КАД ДЕГУСТАТОРУ НЕСТАНЕ ЧУЛО МИРИСА И УКУСА! Јелена остала без главног "оруђа" за рад и то сад скупо плаћа
Колико је тешко живети без чула мириса и укуса у предходном периоду имали су прилику да се увере многи који су се заразили короном
За Јелену Мислић из Београда вино и вода имају исти укус, односно немају, и иако јој ова последица прележане короне променила квалитет живота, утицала и на још нешто - практично јој је нестало главно "оруђе" за рад, с обзиром на то да је дегустатор вина!
СРБИ РЕВОЛТИРАНИ "ОВИМ ПОТЕЗОМ АТИНЕ": Фотографија разбеснела наше људе који планирају летовање у Грчкој (ФОТО)
ЗАКЉУЧАТИ СВЕ НА ДВЕ-ТРИ НЕДЕЉЕ Др Јанковић упозорио: Доста људи умире после прве дозе вакцине јер не поштују мере
АРГУМЕНТИ "ЗА" И "ПРОТИВ" СЕ ГОМИЛАЈУ: Од ковид пасоша зависи како ћемо путовати, а и даље се вага када ће бити уведени
Колико је тешко живети без чула мириса и укуса у предходном периоду имали су прилику да се увере многи који су се заразили короном, која је за последицу у већини случајева у својој почетној фази доводио до губитка ових чула. Међутим, код неких та промена остаје јако дуго, као код наше саговнице која са тим муку мучи већ више од три месеца! Каже и да зна људе који су истом проблему и дуже од ње, чак осам месеци!
Јелена Мислић тако је дошла у ситуацију да, као професионални дегустатор вина, односно сомалијер, не осећа мирисе и оно најгоре, не прави разлику између воде и вина.
Како тврди Јелена њој су чула нестала већ трећег дана од констатовања вируса у организму.
- Прихватила сам то смирено, јер је из искуства околине знала да је то пролазна фаза. Међутим, време је пролазило, а моје стање остајало је непромењено. С обзиром да се мало говори о томе колико то стање може да траје, кренула сам сама да истражује ову тему, па на друштвеним мрежама упознала људе који са недостатком ових чула неки живе већ осам месеци! - прича Мислићева.
Да је губитак чула утицао и на промену режима исхране, Јелана потврђује чињеницом да сада може да конзумира нешто чега није била љубитељ, као и да љуто осећа на другачији начин.
- Љуто осећам преко рецептора за бол, не за укус, тако да љутину препознајем. У кафу не стављам шећер јер ми је и овако у реду да је попијем. У почетку сам имала жељу за неком храном јер ми се јављао тај осећај "једе ми се нешто", али сад се то све променило, јер сам скоро заборавила каквог је нешто било укуса - прича Јелена.
Како прича, иако не распознаје мирисе, дешава се да на тренутак осети јак парфем у пролазу или благи мирис алкохола.
- Могу да осетим благи мирис алкохола, али не могу да препознам које је пиће у питању - каже..
Не би ово представљало толики проблем за Јелену, јер иначе приватно слабије конзумира алкохол, али компликације настају на радном месту, јер се она професионално бави дегустацијом вина, а чула која су јој тренутно у блокади су њена основна средства за рад.
Како је испричала, пре неколико година њен отац је сасвим случајно трајно остао без чула мириса, а то се касније десило и његовој сестри и мајци.
Да ли је овај недостатак проузрокован корона вирусом у ствари генетски наследан, ни стручњаци не могу са сигурношћу да тврде. За сада су Јелени саветовали да практикује вежбе овог чула јаким мирисима, као што су поморанџе, ђумбир и лимун, али и да - буде стрпљива.
Аносмија односно губитак чула мириса, представљена је као рани знак заразе корона вирусом. Чињеница је да корона улази кроз нос и лепи се на мирисни део слузнице, те због тога долази најпре до губитка овог чула, објаснила је раније др Галина Јоковић, специјалиста ОРЛ у КБЦ "Драгиша Мишовић".
- Вирус насели слузницу носа и крене да се размножава. Научна истраживања још нису дала званично објашњење зашто се губи мирис. Могуће је да вирус има неке рецепторе који се вежу баш за тај део слузнице и уништава тај мирисни епител. Такође, могуће је да се вирус веже за мирисне нерве и да ту мења њихову функцију - истакла је и додала да је занимљиво да су научна истраживања показала, а било је таквих случајева и у пракси, да лакши пацијенти након болести могу имати проблеме са губитком меморије и са осећајем конфузује.
Чак и за оне којима се чуло мириса јавило након одређеног времена, многи кажу да више није исто. По неким тврдњама вратило се али у измењеном облику па им тако бензин и кафа више не миришу исто док је једном од пацијената почела да прија љута и кисела храна, иако ове укусе није подносио пре болести.
До ових сазнања дошли су лекари Клинике за болести уха, грла и носа Клиничког центра у Нишу, у току спровођења великог испитивања о утицају короне на оштећење слуха, у склопу којег су испитивали и колико се брзо након оздрављења пацијентима вратило чуло мириса и укуса.
На ову тему говорио је раније проф. др Душан Милисављевић из свог искуства, да су слична запажања до сада изнели неколико пацијената, али да се ће лекари са медицинског аспекта озбиљно позабавити овим питањима и проверити да ли је и у којој мери дошло до измене чула мириса и укуса.
Он истиче да је потребно да се ове промене испитају и евидентирају на медицински начин по стандардима који важе у Европи и Америци, како би и резултати били међунароно верификовани и као такви помогли у стицању нових сазнања о корона вирусу.
- Наручићемо посебне мирисне китове из Холандије уз помоћу којих ћемо вршити испитивања да ли је након прележане короне измењено чуло мириса и укуса. Да би се у међународним оквирима публиковао неки рад потребно је да то буде урађено ускладу са старндардима Ервопе и Америке. На контролним прегледима пацијената који су прележали корону, пратићемо коме се вратило чуло мириса и укуса, и да ли су та чула измењена. За сада се не ради о великом броју пацијената али је веома zanimmljivo то на шта они указују па се то мора медицински проверити - појашњава проф. др Милисављевић.