Литар овог уља кошта 1800€, а купци чекају у реду
Да смиљем засадимо све пољопривредне површине, не би покриле потражњу, каже Миливој Мацура.
- Вруће је и људима се ових дана не да у поља, но рачунамо да ће се до краја сезоне, која траје још месец дана, убрати и прерадити још најмање 100 тона смиља – каже Миливој Мацура за Вечерњи лист. Он ових дана из новоотворених погона фирме Смиље у Мацурама у срцу далматинског крша у свет шаље течно злато од тог ароматичног биља.
Само један килограм уља смиља тренутно кошта вртоглавих 1800 евра. Но купци, од немачких партнера из фирме "Ирекс арома" у Јастребарском до Данаца и Белгијанаца, чекају у реду.
Потражња је огромна, траже га и козметичка и прехрамбена индустрија, чак и пластична хирургија. Свугде цене његова лековита својства, а сиромашан крај око Кистања у залеђу Шибеника богом је дан за ту културу која тражи медитеранско поднебље.
Поменути Мацура је у овај посао кренуо као берач, а данас запошљава 26 људи. Ове године има 600.000 садница, у пуном роду.
Хрватској је највећи конкурент корзиканско и сицилијанско смиље, мада га узгајају и у Албанији и Црној Гори.