Да прославимо Дан светог Патрика: Умесите најукусније детелине!
Нека вам овај дан буде обојен у све нијансе зелене боје.
Потребно:
- 3/4 шоље путера
- 2/3 шоље шећера
- 1/3 кафене кашичице соли
- 1 јаје
- 1/4 кафене кашичице ароме менте
- неколико капи зелене боје за храну
- 2 шоље брашна
- кристал шећер – за декорацију
Припрема:
Пробајте и чоколадне Нутела кексе, кекс од меда и кафе и слани кекс са пармезаном!
Кристал шећер (за декорацију) ставите у кесицу са патент затварачем. Сипајте неколико капи зелене боје за храну, па затворите кесу и нежно притискајте док се боја не распореди једнако. Шећер раширите у танком слоју на папиру за печење и разбијте све веће грудвице. Оставите да се добро просуши 15-20 минута. Просејте шећер или га притисните кроз цедиљку.
У великој чинији размутите путер миксером, па додаје шећер (2/3 шоље) и со и мутите док смеса не постане "паперјаста". Додајте јаје, арому менте и неколико капи боје за храну, па добро замешајте све. Полако додајте брашно и мутите најспоријом брзином на миксеру.
Поделите тесто на три једнака дела и сваки обликујте у саламу, па сваку уролајте у зелени шећер. Увијте саламице у пријањајућу фолију и оставите их у фрижидеру на најмање два сата.
Сеците колутиће зелених ивица и спајајте по три тако да формирају облик детелине, а од четвртог колутића правите дршкицу. Благо притисните тесто како би се спојило.
Пеците у загрејаној рерни на 180° око 8 минута или док ивице кекса благо не потамне.
Кексиће можете на половини печења посути са још зеленог шећера, а после печења (кад се прохлади), можете га украсити топљеном белом чоколадом.