БРЗО И ЛАКО: Направите сируп од коприве, савршен је за ЧИШЋЕЊЕ КРВИ
Осим што је добар за здравље, сируп је и освежавајући напитак ако је помешан са газираном водом.
Сок од коприве је добар и против реуме и артритиса и садржи много гвожђа, па га одвајкада користе у борби против анемије.
Могу да га пију и људи који имају астму или проблеме са кожним болестима. Познаваоци тврде да спречава респираторне и уринарне проблеме.
Доносимо два рецепта, један једноставан, за брзу употребу и један за допунско уживање, са лимуном и ледом.
Једноставан сируп од коприва
Потребно вам је:
– 1 кг листова младе коприве,
– 2, 5 литара воде и
– шећер (500 грама на сваких 500 мл течности).
Оперите и оцедите листове коприве, па их потопите у воду и крчкајте на средњој температури око сат времена, додајући воду која је испарила, пише zdravljeizprirode.org. Процедите, па додајте шећер и мешајте док се не истопи у потпуности. Добијени сируп сипајте у стаклене флаше и добро затворите. (Листовима коприве можете додати и листове рибизле у односу 1:1).
ДРУГИ РЕЦЕПТ: Коприве, мед и лимун
Припремите:
Око 400 грама свежих младих листова коприве,
– сок од 6 већих лимуна,
– 800 грама шећера,
– 5 пуних кашика ливадског меда и
– 1 литар филтриране воде.
Постоји један трик, уколико вам се не свиђа идеја са овако много шећера. Можете га заменити медом, али само део, рецимо 300 грама – замените са 1 кг меда, али га немојте кувати и додавати расхлађеном сирупу. Овако добијен сок има краћи рок трајања.
Коприве оперите и исецкајте. Сипајте воду у шерпу и ставите шећер (рецимо пола смеђег, пола белог). Све ставите на шпорет да кува повремено мешајући (када прокува, оставите да крчка 5 минута). Уколико се појави пена на површини, уклоните је кашиком.
Коприве ставите у керамичку посуду и прелијте шећерним сирупом. Поклопите тањиром и притисните тежом чашом или теглицом. Оставите тако 10 минута. Сада додајете лимунов сок и мед. Рукама цедите сок и одвајате коприве. Када добијете сируп, процедите га кроз цедиљку, ако је потребно, и посао је завршен. Сируп сипате у стерилизоване боце, затворите их и оставите на хладном и тамном месту.
Сок правите тако што помешате четврт чаше сирупа са три четвртине воде. Сируп може трајати 6 месеци.
Прочитајте и:
- Уз ове савете, реците збогом ГОРУШИЦи!
- ДИЈЕТА ЗА СРЧАНЕ БОЛЕСНИКЕ: Овај режим исхране је неопходан старијима ПОСЛЕ 50-Е
- ВОЛИТЕ ТОСТ СИР? Онда вероватно 6 пута месечно упражњавате...
- ТОПЕ САЛО НА СТОМАКУ: Ова 4 напитка ће вам стањити струк
- КРВНА СЛИКА - ЧИСТА КАО СУЗА: Ове намирнице убијају све токсине из тела