Свињска коленица са сланином и кајмаком
Гурмански рај!
Потребно:
- 2 мање свињске коленице
- 200г димљене сланине
- 200г кајмака
- 2дл слатке павлаке
- 2 главице црног лука
- пола кашичице мајчине душице
- 200г шаргарепе
- 100г парадајз пиреа
- 2дл белог вина
- уље, со и бибер
- 200г обареног пиринча
Припрема:
Коленице посолити и побиберити, утрљати мајчину душицу и ставити у шерпу на загрејано уље да се пропрже. Када са свих страна порумене, додати исецкан црни лук и шаргарепу па их пржити док лук не постане стакласт, а онда додати и коцкице сланине.
Све заједно пропржити и налити парадајз пиреом који је разређен белим вином. Сипати и око 7дл воде, зачинити сољу и бибером по укусу, поклопити и оставити да се кува на тихој ватри сат и по до два.
Обарену коленицу извадити из шерпе, а преостали садржај процедити, поврће и сланину пропасирати у шерпи у којој се и кувало, па вратити на ватру и постепено наливати течношћу у којој се кувала коленица. Павлаку умутити, па додати у сос. На обарен пиринач ставити коленице, прелити их сосом и на крају украсити куглама кајмака.