Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

РУСКА ВОЈСКА НА КАПИЈАМА ВИТАЛНОГ ГРАДА Високи званичник се ПАНИЧНО огласио "Неће бити боље, само горе, ОДЛАЗИТЕ!"

22.08.2024. 19:17
Ruski vojnik na frontu
Руски војник на фронту / Извор: Танјуг/ Russian Дефенсе Ministry Press Сервице виа АП

Кремљ је близу сламања виталног украјинског града, а иако Украјина директно напада Русију на њиховој територији у Курској области, Кијев губи још једну кључну битку, оцењује The Ецономист.

Град Покровск, стратешки важан украјински логистички пункт у Доњецкој области, са популацијом од 59.000 људи у самом граду и околним местима, био је руска мета од почетка напада на Украјину у пуном обиму крајем фебруара 2022. године, али тек прошлог месеца њена будућност је била озбиљно угрожена.

Русија освајање града сматра стратешким циљем јер би то отворило пут њиховим снагама ка великим градовима Дњепар и Запорожје.

Украјина је, с друге стране, полагала велике наде да ће изненадна офанзива на Курск ублажити притисак, али се руско напредовање ка граду само убрзало.

Припрема за нову фазу рата

Покровск, који је до почетка инвазије имао 60.000 становника и који је део становништва већ отишао, сада се спрема за страшну, нову фазу рата. Регионална полиција и локална управа су се иселиле. Два супермаркета су затворена, а вероватно ће се затворити и други. Мештани стоје у редовима испред банака и пензионих канцеларија, журе да заврше посао док још могу. Аутомобили јуре великом брзином.

Власти су у понедељак позвале становништво да напусти град. Многи су послушали савет и одлазе са кровним носачима пуним породичног наслеђа и разних ствари. Пуни су и перони на станици, где становници напуштају град са стварима у торбама.

Повлачење Украјине из Авдијевке у фебруару и неуспешна ротација у оближњем Очеретину у мају, како наводи The Ецономист, створили су услове за напад на Покровск. Руске снаге су сада 10 километара од града.

Проблем су и "идиотске" команде

Украјински команданти наводе различите разлоге за руско напредовање. Неки кажу да војска нема довољно граната, док непријатељ пуца и до десет пута више. Други, пак, указују на руску тактику – мање пешадијске нападе, клизне бомбе, нове врсте електронског ратовања. Али изгледа да је централни проблем исцрпљеност украјинских снага.

- Људи нису направљени од челика - каже пуковник Павло Федосенко. Украјинске снаге, бројчано мање 4:1, немају одмора, каже он. Неки од војника на фронту проводе по 30 или 40 дана, збијени у рупама и рововима само неколико центиметара од смрти. Војник кодног имена Даблин, који служи у 59. бригади југоисточно од Покровског, познаје војнике који су на положају више од два месеца. Двојица од њих су имала мождани удар. Проблеме Украјине, каже он, додатно компликују "идиотски" налози.

Ukrajinska vojska na frontu
Украјинска војска на фронту / Извор: ТАНЈУГ/ АП Photo/Evgeniy Малолетка

Истовремено, изненадна мини-инвазија Украјине на Русију изазива помешана осећања. Даблин каже да су рани успеси подигли морал, али то није потрајало. Нада да би Русија могла да одговори покретом снага из Покровска угасила се спознајом да се то није догодило. Украјински безбедносни извори потврдили су да је Москва преместила снаге из других делова источне линије фронта, али их је појачала у близини Покровска. У међувремену, Украјина је преместила јединице специјалних снага у Курск, а непровереним формацијама закрпила линију у Покровску.

- Руси су схватили како ствари стоје и не хватају мамац - каже Даблин.

Колико још могу да издрже браниоци Покровског не желе да говоре. Русима ће можда требати недеље или месеци да прођу кроз удаљеније градове као што су Мирноград, Селидове и Украинск, који су сада на мети дронова, артиљерије и бомбардера.

Олександр, командант беспилотне летелице 110. бригаде, који са својих екрана посматра бојно поље, каже да је напредовање успорило од понедељка, али Руси имају обичај да нападају слабе тачке са разорним дејством, упозорава он. Чини се да је само питање времена када ће Покровск бити сломљен као Мариупољ, Бахмут и Авдијевка.

Шта ће се тада десити је отворено питање. Контрола Покровска и кратко напредовање до административних граница Доњецке области могли би бити довољни да Владимир Путин прогласи политичку победу и започне озбиљне преговоре. Али можда од тога неће бити ништа – много ће зависити од тога да ли ће Украјина успети да задржи део Русије који тренутно заузима као свој адут у овим будућим преговорима.

