КАКО СЕ СЛАВИ АРАНЂЕЛОВДАН: Да ли се спрема жито или не?
Постоји веровање и обичај код многих хришћана који славе светог Михаила да не спремају жито. Треба ли тај обичај практиковати или не?
Пошто се свети Михаило сматра живим светитељем, многи верници сматрају да на Аранђеловдан не треба спремати жито, што је неоправдано и нетачно. Неопходно је припремити жито за славу, јер сви светитељи и сви умрли живи су пред Богом.
Према речима свештеника, жито за славу се не доноси за свеца већ за наше упокојене претке.
Чак је и патријарх Павле у својој другој књизи "Да нам буду јаснија нека питања наше вере" објаснио исправност праксе да се жито спрема на празник Св. Архангела Михаила.
Чувар православне вере
Овај хришћански празник на другом је месту по броју Срба који га обележава као своју крсну славу.
Архангел Михаило на икони представља се као борац - војвода, са мачем или копљем у руци, а народно веровање сматра да он долази и узима људске душе, кад је коме куцнуо час. Он се сматра чуварем вере православне и борцем против јереси.
Кољиво, или жито, се спрема не за свете који су умрли, већ како се у самој молитви за освећење кољива свештеник моли, да се кољиво приноси у славу Бога, "у част и спомен светог (изговара се име славе породице), и у помен оних који умреше у благочестивој вери".
Ово је најбитнији део молитве у којој се открива смисао припремања кољива за Крсну славу. Крсна слава са славским колачем и кољивом се приноси Бога ради и у част крсног светога као заштитника породице.
Кувана пшеница није симбол смрти, већ живота оних који су живели и који сада живе у вери са Богом и својом Крсном славом.
Православни верници и Српска православна црква сутра славе Сабор светог Архангела Михаила или Аранђеловдан.