НОВОГОДИШЊЕ ЧАРОЛИЈЕ
Желите ОДРЖИВУ празничну трпезу: Пратите ове САВЕТЕ
Смањење отпада од хране у домаћинствима један је од најефикаснијих и најприступачнијих начина на који свако може да допринесе заштити животне средине, посебно у време новогодишњег и божићног празника када се обиље хране спрема а вишак се баца.
Расипање хране је само врх леденог брега, симптом неодрживог прехрамбеног система повезаног с климатским променама, испод чије површине је мноштво сложених проблема - од модерног ропства до пренамене употребе земљишта и масовног уништавања екосистема.
Међутим, храна се не расипа само бацањем нечега у канту.
Правећи мале промене у начину на који се купује, кува и једе, могуће је празнике прославити на одржив начин - смањујући отпад, подржавајући биодиверзитет и јачајући отпорност прехрамбених система, пише лондонски лист Гардијан.
Практиковање кувања "од корена до плода", односно коришћење сваког дела биљке, укључујући стабљику, лишће и све између, додаје вредност ономе што се кува, а смањује отпад.
Планирање оброка и пажљива куповина такође могу направити велику разлику. Правити оброке од онога што се већ има у кући, куповање намирница с малим утицајем на околину, као што су махунарке, избегавање претеране куповине. Тиме се смањује отпад и штеде новац и време.
Такође је битно шта се једе, одакле то долази и како се производи. Биљна храна има далеко мањи утицај на животну средину од меса с конвенционалних фарми.
Онима који воле месо, делимична замена су биљке које дају осећај ситости, као и органски производи и месо с фарми на којима се примењују принципи еколошког гајења животиња.
Допринос очувању биодиверзитета може се дати одабиром разноврснијих производа и куповином од малих, локалних произвођача који користе мање хемикалија и дају приоритет здравом земљишту и природној отпорности на штеточине.
Локални произвођачи су од виталног значаја за сигурност хране и њихови производи су обично бољи од увезеног пандана. Подршка оближњој фарми, било директном куповином од произвођача или у супермаркетима избором целих, сезонских производа који су узгајани недалеко, помаже јачање прехрамбених система.