ISW: Приоритет Кремља није Курск, већ исток Украјине

Покровск је од великог значаја за Украјину јер се налази на раскрсници два пута за снабдевање и пружа витални приступ другим жаришним тачкама као што су Chasiv Јар или Торецк. Град је такође кључно средиште украјинске војске захваљујући лаком приступу Костјантиновки, још једном војном жаришту. Украјинске трупе користе пут који их повезује за снабдевање прве линије и евакуацију жртава према Дњепру. Пад Покровска би одсекао та места од највећег дела украјинских снага, пресекао линије снабдевања и практично поделио територију коју Кијев контролише у региону Доњецка, чиме би се Кремљ приближио свом циљу да заузме цео регион. Укратко, битка за Покровск је заправо битка за целу Доњецку област.

Stanje na frontu
Стање на фронту / Извор: ISW

Како наводи истраживачки центар Институт за проучавање рата (ISW) у својој најновијој анализи, извори из руске владе су за независни руски медиј Медуза рекли да је Кремљ у почетку био шокиран и забринут због украјинског упада у Курску област, али да је духови су се смирили у року од недељу дана како су украјинске снаге напредовале далеко од гушће насељених регионалних центара.

Медуза је пренела да су сви интервјуисани званичници изразили уверење да ће се борбе у Курској области наставити месецима у садашњем обиму, што указује да, према ISW, Кремљ можда не жури да протера украјинске снаге из региона и да ће уместо тога наставља да даје приоритет управо својим офанзивним операцијама у источној Украјини.

Украјински извор у војно-политичком врху, пак, рекао је за украјински медиј РБЦ-Украјина да је Путин наредио руским снагама да потисну Украјинце из Курска до 1. октобра, али без прераспоређивања снага из кључних области фронта у Украјини – из Покровска и Торечког.

ISW је раније оценио да Владимир Путин и руска војна команда вероватно сматрају одржавање иницијативе широм бојног поља стратешким императивом за победу у рату против Украјине и стога настављају да дају приоритет руским офанзивним операцијама у источној Украјини.

Неки родитељи крију децу од обавезне евакуације

Неки родитељи у Покровску крију своју децу од локалних власти да би избегли обавезну евакуацију. Становници Покровског и околине позвани су да побегну у наредне две недеље док руске снаге напредују.

- Не чекајте. Неће бити боље, само ће бити горе. Одлазите! - оштро је упозорење локалног функционера Јурија Третјака, начелника војне управе у граду Мирнограду, који се сада налази на око пет километара од фронта.

Ruski tenk
Руски тенк / Извор: Танјуг/ Russian Дефенсе Ministry Press Сервице пхото виа АП

Деца са својим родитељима или другим законским старатељима биће присилно евакуисана из одређених округа украјинске Доњецке области, укључујући Покровски округ, саопштило је украјинско министарство надлежно за реинтеграцију региона који су претходно били под руском контролом.

Али Третјак каже да многи људи и даље нерадо одлазе - чак иду толико далеко да крију своју децу од локалних власти, приморавајући званичнике војне администрације да иду у кућне посете, преноси CNN.

- Имамо случајеве да родитељи крију своју децу. Имаћемо састанак са полицијом где ћемо разговарати шта ћемо са овим људима, како ћемо тражити такве родитеље који крију своју децу и дају лажне податке да су деца одавно отишла - рекао је раније Третјак и додао да су опасности све веће јер су поједини делови града свакодневно мета напада.

- Они који су оклевали пре недељу дана углавном су донели одлуку и масовно одлазе - рекао је он, напомињући да је најчешћи аргумент за становнике који тек треба да се евакуишу "немам где да идем" или "не требам никоме".

Србија Danas/The Ецономист

"ПУТИН ПЛАНИРА ДА ОКОНЧА РАТ 2026. ГОДИНЕ" Шеф украјинских обавештајаца изнео процене о руским плановима
Vladimir Putin

"ПУТИН ПЛАНИРА ДА ОКОНЧА РАТ 2026. ГОДИНЕ" Шеф украјинских обавештајаца изнео процене о руским плановима

17.09.2024. 23:01
РУСКА ВОЈСКА ЗАУЗЕЛА БИТАН ГРАД У ДОНБАСУ?! Заставе се вијоре изнад кровова, наставља се напредовање ка границама ДОНБАСА (ВИДЕО)
Ukrainsk

