Da proslavimo Dan svetog Patrika: Umesite najukusnije deteline!
Neka vam ovaj dan bude obojen u sve nijanse zelene boje.
Potrebno:
- 3/4 šolje putera
- 2/3 šolje šećera
- 1/3 kafene kašičice soli
- 1 jaje
- 1/4 kafene kašičice arome mente
- nekoliko kapi zelene boje za hranu
- 2 šolje brašna
- kristal šećer – za dekoraciju
Priprema:
Probajte i čokoladne Nutela kekse, keks od meda i kafe i slani keks sa parmezanom!
Kristal šećer (za dekoraciju) stavite u kesicu sa patent zatvaračem. Sipajte nekoliko kapi zelene boje za hranu, pa zatvorite kesu i nežno pritiskajte dok se boja ne rasporedi jednako. Šećer raširite u tankom sloju na papiru za pečenje i razbijte sve veće grudvice. Ostavite da se dobro prosuši 15-20 minuta. Prosejte šećer ili ga pritisnite kroz cediljku.
U velikoj činiji razmutite puter mikserom, pa dodaje šećer (2/3 šolje) i so i mutite dok smesa ne postane "paperjasta". Dodajte jaje, aromu mente i nekoliko kapi boje za hranu, pa dobro zamešajte sve. Polako dodajte brašno i mutite najsporijom brzinom na mikseru.
Podelite testo na tri jednaka dela i svaki oblikujte u salamu, pa svaku urolajte u zeleni šećer. Uvijte salamice u prijanjajuću foliju i ostavite ih u frižideru na najmanje dva sata.
Secite kolutiće zelenih ivica i spajajte po tri tako da formiraju oblik deteline, a od četvrtog kolutića pravite drškicu. Blago pritisnite testo kako bi se spojilo.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180° oko 8 minuta ili dok ivice keksa blago ne potamne.
Keksiće možete na polovini pečenja posuti sa još zelenog šećera, a posle pečenja (kad se prohladi), možete ga ukrasiti topljenom belom čokoladom.