Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗАДЊА ШАНСА ЗА ПОБЕДУ УКРАЈИНЕ: Операција "последњи ударац" једина је коју САД још могу да покрену, и покренуће, ко год освоји власт у Вашингтону

28.07.2024. 08:54
Ukrajinski vojnik
Украјински војник / Извор: Shutterstock

План је да се Украјини да последња шанса. Дајте јој све што жели, омогућити јој све што жели и видите шта ће се десити.

Без обзира ко победи на председничким изборима у САД, остаје једно питање - шта да радимо са Украјином? Јер ко год да преузме Белу кућу мораће да се бави свиме што је Бајденова администрација урадила у вези са Украјином. Преузети приступ Украјини од Бајдена и наставити са истим планом једноставно је неизводљиво. Бајден је Украјину претворио у још један типични амерички "вечити рат", иако овога пута америчке трупе не учествују директно, али су зато САД максимално укључене на све друге начине, пре свега слањем новца и оружја.

До сада је свима постало јасно да такав приступ не може да доведе до украјинске победе, нити до геополитичких циљева које су САД поставиле себи у вези са Русијом. Вероватно, да је сам Бајден остао у трци и неким чудом освојио други мандат, морао би (дакле, људи који тренутно воде САД уместо њега) нешто радикално да промени, пошто оваквим приступом Украјина само крвари, губи територију и људе, а Русија кроз дуги рат иде ка победи.

Разне теорије би се могле сложити око тога шта САД заправо желе да постигну ратом у Украјини - можда украјинска победа није чак ни крајњи циљ, можда је кључ да се Русија што више ослаби, али ни то није оно што они овим приступом добијају. Јер ако Русија ослаби током рата, што је неизбежно (а Руси губе такође много људи), ако на крају добије рат и оствари своје циљеве, то је одмах амерички пораз, јер ће Русија постати много јача и више утицајна на међународној сцени представљаће изазов за САД на многим другим местима (Африка, Блиски исток, Латинска Америка...). Истовремено, треба напоменути да Русија није далеко од победе након што су победом неформално прогласили потпуно преузимање четири украјинска региона (Доњецк, Луганск, Запорожје и Херсон).

Доналд Трамп је врло грандиозно најавио да ће зауставити рат у Украјини "у року од 24 сата", али то готово сигурно није могуће и то су пре свега типичне Трампове изјаве у оквиру кампање. Можда је вољнији да заустави рат него што би то биле демократе, али му уопште није у интересу да Русија из овог сукоба изађе као велики победник - чак ни да се иза свега не крије неки његов велики план где је он смириће односе са Русијом како би се могао фокусирати на Кину.

Трамп је више пута поменуо да жели брзо да оконча рат у Украјини кроз "манифестацију америчке снаге". Шта то заправо значи? Многи су већ покушали да демистификују његове изјаве, али у овом случају то заиста може да значи било шта. Америчка „моћ“ може да се употреби и против Кијева и против Москве, да се обојица доведу за преговарачки сто (барем у теорији), али је у исто време јасно да преговарачки сто у овом тренутку поново представља руску победу. Јер шта ће Украјина преговарати осим помирења да је изгубила значајну територију? За преговарачким столом нема ничега чиме бих могао да натерам Русе да се добровољно повуку са територија које је Русија освојила - то би онда био руски пораз.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Shutterstock

Заборавимо на тренутак Трампа, јер су његови планови за сада још превише апстрактни - ствари о њему ће постати много јасније ако заиста освоји власт, јер ћемо тада видети каквим ће се људима окружити. Ако се „Вашингтонска мочвара“ поново афирмише око њега, све што каже током кампање може бити ирелевантно.

Замислимо да Камала Харис освоји власт, односно да Америка добије континуитет демократске администрације. Шта би они урадили са Украјином? Не могу да наставим ни са Бајденовом стратегијом. Оно што је Бајденова администрација радила је једноставно неодрживо, како због америчких финансија, тако и због украјинских људских губитака који се не претварају у територијалне губитке. Дакле, чак иу случају демократске управе, промена, вероватно радикална, била би неопходна. Вероватно би одустали од овог бескрајног слања оружја и новца у Украјину, али не би - идеја да би овај рат ипак могао да се заврши поразом Русије.

Како се то ради? Вероватно никако, али све док је идеја жива биће покушаја. У овој ситуацији, заправо је остао само још један велики покушај, а након тога Вашингтон би морао да призна да више нема идеја. О чему се ради? То је план на који Кијев већ дуже време позива - максимална западна војна подршка која би уклонила све баријере украјинским нападима на руску територију.

