ДВА ЧОВЕКА УМРЛА ОД УБОДА СТРШЉЕНА: Свуда су око нас, а ако се окоме на вас потребна је ХИТНА ИНТЕРВЕНЦИЈА
Хватач змија Арсеније Хаџи Басур из Ужица, осим што помаже у уклањању гмизаваца, уклања и гнезда стршљена, а овог лета има више позива због овог инсекта.
Овај застрашујући инсект изазива основани страх код људи, а како каже Арсеније, ове врућине му одговарају да се размножава више него обично.
- За само неколико дана у ужичком селу Гостиница и златиборском селу Љубиш два мушкарца су преминула услед убода стршљена. Био сам на сахрани код човека из Гостинице, кога је убо један стршљен, али и то је било довољно да код њега изазове алергијску реакцију од које није могао да се спасе. Човека из Љубиша је уболо више стршљенова и, нажалост, ни он није преживео – каже Арсеније, који ових дана свакодневно има интервенције на уклањању гнезда.
Он саветује да је најбитније при убоду стршљена одмах потражити лекарску помоћ.
- Има људи који нису алергични на убоде пчела, оса, али то може да завара, нарочито код убода стршљена. Он може да изазове тренутну алергијску реакцију. Неопходно је одмах затражити лекарску помоћ – каже саговорник.
Арсеније за посао уклањања гнезда стршљена каже да је веома опасан.
- То је као посао деминера. Прво морам психички да се припремим. Носим заштитно одело, дебеле кожне рукавице, али се дешава да пробије и рукавицу. Гнезда су обично негде на неприступачнијим местима, под крововима, између даске и црепа. Такве интервенције личе на алпинистички подухват, видљивост је слаба, јер се обично ради ноћу, а опрема коју облачим је изузетно неудобна и тешка. По овој врућини после свега изађем као да сам се поливао водом – каже Арсеније.
Он каже да стршљен може да нападне на два начина.
- Један напад је када осетите као да вас је погодио камен. То обично ради када сте близу гнезда и залећу се. Други је када убоде и прилепи се уз тело. Он обично бира где је кожа тања, па су зато често мета глава, врат, руке, где су видљиви крвни судови – додао је Хаџи Басур.
Извор: Србија Данас/Курир/Звездана Глигоријевић