НАЈАЈВАР МАЈСТОРИ УКРСТИЛИ ВАРЈАЧЕ У БРУСУ: Почела је шеста сезона каравана изађи ми на теглу
Ко ће бити краљ ајвара?
Шеста сезона каравана "Изађи ми на теглу", националног такмичења у припремању ајвара званично је почела данас у Брусу и трајаће до 12. октобра, до када ће караван обићи 33 града широм Србије.
Дуж главне улице у Брусу, која је претворена у такмичарски подијум, екипе су заузеле своје позиције, а варјаче је укрстило 15 екипа из Бруса које су на лицу места припремале овај најбољи гастро српски бренд, а међу њима је била и екипа "Златне руке Бруса".
Вођа тог тима била је Живадинка Чајић, вишеструка победница у припремању традиционалних јела Бруса и поткопаоничких села рекла је:
ПОСЛЕДЊЕ ВЕЧЕ БИР ФЕСТА 2019: Рок опера, Мајке, Директори, Ајс Нигрутин и Тимбе за крај! (ФОТО)
СВИ ЈЕ ЗНАТЕ КАО МИНУ ЛАЗАРЕВИЋ, али ово није њено ПРАВО ИМЕ! Многи нису знали...
ГЛЕДАЛИ СТЕ "КИШНОГ ЧОВЕКА"? Једна од најбољих сцена настала је зато што је Дастин Хофман ПУСТИО ГАС!
- Од 1996. године водим свој тим и увек је био победнички. На многим републичким такмичењима смо побеђивали како у спремању традиционалних јела, зимнице, слатка, компота, сокова тако и у прављењу ручних радова - рекла је Живадинка која има и своју књигу "Традиционална јела Бруса и поткопаоничких села".
За припрему ајвара, каже, нема тајног рецепта већ га прави по традиционалном рецепту:
- Како га је моја свекрва спремала, научила сам од ње и кад га спремим знам да је добро и укусно - каже Живадинка.
У томе јој помаже супруг Срба који је овога пута био задужен да ложи ватру, пече и меље паприку.
- Где је успешна жена, ту је успешан и човек и он мора да је подржава - каже Срба и додаје да је тим "Златне руке Бруса" учествовао и побеђивао на многим такмичењима.
Караван "Изађи ми на теглу" је за претходних пет сезона обишао 130 градова, каже организатор тог такмичења Љиљана Вукотић и додаје да ће ове сезоне обићи 33 града широм Србије.
- Циљ је да пронађемо најбољи рецепт за ајвар, а најважније је да подстакнемо развој предузетничког духа који дефинитивно постоји у Србији и помогнемо нашим победницима да покрену сопствену производњу - рекла је она.
С тим у вези, додала је да ће ове године, уз помоћ Министарства државне управе и локалне самоуправе, покренути шест едукативних центара на тему покретања сопствене производње.
- То ће бити едукације о томе шта је све потребно знати и које вештине треба поседовати да би се покренула сопствена производња. Који су то извори финансирања, начини како да се дође до њих, како написати добар бизнис план, само су неке од тема које ћемо обухватити са нашим полазницима - појаснила је Вукотић.
Караван "Изађи ми на теглу" у сарадњи са партнерима у овој години покреће и свој производ по рецепту прошлогодишњег победника тако да ће се ајвар по рецепту екипе „Пуцке" из Бруса наћи у продаји што је према речима представница те екипе, сестара Милице и Зорице Живанчевић, довољан стимуланс за почетак успешне предузетничке приче.
Оне су се придружиле овогодишњим такмичарима као подршка, а свој штанд су украсиле својим домаћим производима и рукотворинама.
17. Белграде Беер Фест: За два дана скоро 200.000 људи на Ушћу
Ускоро почиње најукуснији гастрономски караван на Балкану
УМРЛА ЈЕ ЈОШ ЈЕДНА ГЛУМАЧКА ЛЕГЕНДА! Играо је у филму које је обележио ЕПОХУ! (ВИДЕО)
- Важно је да имате добар рецепт за ајвар са којим ћете изаћи на теглу, али је најважније да се забавите - поручила је Зорица такмичарима и додала да је тајна њиховог рецепта ведар дух и то што ајвар праве с љубављу и што у томе учествује цела њихова породица.
Њена сестра Милица каже да им пуно значи што ће се ајвар по њиховом рецепту наћи у продаји.
- За нас као породицу Живанчевић је то од великог значаја. Да није било овог каравана не бисмо ни знали да је наш ајвар најбољи у Србији- рекла је она.
Победници данашњег квалификационог такмичења у Брусу – екипа “Млади кувари” представљаће свој град на великом финалу које се одржава 12. октобра у Београду, а уједно су и први њајвармајстори на мапи каравана, који су се пласирали директно у финале где ће, укрштајући варјаче, покушати да одбране титулу краљева ајвара и да задрже круну у Брусу.
Више информација на:
/www.facebook.com/izadjiminateglu/
/www.instagram.com/izadji_mi_na_teglu/