УВОЗИМО ДРАСТИЧНО ВИШЕ: Где је домаћи јогурт?
Укупан увоз млека и сирева у Србију је ове године двоструко већи, а киселомлечних производа више од шест пута.
Због тога је, истичу стручњаци, неопходно стално ослушкивати шта се дешава како би се заштитило српско млечно говедарство.
Наиме, поред притиска повећаног увоза млека из ЕУ, чини се да српски произвођачи губе и извозну утакмицу па је тако извоз младог сира у Русију смањен за 32 одсто, а фете за 74 одсто.
У Србију је у периоду од 1. јануара до 1. маја ове године увезено око 2.700 тона млека, млека у праху и сирева, што је више него дупло у истом периоду претходне године, показују подаци Управе царина.
За четири месеца 2015. године у нашу земљу увезено је млека, млека у праху и сирева за готово шест милиона евра, док је у истом лањском периоду увезено око 1.200 тона млека, млека у праху и сирева, чија је вредност била четири милиона евра.
Март је обележио највећи увоз, током овог месеца увезено је више од 800 тона у вредности од готово 1,8 милиона евра. Према подацима Привредне коморе Србије, ове године је у нашу земљу увезено киселомлечних напитака - киселог млека, јогурта и павлаке, чак шест до седам пута више.
Прочитајте и: