Savojski tart
Francuski specijalitet od krompira – brzo, lako i ukusno!
Potrebno:
- 500g krompira
- 150g slanine
- 1 manja glavica crnog luka
- 15g putera
- 60ml pavlake za kuvanje
- 150ml belog vina
- 1 čen belog luka
- 200g kozjeg sira
- 1 prstohvat soli
Priprema:
A posle tarta - "Kriza" kolač!
Krompir očistiti i iseći na kockice, bariti pet minuta. Slaninu iseckati na kockice i propržiti. Kad promeni boju dodati sitno seckan crni luk i pržiti dva minuta. Dodati vino i pojačati vatru kako bi tečnost brzo isparila. Mešati sve vreme, dok se ne zgusne.
Smanjiti vatru, dodati pavlaku i posoliti. Podmazati sud puterom i natrljati belim lukom. Staviti krompir i preliti sosom. Pomešati.
Kozji sir naseći na komade, pa prekriti njime krompir. Peći 25 minuta na 200°C, dok jelo ne dobije zlatnu koricu.
Ukoliko želite da se objavi neki vaš recept, zanima vas kako se nešto sprema ili imate neko pitanje iz oblasti gastronomije - pošaljite poruku na našu zvaničnu Facebook stranu!