Загризите звезду на земљи!
Да ли сте знали да постоји звездана воћка?
Карамбола је воћка која има облик петоугаоне звезде. Поред препозатљивог имена, специфичну воћку зову и кинеска звезда, билимби, камракхм, спу и нак.
Долази из Шри Ланке, али се највише користи у југоисточној Азији, јужном Пацифику, а нарочито је популарна и узгаја се у Латинској Америци, на Карибима, и на југу Сједињених Америчких Држава.
Поред њеног интересантног облика позната је и по томе што истовремено цвета и рађа. Плод и танка кора која се не гули је богата антиоксидансима, калијумом и витамином Ц. Сто грама овог воћа има чак 36 грама беланчевина. Месо је хрскаво, чврсто на додир и веома сочно. Јако је слатко, јер се састоји се од 4% шећера и има укус јагоде.
Звездана воћка може да се једе сирова и кувана. На Флориди од ње праве веома слатко вино које има укус меда. У неким крајевима света ставља се у туршију. Због свог необичног облика, идеална је за декорацију торти и колача.