Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДАНАС НОВА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Познато да ли ће бити попуштања мера, главне теме кафићи и утакмице

09.02.2021. 07:47
Krizni štab
Кризни штаб / Извор: Србија Данас

Ставови економског и медицинског дела Кризног штаба се и даље разликују.

Седница Кризног штаба за борбу против корона вируса заказана је за данас, а на њој изнова ће се разматрати мере - да ли их попустити или се строго држати прописаног, два су кључна и чини се најтежа питања за све иза затворених врата у Палати Србија.

Чланови Кризног штаба данас од 10 сати најпре ће анализирати тренутну епидемиолошку ситуацију, разговараће и о евентуалном укирању мера, али је неизвесно шта ће одлучити, с обзиром на то да се ставови медицинског и економског дела штаба и даље разликују.

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ: Још 50.000 доза вакцина "Спутњик В" стигло у нашу земљу (ВИДЕО)

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ: Још 50.000 доза вакцина "Спутњик В" стигло у нашу земљу (ВИДЕО)

"ИМАМ ЈЕДАН ПРЕДЛОГ" Огласио се доктор Несторовић након што је против њега поднета пријава

"ИМАМ ЈЕДАН ПРЕДЛОГ" Огласио се доктор Несторовић након што је против њега поднета пријава

КОРОНА НЕ РАЗЛИКУЈЕ НАЦИОНАЛНУ ПРИПАДНОСТ: Министарка Обрадовић указала на потребу вакцинисања већег броја Рома

КОРОНА НЕ РАЗЛИКУЈЕ НАЦИОНАЛНУ ПРИПАДНОСТ: Министарка Обрадовић указала на потребу вакцинисања већег броја Рома

Разумемо да су људи у услужним делатностима погођени, али није тренутак за попуштање мера. Хајде да макар имамо троцифрен број заражених, па да разговарамо о релаксирању, каже проф. др Бранислав Тиодоровић.

Седница Кризног штаба биће одржана сутра, али медицински део, по свему судећи, сматра да још увек није тренутак за попуштање мера.

Према речима епидемиолога проф. Тиодоровића, с једне стране је добро што је лепо време, што људи шетају, али уједно је то и ризик - нема физичке дистанце, нема маски, а ту су још и кућна окупљања и журке.

- Морамо рећи и подсетити да ми имамо између 1.600 и 2.000 новозаражених, што је висок број, а ситуацију можемо назвати "стабилно лошом". Дакле, није то добро, али су бројеви ту негде и далеко је боље од онога када смо имали 4.000 па и до 10.000 заражених по дану. Много спорије иде опадање него што смо очекивали јер смо прошли доста добро током празника, али нема неког значајног пада и ако бисмо попустили са мерама, то би било ризично - каже члан Кризног штаба за борбу против ковида 19.

branislav-tiodorovic
бранислав-тиодоровиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Према речима професора Тиодоровића, морамо се и даље придржавати мера како не би дошло до скока јер нам је сада стабилност по броју заражених битна и због вакцинације која је у току.

- Вакцинација је у току, а људи морају да буду здрави када се вакцинишу, то је још један разлог. Објективно гледајући, морамо се придржавати мера које ће нам омогућити да задржимо колико толико повољнију ситуацију. Па и та утакмица која је близу, она би била велики подстицај за повећање броја оболелих. Ми смо сада имали један благи талас који је дао повећање, а то је повратак људи са зимовања, школа је почела, све је профункционисало. Онда се то смирило, али још увек није број повољан како би требало да буде. Треба да се спустимо макар на троцифрен број и да будемо сигурнији да имамо опадајући тренд, а ми то сада немамо - каже професор Тиодоровић.

Релаксираније мера је пожељно из економских разлога, нарочито угоститељима, али ако би се са мерама попустило у овом тренутку, питање је шта би се десило са епидемолошком ситуацијом и да ли би дошло до већег скока новозаражених. Лекарски део Кризног штаба је, по свему судећи, ипак за још мало стрпљења.

Vakcinacija protiv korone na Beogradskom sajmu
Вакцинација против короне на Београдском сајму / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

- Услужне делатности су у тешкој ситуацији и ми разумемо да је њима потребно да мере буду релаксираније, али је у овом тренутку важно одржати да бројеви не расту. Пазите, иако се ограничава рад ресторана и кафића, људи седе унутра без маске, значи, то је један разлог, с друге стране, не држи се физичко одстојање ни напољу, дакле има окупљања. Да није тог кућног окупљања и тих кућних журки, ми бисмо имали број 500. Рецимо, Београд је велики град, у просеку има око 1.000 разних окупљања у току дана, а ти људи не схватају колико је то опасно. Па када помножимо са бројем људи на неком скупу, ви имате свакога дана и 20.000 људи у ризику. Људи морају да буду свесни да је у доба епидемије свако окупљање ризично. Када смо за празнике били дисциплиновани, када је било мањих кретања, бројеви су одмах почели да падају, а онда опет све по старом. Само још мало стрпљења, мало дисциплине, у току је вакцинација, па хајде да будемо сложни и одговорни како би нам свима било боље и лакше - поручује професор Тиодоровић.

Вакцинација па свадбе и летовања

Многи парови отказили су славља током прошле године, али и летовања због епидемиолошке ситуације. Да ли је реално размишљати о свадбама и годишњим одморима.

- Уколико се испоштују мере све до краја пролећа, а вакцинација буде у истом периоду спроведена макар код два милиона становника Србије, онда ће бити могуће размишљати и о томе - каже професор Тиодоровић.

Економски део за дуже радно време

Заменик градоначелника Београда Горан Весић јуче је рекао да очекује да ће "радно време угоститељских објеката бити продужено до 22 сата већ следеће недеље" јер, како је истакао, "у Србији се већ спроводи вакцинација и нема драматичног скока у броју заражених вирусом корона".

goran-vesic
горан-весиц / Извор: Србија Данас

- Надам се да ће се то десити, јер мислим да је прошло сувише времена. Ми смо земља која већ вакцинише своје становништво и у којој нема драматичног скока у броју заражених. Успели смо да нађемо меру између рада привреде и заштите здравља и очекујем да ће радно време бити продужено већ следеће недеље - рекао је Весић гостујући на К1.

Навео је да ово није само здравствена, већ и економска и друштвена криза, те додао да се не могу доносити само мере које имају везе са здрављем.

- У сектору услуга у Београду ради 40.000 људи и ти људи треба приме плате и издржавају своје породице. Према томе, инсистираћемо да радно време буде продужено - рекао је Весић.

Мере које су тренутно на снази подразумевају да је радно време угоститељских објеката до 20 сати.