Ovo niste znali o mesnim prerađevinama
Odrezak lososa se boji da bi bio privlačan kupcima, a viršle se dobijaju ulivanjem tečnog mesa u kalupe.
Prerađeno meso je, da bi imalo duži rok trajanja, puno konzervansa. Tekstura i boja ovih proizvoda su izmenjeni kako bi bili privlačniji kupcima i bili ukusniji. Međutim, nije to veliki problem i svakako se možete počastiti nekim sočnim hamburgerom s vremena na vreme.
Evo par činjenica o mesnim prerađevinama za koje verovatno niste znali.
1. Viršle se dobijaju tak što se u kalupe uliva tekuće meso.
2. Odrezak sa lososa koji se uzgaja na farmama se boji u ružičastu boju.
3. U prošlosti se oko 70% živine u Americi hranilo lekovima na bazi arsena.
4. Da bi meso zadržalo crvenu boju može biti tretirano karbon monoksidom.
5. Neke velike kompanije ne žele da otkriju odakle dolazi meso od kojeg se prave njihove mesne prerađevine, navodi se na portalu lepotaizdravlje.rs.
6. Kontroverznim aditivom raktopaminom, koji je ilegalan u Kini, Rusiji i Evropskoj uniji, hrani se oko 80% svinja u Americi.
7. Istraživanje sprovedeno 2007. godine pokazalo je da konzumiranje mesnih prerađevina povećava rizik od pojave raka debelog creva.