Нећете веровати: Ових 7 намирница скривају глутен!
Обратите пажњу кад будете јели ове намирнице.
1. Преливи за салату
Бројни произвођачи сласних сосева и маринада за салате користе пшеницу која служи за згушњавање текстуре. Како би избегли додир с глутеном, сосеве и сами можете направити врло лако, примера ради, кашичица сенфа, сок половине лимуна или јабуковог сирћета уз мало соли и бибера потребни су састојци за врло укусан прелив за салату.
2. Плесњиви сиреви
Укусни плесњиви сиреви попут популарне горгонзоле врло често у себи садрже глутен јер произвођачи, у настојању да убрзају настанак плавих плесњивих комада, додају комаде хлеба. Наиме, квасац из хлеба поспешује бржи настанак плесни.
3. Коцке за супу
Адитиви односно појачивачи укуса чине главни састав бројних прерађених намирница, а на малтодекстрин требало би да обрате пажњу све особе које би требало да избегавају глутен. Наиме, он је скривени глутенски производ у коцкама за супу.
4. Кисели краставци
Сок из краставаца мешавина је слада и сирћета која је по свом саставу слична пиву и често садржи глутен. Зато приликом куповине омиљене зимнице пажљиво читајте састав на етикети.
5. Виршле и паштете
За укусан и примамљив укус виршли и паштете, заслужни су бројни конзерванси и адитиви, а такви у себи често садрже глутен, наводи b92.rs.
6. Соја сос
Један од главних састојака соја соса је глутен, а паметна замена је тамари сос, чији састав чине чиста соја, вода и морска со без додатака пшенице.
7. Сладолед
Приликом испробавања нових примамљивих укуса сладоледа, обратите обавезно пажњу на састав расхлађујуће посластице. Наиме, ароме јечменог слада, чести су састојци куглица, а осим тога, погони у којима се неки од састојака сладоледа обрађују често служе и за обраду пшенице.