NAPOKON – Aparat koji detektuje gluten u hrani
Na tržištu se pojavila sprava koja će vam pokazati da li hrana koju želite da pojedete sadrži gluten.
Zar ne bi bilo sjajno kada bi ste mogli da znate da li vaš obrok sadrži gluten? Naravno, restorani pokušavaju da se prilagode bezglutenskoj hrani, ali teško je znati u kojoj namirnici se potkrala ova belančevina.
Kompanija iz San Franciska radi na prenosnom uređaju, pod nazivom Kanari, koji će moći da detektuje gluten u svakoj namirnici. Ovom patentu će se verovatno najviše obradovati ljudi koji boluju od celijačne bolesti, koja se leči bezglutenskom ishranom.
SIMBOLIČNA CENA DETEKTORA GLUTENA
Kanari (detektor glutena), uskoro bi trebalo da se pojavi u prodaji po ceni od 150 dolara.
Opšte je poznato da glutena najviše ima u plodu pšenice, raža i ječma, ali za još mnogo namirnica nismo ni svesni da sadrže ovu belančevinu.
Kompanija iz San Franciska uložila je dodatnih 4 miliona dolara kako bi napravila ovaj uređaj. Mušterije će moći da kupe dodatak za jednokratnu upotrebu, koja ima izgled papirića, kako bi samo testirali svoju hranu, na primer u restoranu koji poseduje ovaj aparat.
Princip upotrebe je jednostavan. Dodatak za jednokratnu upotrebu umočite u hranu, zatim stavite u aparat i saznaćete da li želite da pojedete jelo koje se nalazi na vašem stolu ili ne.
Iz ove kompanije objašnjavaju da ovaj aparat nije samo za obolele od celijačne bolesti, već i za osobe koje bi želele da potpuno eliminišu gluten iz svoje svakodnevne ishrane, kako bi smršali ili se jednostavno zdravije hranili.