Распоред хране у фрижидеру може и те како да утиче на ваше здравље
За шта бисте се прво ухватили - за шаргарепу која вам је на дохват руке или за колаче који се налазе на последњој полици фрижидера?
Дугогодишња студија спроведена у Општој болници у Масачусетсу (САД) показала је да се за вишак килограма не мора кривити само одабир хране, већ и распоред намирница у фрижидеру.
Истраживање је показало да је три пута већа вероватноћа да ћете јести оно што прво видите у фрижидеру, него што је дубље у некој његовој фиоци. Истраживачи су две године распоређивали храну у болничком ресторану, лепећи зелене налепнице на здравије намирнице, на висококалоричну храну црвене, док је умерена храна била обележена жутом ознаком. Намирнице су биле распоређене тако да су оне са зеленом ознаком увек биле доступније.
У првих шест месеци експеримента, продаја намирица са зеленом ознаком је значајно порасла, док је опала продаја мање здраве хране.
"Уколико колаче ставите на највишу полицу вероватно ћете се ређе одлучити за њих за време ужине. С друге стране, ако вам је шаргарепа на дохват руке, пре ћете изабрати здраво поврће него нездраве грицкалица које стоје у фиоци фрижидера", изјавила је Ен Торндике, аутор спроведене студије, пише b92.net.
Зато, уколико се одлучите да из корена мењате своје навике у исхрани, почните са реорганизацијом хране у фрижидеру.