РУСКА ВОЈСКА ЗАУЗЕЛА БИТАН ГРАД У ДОНБАСУ?! Заставе се вијоре изнад кровова, наставља се напредовање ка границама ДОНБАСА (ВИДЕО)

17.09.2024. 21:40
ОБЈАВЉЕНИ ЗАСТРАШУЈУЋИ ПОДАЦИ О СУКОБУ У УКРАЈИНИ Број погинулих и рањених, са обе стране, од почетка рата наводно достиже МИЛИОН!
Rat Rusije i Ukrajine

ОБЈАВЉЕНИ ЗАСТРАШУЈУЋИ ПОДАЦИ О СУКОБУ У УКРАЈИНИ Број погинулих и рањених, са обе стране, од почетка рата наводно достиже МИЛИОН!

17.09.2024. 19:59
Русија ОДБИЛА украјинске нападе на Курску област - Сукоби се интензивно настављају
Rusko-ukrajinski sukob

Русија ОДБИЛА украјинске нападе на Курску област - Сукоби се интензивно настављају

17.09.2024. 18:06
"ПУТИН ПЛАНИРА ДА ОКОНЧА РАТ 2026. ГОДИНЕ" Шеф украјинских обавештајаца изнео процене о руским плановима
Vladimir Putin

"ПУТИН ПЛАНИРА ДА ОКОНЧА РАТ 2026. ГОДИНЕ" Шеф украјинских обавештајаца изнео процене о руским плановима

17.09.2024. 23:01
РУСКА ВОЈСКА ЗАУЗЕЛА БИТАН ГРАД У ДОНБАСУ?! Заставе се вијоре изнад кровова, наставља се напредовање ка границама ДОНБАСА (ВИДЕО)
Ukrainsk

РУСКА ВОЈСКА ЗАУЗЕЛА БИТАН ГРАД У ДОНБАСУ?! Заставе се вијоре изнад кровова, наставља се напредовање ка границама ДОНБАСА (ВИДЕО)

17.09.2024. 21:40
ОБЈАВЉЕНИ ЗАСТРАШУЈУЋИ ПОДАЦИ О СУКОБУ У УКРАЈИНИ Број погинулих и рањених, са обе стране, од почетка рата наводно достиже МИЛИОН!
Rat Rusije i Ukrajine

ОБЈАВЉЕНИ ЗАСТРАШУЈУЋИ ПОДАЦИ О СУКОБУ У УКРАЈИНИ Број погинулих и рањених, са обе стране, од почетка рата наводно достиже МИЛИОН!

17.09.2024. 19:59
Русија ОДБИЛА украјинске нападе на Курску област - Сукоби се интензивно настављају
Rusko-ukrajinski sukob

Русија ОДБИЛА украјинске нападе на Курску област - Сукоби се интензивно настављају

17.09.2024. 18:06
БЕОГРАДСКА НАДБИСКУПИЈА ПРОСЛАВЉА 100 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА Вучић: "Упућујем најискреније честитке свим припадницима католичке заједнице у Србији" (ФОТО)
Aleksandar Vučić

БЕОГРАДСКА НАДБИСКУПИЈА ПРОСЛАВЉА 100 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА Вучић: "Упућујем најискреније честитке свим припадницима католичке заједнице у Србији" (ФОТО)

17.09.2024. 20:00
ПОЧИЊЕ МИНИ ЛЕДЕНО ДОБА?! "НИЈЕ НАИВНО" Шок прогнозе метеоролога: Ово нисмо видели дуже од 60 година, пред нама је неочекивани период
Vremenska prognoza

ПОЧИЊЕ МИНИ ЛЕДЕНО ДОБА?! "НИЈЕ НАИВНО" Шок прогнозе метеоролога: Ово нисмо видели дуже од 60 година, пред нама је неочекивани период

17.09.2024. 21:24
ОНИ НЕЋЕ МОРАТИ У ВОЈСКУ? Служење отаџбини је понос и част, али ако испуњавате ове услове бићете поштеђени
Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije

ОНИ НЕЋЕ МОРАТИ У ВОЈСКУ? Служење отаџбини је понос и част, али ако испуњавате ове услове бићете поштеђени

17.09.2024. 20:44
Карлеуша понудила Поповићу помоћ: "Чула сам да Сале није добро..." Заборавила на њихов сукоб и открила детаље разговора са његовом супругом Сузаном
Saša Popović, Jelena Karleuša

Карлеуша понудила Поповићу помоћ: "Чула сам да Сале није добро..." Заборавила на њихов сукоб и открила детаље разговора са његовом супругом Сузаном

17.09.2024. 21:25