То би у пракси значило да Украјина одједном добије дозволу да нападне Русију свиме што има - авионима, артиљеријом, ракетама свих домета... Јер истина је да је Украјина у овом тренутку и даље ограничена. Ово је био услов Бајденове администрације - добићете оружје, али га можете користити само унутар Украјине. Да, било је изузетака у вези са нападом на Крим (Запад третира Крим као део Украјине, иако су свесни да је то већ деликатна дефиниција), а Бајден је такође дао дозволу за ограничене нападе на Русију у области око Харковске области. како би се тамо зауставила руска офанзива (изгледа да је и она заустављена).

Али све остало је "под кључем". Украјина нема право да користи америчке ракете за нападе на руску територију. А ако му се дозволи, да ли би то заиста довело до тако великог преокрета и „руског пораза“? Као што рекосмо, тешко, али Кијев (и добар део њихових савезника) жели да верује да хоће. Да ли то има неку војну логику или је једноставно жеља да се покуша све што до сада није испробано? Пре ће бити ово друго. Јер тешко да Украјина може одједном толико да деградира руску војску укидањем ограничења. То свакако може узети доста психолошких дана.

Kijev
Кијев / Извор: Реутерс

Ова идеја се већ разматра. План је да се Украјини да последња шанса. Дајте јој све што жели, омогућити јој све што жели и видите шта ће се десити.

Наравно, ово се заснива на претпоставци да су руске претње ескалацијом веома празне. САД су закључиле да Русија ипак неће напасти НАТО, што је вероватно тачно, али треба имати у виду и да су многи мислили да Русија неће напасти ни Украјину (укључујући Зеленског, који је недељама пре почетка руске инвазије почео да оштро критикује западне медије јер је све то помињање могуће руске инвазије почело негативно да утиче на украјинску економију!).

Постоје три могућности за покретање операције која би се могла назвати „последњим ударцем“ – покренуће је неко од победника, Трамп или Харис (или ко год да је демократски представник), или можда сам Бајден пошто је формално на власти. још пола године. Није немогуће да ће се на крају ова операција допасти и Трампу. Да је дошло до покушаја атентата на њега из истих разлога као пре словачког премијера Роберта Фица, да жели да прекине рат у Украјини, врло је вероватно да би потенцијална нова Трампова администрација поново имала сасвим довољан број представника „дубоке државе“ којој Трампу не би могао да се супротстави (под условом да то уопште жели).

У случају да Харис или неко други са демократске стране победи на изборима (готово је извесно да ће она бити кандидат, али сачекајмо национални сабор демократа средином следећег месеца) та операција је скоро загарантована, то је једина ствар која је остала у њиховом арсеналу планова. Али не треба искључити могућност да овај најновији украјински покушај активира сам Бајден.

Шта би био циљ? Да доведе Украјину у јачу преговарачку позицију, односно да њене снаге одбију руске снаге са велике површине тренутно окупираних територија. Али и прошле године је то био грандиозан план, па се украјинска офанзива потпуно распала. Заговорници последњег покушаја тврде да су Украјини до сада биле везане руке и да јој се сада мора дозволити да без оклевања нападне Русе. То ће се на крају десити, вероватно релативно брзо, док је још могуће, а онда, у зависности од исхода, рат заиста може да иде ка завршетку, али, с обзиром на све досадашње покушаје, некако не изгледа да ће добро заврши Украјинци.

Извор: Србија Данас/Адванце.хр/Аутор: Антун Роша/Пренео: Ненад Ђукић

"ГРЕШКА НУКЛЕАРНИХ РАЗМЕРА" Џенкинс изнео забринутост да би британска војна подршка Украјини могла довести до ПОТПУНЕ ЕСКАЛАЦИЈЕ сукоба
Vladimir Putin

"ГРЕШКА НУКЛЕАРНИХ РАЗМЕРА" Џенкинс изнео забринутост да би британска војна подршка Украјини могла довести до ПОТПУНЕ ЕСКАЛАЦИЈЕ сукоба

16.09.2024. 23:00
ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА! СРБИН ДОБРОВОЉАЦ ИЗГУБИО ЖИВОТ НА РАТИШТУ У УКРАЈИНИ: Погинуо је часно, борећи за своје идеале..
Stradali dobrovoljac

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА! СРБИН ДОБРОВОЉАЦ ИЗГУБИО ЖИВОТ НА РАТИШТУ У УКРАЈИНИ: Погинуо је часно, борећи за своје идеале..

