ЗА СВЕ ГАРФИЛДЕ: Направите ПРАВУ италијанску лазању
За све оне који попут популарног мачка обожавају овај специјалитет!
Потребно:
- 200г млевеног меса (јунећег или мешаног)
- 1-2 јајета
- 2-3 кашике презли
- 2 моцареле или неки други качкаваљ који се добро топи
- 3-4 кашике струганог пармезана
- 2 конзерве парадајза (који треба да се пропасира) или пола литра густог сока од парадајза
- пола главице лука
- 2 чена белог лука
- бибер, со, мешавина зачина
Припрема:
У једну шерпу ставите сок од парадајза, пола главице црног лука, со и одзго мало уља па ставите прво да прокључа мало, а онда на тихој ватри кувајте док не почне мало да се стеже.
Сир исећи на коцкице.
У једну чинију ставити млевено месо, јаја, бели лук ситно сецкан или згњечен, першун ситно сецкан, пармезан, па тек на крају презле док не видите да мешајући месо постаје мање течно. Ако ставите много презле месо ће бити тврдо, јер треба да га оставите мало са свим састојцима да стоји да би презле и пармезан набубрили, а ако одмах ставите много може да постане претврдо.
Кад се после 15-20 минута месо стегне, пропржите га на зејтину да промени боју. Кад посветли, скините га са ватре и оставите да се охлади.
За то време ставите посољену воду да проври у једном већем суду, али не много дубоком. У плех који сте одредили за лазање слажите коре на суво, тако да одредите колико вам треба за један ред. Требаће вам четири реда (један од њих ће бити за "поклапање"). Рачунајте и на то да тесто порасте за 1-2цм кад се скува.
У плех сипајте сос од парадајза на дно по целој површини и суд не морате подмазивати масноћом. Одозго стављате први слој теста.
Пробајте да направите мусаку од старог хлеба за само 200 динара!
На тесто ставите месо које се прохладило (али рукама разбијте грудвице које су се створиле), преко месо ставите моцарелу и пармезан, па сос од парадајза. Затим нови ред теста, па тако док не утрошите састојке.
Оставите мало соса и парадајза за одозго – то ћете сипати преко лазање на пола печења.