НАИЗГЛЕД ЗДРАВЕ: Заувек избаците из исхране ове намирнице!
Први корак према здравијој исхрани је исти као кад желите да почнете да се боље облачите: избаците све оно због чега не изгледате лепо. Већина нас у ормару има изношену, похабану одећу коју никако да бацимо, а иста ствар је с кухињом: пуна је наизглед здраве хране која једноставно "не држи воду". Време је за чистку!
Различита нездрава храна од које се само дебљамо увек успе да нађе пут до наше кухиње, зар не? Е па, време је да заувек избацимо из кухиње седам најгорих и заменимо их здравијим верзијама намирница:
7. Тортиље
Ако мислите да су ови танки листови угљених хидрата бољи од хлеба, нисте сами. Тортиље су толико танке и делују потпуно безопасно. Међутим, најчешће су пуне уља како би биле савитљиве, и једна може да садржи и 210 калорија.
Радије једите
Интегрални хлеб. Често је запакован и изрезан на кришке, те је најздравији јер обилује прехрамбеним влакнима.
6. Бакин пекмез
Желимо да верујемо да је домаћи пекмез здрав, јер звучи здраво и природно, но чињеница је да реч о мало воћа помешаног са шећером и соком. Две кашике садрже готово 20 грама шећера, пише magazin.net.hr.
Радије једите
Готово идентичан укус добићете ако пасирате омиљено воће и намажете га на хлеб или палачинку. На пример, пасирајте купине, малине или банану и добићете нискокалорични намаз, те ћете брзо почети да мршавите.
5. Поврће у конзерви
Чим је реч о поврћу, мислите да се ради о нечем здравом, зар не? То, овог пута, није случај. Већина нас у организам уноси око трећину препоручене дневне дозе поврћа, па смо спремни на било који облик поврћа да надокнадимо потребно. Док свеже поврће снижава крвни притисак, поврће у конзерви га може значајно повисити. Оно наиме садржи додану со и различите хемикалије.
Радије једите
Здраво поврће, наравно! Ако пак немате времена за сецкање и чишћење, одлучите се за смрзнуту варијанту. Једно новије истраживање показало је да су количине витамина А и Ц понекад чак и више у смрзнутом него свежем поврћу.
4. Дијетална газирана пића
Иако се већ годинама прича о њиховој штетности, многи и даље глуме невјерне Томе. Све врсте газираних пића су нездраве, јер садрже празне калорије, штетне конзервансе, шећер и вештачке заслађиваче, као и опасне вештачке боје из катрана.
Радије пијте
Минералну воду помешајте са соком или сами направите ледени чај, нимало налик оној слаткоћи коју можемо купити у продавницама.
3. Замена за шлаг без млека
То је сигурно здравије од производа који садрже пуномасно млеко, зар не? Не. Они садрже титаниј-диоксид који је код мишева узроковао оштећења јетре, а последње испитивање сигурног коришћења код људи извршено је давне 1969. године. Уз то користе вештачке заслађиваче, вештачке боје и друге штетне адитиве.
Радије пијте
Бадемово млеко, а ако вам стварно недостаје слатко, узмите агава сируп.
2. Пшенични хлеб
Ако нисте луди за проучавањем састојака, могли бисте се изненадити да се пшеничним хлебом заправо назива и бели хлеб. Запамтите да је све што садржи прерађено бело брашно повезано са дебљањем, болестима срца и дијабетесом типа 2. Кад причамо о хлебу и пекарским производима, требали бисте на уму имати само влакна и читати састојке.
Радије једите
Као што смо већ навели, испробајте интегрални хлеб или било што од целих житарица.
1. Бела рижа и тестенина
Рижа и тестенина оптужене су за многе храњиве криминале - оне транспортују масти, шећер и со по цијелом телу и стварају хаос.
Радије једите
Пребаците се на смеђу рижу и тестенину од целих житарица. Влакна у целим житарицама успориће пролаз хране кроз организам, па ћете бити дуже сити, а смањићете и инсулин.