СВЕ ИХ ЈЕ ВИШЕ! Доктор упозорава: Можете ПОЈЕСТИ СТРШЉЕНА, последице могу бити ФАТАЛНЕ! ОВО морате да престанете да радите!
Током протеклих дана Хитна помоћ је интервенисала у Београду због неколико убода стршљена који некада може имати и фаталан исход, а докторка др Бисерка Обрадовић упозорава и на још једну опасност - пазите када једете воће да не загризете управо стршљена! Осим тога, стршљен може да се завуче и у веш који сушимо напољу, зато је веома важно да проверимо одећу пре него што је унесемо у дом.
Докторка истиче и да нас стршљен неће напасти, уколико се не осећа угроженим.
- Стршљен припада роду оса, међутим он је знатно већи од осе и пчеле и знатно опаснији. Опасан је зато што је његова жаока глатка и дужа него код осе и пчеле, ту жаоку за разлику од њих он оставља у телу жртве већ може да изврши са њом више убода и донесе више токсина - објашњава др Обрадовић.
- Према томе, морамо да будемо апсолутно смирени чак и када нам стане на руку да га лагано избацимо напоље, да не млатарамо, да не покушамо да га истерамо или убијемо. Ако кренемо да га истерујемо, да млатимо рукама, видећемо да ће одједном велики број стршљена, односно сви они његови пријатељи из тог гнезда долазе да му помогну - упозорава докторка.
Реакције на ујед могу бити различите.
- Имамо алергијску реакцију, физичку, чак и психичку. Многи људи који имају велики страх од стршљена, могу чак да колабирају. Ако дође до уједа, то место морамо да сперемо са сапуном и хладном водом. Као код сваког уједа, код сваке алергијске реакције да ставимо хладну воду, односно лед ако нам имамо при руци. Да тај лед ставимо у неку крпу негде директно на кожу да расхладимо тај део тела - рекла је докторка.
Уколико се појави бурна реакција, особа мора хитно код лекара. Оно што многи не знају, а на шта такође упозорава докторка, јесте случај да се стршљен завуче у воће!
- Врло често је много опасније да нам се стршљен нађе у неком воћу. Он воли јарке боје, тако да може да се деси, ако неко рецимо на тераси држи воће разних боја, да се нађе на воћки - каже докторка Обрадовић.
Како каже, можемо да га поједемо и ту настају проблеми!
- Може доћи до анафилакса. Код мање од 10 одсто људи долазе до неке веће алергијске реакције код убода стршљенова - рекла је докторка.
Анафилакса је тешка алергијска реакција која има брз почетак настанка и развоја и може да узрокује анафилактични шок са могућим смртним исходом.
Извор: Србија Данас/Прва ТВ