Рататуј
14.06.2014.
08:27
Коментари (0)
Овај специјалитет од поврћа (Ratatouille) долази нам из Провансе.
Потребно:
- 2 супене кашике маслиновог уља
- 3 чена белог лука, ситно сецкано
- 2 кафене кашичице сушеног першуна
- патлиџан, сечен на коцкице
- со
- 1 шоља ренданог пармезана
- 2 тиквице, сечене на шните
- 1 велики црни лук, сечен на колутове
- 2 шоље сецканих свежих шампињона
- 1 зелена паприка, сечена на резанце
- 2 велика парадајза, ситно сецкана
Припрема:
Загрејте рерну на 175°. Подмажите суд и премажите странице једном супеном кашиком маслиновог уља. Преосталу кашику загрејте на средњој ватри у шерпи. Динстајте бели лук, па додајте першун и патлиџан. Динстајте и мешајте док не омекне. Посолите по жељи.
Сипајте патлиџан у суд за печењ. Одозго поспите неколико кашика пармезана. Слажите лук, печурке, паприку и парадајз, а сваки слој посипајте пармезаном и посолите.
Пеците у загрејаној рерни 45 минута.
Рататуј можете правити и тако што ћете поврће сећи на шните, а не на коцкице, па ћете га слагати у плех како је приказано на слици изнад рецепта.