Ово нисте знали о месним прерађевинама
Одрезак лососа се боји да би био привлачан купцима, а виршле се добијају уливањем течног меса у калупе.
Прерађено месо је, да би имало дужи рок трајања, пуно конзерванса. Текстура и боја ових производа су измењени како би били привлачнији купцима и били укуснији. Међутим, није то велики проблем и свакако се можете почастити неким сочним хамбургером с времена на време.
Ево пар чињеница о месним прерађевинама за које вероватно нисте знали.
1. Виршле се добијају так што се у калупе улива текуће месо.
2. Одрезак са лососа који се узгаја на фармама се боји у ружичасту боју.
3. У прошлости се око 70% живине у Америци хранило лековима на бази арсена.
4. Да би месо задржало црвену боју може бити третирано карбон моноксидом.
5. Неке велике компаније не желе да открију одакле долази месо од којег се праве њихове месне прерађевине, наводи се на порталу lepotaizdravlje.rs.
6. Контроверзним адитивом рактопамином, који је илегалан у Кини, Русији и Европској унији, храни се око 80% свиња у Америци.
7. Истраживање спроведено 2007. године показало је да конзумирање месних прерађевина повећава ризик од појаве рака дебелог црева.