Ratatuj
14.06.2014.
08:27
Komentari (0)
Ovaj specijalitet od povrća (Ratatouille) dolazi nam iz Provanse.
Potrebno:
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 3 čena belog luka, sitno seckano
- 2 kafene kašičice sušenog peršuna
- patlidžan, sečen na kockice
- so
- 1 šolja rendanog parmezana
- 2 tikvice, sečene na šnite
- 1 veliki crni luk, sečen na kolutove
- 2 šolje seckanih svežih šampinjona
- 1 zelena paprika, sečena na rezance
- 2 velika paradajza, sitno seckana
Priprema:
Zagrejte rernu na 175°. Podmažite sud i premažite stranice jednom supenom kašikom maslinovog ulja. Preostalu kašiku zagrejte na srednjoj vatri u šerpi. Dinstajte beli luk, pa dodajte peršun i patlidžan. Dinstajte i mešajte dok ne omekne. Posolite po želji.
Sipajte patlidžan u sud za pečenj. Odozgo pospite nekoliko kašika parmezana. Slažite luk, pečurke, papriku i paradajz, a svaki sloj posipajte parmezanom i posolite.
Pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta.
Ratatuj možete praviti i tako što ćete povrće seći na šnite, a ne na kockice, pa ćete ga slagati u pleh kako je prikazano na slici iznad recepta.