Zagrejaće vas i hidrirati TOKOM POSTA - Najbolji recept za RIBLJU ČORBU, odličan predlog za svaku posnu trpezu
Veoma ukusno, hranljivo i zdravo jelo. Idealno za početak svake slavske trpeze.
Post počinje za dva dana. Ukoliko postite ili slavite posnu slavu, evo predloga za divnu riblju čorbu sa kojom možete započeti slavsku gozbu.
Za kašu:
- 6-8 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
Za ribu:
oko 1 kg ribe (rečne)
1/2 limuna
1 kašika začina c (vegete)
3 čena belog luka
Ostali sastojci:
- 3-4 lovorova lista
- oko 20 zrna crnog bibera
- vezica celera
- vezica peršuna
- 1 paprika babura
- 1 limun
- 1 kašika aleve paprike
- 3 čena belog luka
- 2 kesice dodatka za riblju čorbu
- 2 dl kuvanog paradajza
- 2 dl belog vina
Izdinstati sitno iseckan crni luk, sitno iseckanu šargarepe. Potom smesu staviti u blender i napraviti kašu.
Ribu za čorbu poprskati sa pola limuna, 1 supenom kašikom začina c, iseckanim (ili izgnječenim) belim lukom, i ostaviti da odstoji 2 sata pre kuvanja.
U kotlić ili dubok lonac sipati kašu od luka, zelena i šargarepe, dodati vodu do 2/3 kotlića, dodati lovorov list, crni biber, celer, peršun, limun isečen na komade, beli luk, baburu i alevu papriku. Kuvati dok ne provri.
Kad počne da vri staviti dodatak za riblju čorbu (razmućeno u hladnoj vodi, bez grudvica), zatim ribu i kuvati da vri 45min-1h. Petnaest minuta pred kraj kuvanja dodati kuvani paradajz i vino.
Kada ponovo provri, probati i po želji dodati još bibera (ukoliko želite ljuće), belog vina (kako bi bilo kiselije) ili dosoliti po ukusu. Kuvati da polako vri još 15 minuta i servirati, piše Kulinarka.
Preporučujemo vam još jedan zanimljiv video recept.