16.09.2024. 21:09
"ТО БИ БИО КОНАЧНИ УДАРАЦ ЗА ЗЕЛЕНСКОГ" Бивши аналтичар Пентагона изнео анализу последица неуспеха украјинске офанзиве
Volodimir Zelenski

"ТО БИ БИО КОНАЧНИ УДАРАЦ ЗА ЗЕЛЕНСКОГ" Бивши аналтичар Пентагона изнео анализу последица неуспеха украјинске офанзиве

16.09.2024. 20:45
УКРАЈИНЦИ ПРОБИЛИ ОДБРАНУ У КУРСКОЈ ОБЛАСТИ Тенковима ушли у насеље, испливао стравичан снимак разарања КЛИЗНОМ БОМБОМ (ВИДЕО)
Ukrajinski napad

УКРАЈИНЦИ ПРОБИЛИ ОДБРАНУ У КУРСКОЈ ОБЛАСТИ Тенковима ушли у насеље, испливао стравичан снимак разарања КЛИЗНОМ БОМБОМ (ВИДЕО)

16.09.2024. 20:29
"ГРЕШКА НУКЛЕАРНИХ РАЗМЕРА" Џенкинс изнео забринутост да би британска војна подршка Украјини могла довести до ПОТПУНЕ ЕСКАЛАЦИЈЕ сукоба
Vladimir Putin

"ГРЕШКА НУКЛЕАРНИХ РАЗМЕРА" Џенкинс изнео забринутост да би британска војна подршка Украјини могла довести до ПОТПУНЕ ЕСКАЛАЦИЈЕ сукоба

16.09.2024. 23:00
ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА! СРБИН ДОБРОВОЉАЦ ИЗГУБИО ЖИВОТ НА РАТИШТУ У УКРАЈИНИ: Погинуо је часно, борећи за своје идеале..
Stradali dobrovoljac

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА! СРБИН ДОБРОВОЉАЦ ИЗГУБИО ЖИВОТ НА РАТИШТУ У УКРАЈИНИ: Погинуо је часно, борећи за своје идеале..

16.09.2024. 21:09
"ТО БИ БИО КОНАЧНИ УДАРАЦ ЗА ЗЕЛЕНСКОГ" Бивши аналтичар Пентагона изнео анализу последица неуспеха украјинске офанзиве
Volodimir Zelenski

"ТО БИ БИО КОНАЧНИ УДАРАЦ ЗА ЗЕЛЕНСКОГ" Бивши аналтичар Пентагона изнео анализу последица неуспеха украјинске офанзиве

16.09.2024. 20:45
УКРАЈИНЦИ ПРОБИЛИ ОДБРАНУ У КУРСКОЈ ОБЛАСТИ Тенковима ушли у насеље, испливао стравичан снимак разарања КЛИЗНОМ БОМБОМ (ВИДЕО)
Ukrajinski napad

УКРАЈИНЦИ ПРОБИЛИ ОДБРАНУ У КУРСКОЈ ОБЛАСТИ Тенковима ушли у насеље, испливао стравичан снимак разарања КЛИЗНОМ БОМБОМ (ВИДЕО)

16.09.2024. 20:29
СКАНДАЛ! НАПАДНУТ ВИСОКИ СРПСКИ ДИПЛОМАТА Албанци чули да прича наш језик, па НАСРНУЛИ НА ЊЕГА - један од нападача покушао да побегне
Policija

СКАНДАЛ! НАПАДНУТ ВИСОКИ СРПСКИ ДИПЛОМАТА Албанци чули да прича наш језик, па НАСРНУЛИ НА ЊЕГА - један од нападача покушао да побегне

16.09.2024. 20:06
ДУНАВ РАСТЕ И У СРБИЈИ - НАРЕДНА 4 ДАНА СУ КЉУЧНА: Ево да ли постоји опасност од сценарија из Европе, једна ствар може направити гадан проблем
Poplava

ДУНАВ РАСТЕ И У СРБИЈИ - НАРЕДНА 4 ДАНА СУ КЉУЧНА: Ево да ли постоји опасност од сценарија из Европе, једна ствар може направити гадан проблем

16.09.2024. 23:01
ДА ЛИ СЕ УВОДИ ВИЗНИ РЕЖИМ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ?! Нове мере контроле граница у Немачкој ступиле на снагу, а ево шта то значи за наше грађане - од једног сценарија сви страхују, а ово је ПРАВА ИСТИНА
Granica

ДА ЛИ СЕ УВОДИ ВИЗНИ РЕЖИМ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ?! Нове мере контроле граница у Немачкој ступиле на снагу, а ево шта то значи за наше грађане - од једног сценарија сви страхују, а ово је ПРАВА ИСТИНА

16.09.2024. 20:27
УКРАЈИНЦИ ПРОБИЛИ ОДБРАНУ У КУРСКОЈ ОБЛАСТИ Тенковима ушли у насеље, испливао стравичан снимак разарања КЛИЗНОМ БОМБОМ (ВИДЕО)
Ukrajinski napad

УКРАЈИНЦИ ПРОБИЛИ ОДБРАНУ У КУРСКОЈ ОБЛАСТИ Тенковима ушли у насеље, испливао стравичан снимак разарања КЛИЗНОМ БОМБОМ (ВИДЕО)

16.09.2024. 20:29