Савојски тарт
Француски специјалитет од кромпира – брзо, лако и укусно!
Потребно:
- 500г кромпира
- 150г сланине
- 1 мања главица црног лука
- 15г путера
- 60мл павлаке за кување
- 150мл белог вина
- 1 чен белог лука
- 200г козјег сира
- 1 прстохват соли
Припрема:
А после тарта - "Криза" колач!
Кромпир очистити и исећи на коцкице, барити пет минута. Сланину исецкати на коцкице и пропржити. Кад промени боју додати ситно сецкан црни лук и пржити два минута. Додати вино и појачати ватру како би течност брзо испарила. Мешати све време, док се не згусне.
Смањити ватру, додати павлаку и посолити. Подмазати суд путером и натрљати белим луком. Ставити кромпир и прелити сосом. Помешати.
Козји сир насећи на комаде, па прекрити њиме кромпир. Пећи 25 минута на 200°Ц, док јело не добије златну корицу.
Уколико желите да се објави неки ваш рецепт, занима вас како се нешто спрема или имате неко питање из области гастрономије - пошаљите поруку на нашу званичну Facebook страну!