице за 110 куна (14 евра) или хамбургер за 85 куна (11 евра).
У Chops Grill стеак & сеа food foodu крај Мармонтове улице добићете за 85 куна (11 евра) бургер с цењеним месом ангус говедине. Унутра су и зелена салата, парадајз, карамелизовании лук, сир и хрскава сланина. Уз наручени хамбургер послужен је и помфрит. Али то је понуда за госте с дубљим џепом, а храну у тим објектима спремају реномирани кувари.
У Фортуни, једној од најстаријих сплитских пицерија, цене се крећу од 54 куне (7 евра) за Маргариту до 110 куна (14 евра) за Црну пицу с дагњама, козицама и инћунима.
“У нашим ресторанима у центру, који углавном позитивно послују само лети, пице су најмање исплативе. Наиме, зна доћи 12 гостију који наруче три пице и потроше флашу кечапа. Тако нам заузимају столове, прљају столњаке и прибор, а ми губимо зараду. Осим тога, за пицу непрестано морате да имате и по цели дан угрејану пећ на више од 350 степени. То су врло велики трошкови с обзиром на исплативост. Али пицу морате имати свакако у понуди“, покушао је високу цену да оправда сплитски угоститељ, преноси 24сата.хр.