Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"КРОЗ КЕСУ ЈЕ ИСПАЛИО СТРЕЛУ, ОСЕТИО САМ ЈАК БОЛ" Жандарм рањен самострелом испред израелске амбасаде отркио све о кобном дану: У овом тренутку му је ВЕХАБИЈА ПОСТАО СУМЊИВ

10.09.2024. 21:36
Žandarm ranjen ispred izraelske ambasade
Жандарм рањен испред израелске амбасаде / Извор: МУП

Рођени Београђанин, који у крви носи овај позив, јер чукундеда му беше жандарм, а деда милиционер, кренуо је на посао као и сваки дан. Није ни слутио да ће доживети нешто што многе колеге ни за читав век не искусе.

Имао је мало дужу браду и носио је хируршку маску преко лица. На чудном српском језику питао је за музеј у близини, па сам помислио да је странац. Носио је кесу, подигао ју је и кроз њу испалио стрелу. Осетио сам јак бол с десне стране врата, а онда крајичком ока видео да је то стрела, јер нисам уочио самострел који је био у кеси - каже у ексклузивној исповести за Курир жандарм Милош Јевремовић (34), који је тог 29. јуна у самоодбрани усмртио Салахудина (рођеног као Милош) Жујовића из Младеновца, вехабију конвертита, током покушаја терористичког напада на Амбасаду Израела у Београду.

Раковица. Пролазимо кроз рампу која води међу увек спремне да иду где је "густо". Такви беху још пре 164 године, кад их основа кнез Михаило, а такви су и данас момци ове посебне јединице МУП, која је 2001. вратила славни назив - Жандармерија. Спремни су били и те суботе 29. јуна.

Рођени Београђанин, који у крви носи овај позив, јер чукундеда му беше жандарм, а деда милиционер, кренуо је на посао као и сваки дан. Није ни слутио да ће доживети нешто што многе колеге ни за читав век не искусе.

- Попио сам кафу, деца су већ била будна, иако је било баш рано. Сину су биле две и по године, ћеркица је имала осам месеци. Поздрављам се са женом и децом и одлазим на посао - прича Јевремовић, који је још на боловању, те на интервју у команду Жандармерије долази у цивилу.

Задатак - обезбеђење израелске амбасаде на Дедињу.

- Ризичан посао због ситуације у Појасу Газе, па га обавља МУП. Посао поверава Жандармерији јер је наша јединица спремна на све изазове.

ИЗЛАЗАК У ПАРК

Како изгледа обичан дан Јевремовића, може ли, рецимо, супруга нормално да изађе с децом у парк?

- Сад је мало другачије него пре свега, али добро је, она се већ повратила. А ја увек гледам шта се дешава око нас, то је професионална деформација - каже.

С колегама се договара да тог дана буде у кућици обезбеђења иза зграде амбасаде. Раскрсница улица Мајора Јагодића и Младена Стојановића.

- Негде око 11 сати прилази ми млађи мушкарац, непознат. Отварам врата и питам га да ли му треба нека помоћ. Није ми био сумњив, често нам људи прилазе да се распитају како да нађу нешто. Јесте имао неку мало дужу браду и носио хируршку маску, али нормално обучен. На чудном српском језику питао ме је за музеј који је у близини, а који је недавно отворен. Мислио сам да је странац. Кад сам му одговорио да музеј не ради, као и да вероватно може онлајн да закаже посету, захвалио је и удаљио се - прича Јевремовић, па наставља:

- Након два-три минута уочио сам да опет прилази кућици, али овај пут у руци држи белу кесу. Тад ми је постао сумњив. Отворио сам врата и питао га да ли му треба још нека помоћ. Међутим, подигао је кесу и кроз њу, са раздаљине од око метар, метар и по, испалио ту стрелу. У том моменту нисам видео да је самострел јер је био у кеси. Осетио сам јак бол са десне стране врата и периферним видом уочио стрелу у врату. А и доживео шок. Ти секунди су нешто што, надам се, у животу нико неће доживети. Адреналин се подигао, кроз главу су ми прошла деца, жена, породица. Али одмах сам испоштовао процедуре.

Везом јавља колегама у другим кућицама да је погођен, да му треба помоћ. Он остаје у кућици, врата су се затворила. Стрела је у врату.

- Кад сам добио хитац, стао сам, покушао да дишем. И кад сам осетио да могу да дишем и да функционишем, захваљујући обуци кроз које пролазимо у Жандармерији, знао сам да не треба да вадим стрелу из врата, страно тело се не вади - казује.

Нападача у том моменту нема у видокругу.

- Међутим, по јављању колегама уочио сам како поново прилази вратима и у руци носи самострел уперен у мене. У том моменту су испуњени сви услови наше процедуре да употребимо ватрено оружје и одбијемо напад. Одгурнуо сам јако врата, он се затетурао и у неком полуседећем положају опет у мене уперио самострел, након чега сам успео да одбијем напад. Први пут у животу сам употребио ватрено оружје на задатку, надам се да никад више нећу - вели.

Стиже и колега који, како истиче, такође испуњава све прописе:

- Склања самострел покушавајући да ми помогне. Јављено је колегама да је потребна помоћ. Чекам Хитну. Наравно, уплашио сам се за свој живот, али сам и осећао да сам јак, да не губим снагу. Тада сам схватио и да је ситуација могла да буде скроз другачија - да нисам успео да одбијем напад, могао је да ми угрози живот, домогне се мог оружја и угрози живот колега у обезбеђењу амбасаде, као и људи у околини.

ЖАНДАРМИ ЈОШ ЧУКУНДЕДЕ

- Одмалена сам желео да постанем припадник једне овако озбиљне јединице и, на сву срећу, успео сам да завршим школу, све обуке и дрил и будем у Жандармерији. А имам и дугу породичну традицију. Чукундеда је био жандарм у Београду, деда годинама у милицији. Био је и на промоцији моје класе, што ми је посебно значило - прича.

Брзо је стигла и Хитна помоћ.

- У Ургентном центру су ме прво одвезли на скенер, што је било мало компликовано, пошто нисам могао да легнем нормално због стреле и оптерећења вратних жила и мишића, па сам морао да будем у полуседећем положају. На снимку је изгледало као да је стрела већ у каротиди (крвни суд) и морали су, а то би боље објаснили лекари, да ураде и интервенцију преко крвног суда ноге, за сваки случај. Доктор ми је након операције рекао: "Да сам вежбао да гађам, не бих успео да овако поставим ту стрелу", јер се испоставило да је за два милиметра промашила каротиду и била само у мишићу. Бог ме је погледао, стварно сам имао много среће.

Следи операција, па буђење.

- Чуо сам глас свог командира чете, па га видео. Био ми је као други отац у том тренутку, неизмерно сам му захвалан. Тада сам схватио да је операција протекла како треба. Са супругом сам се чуо након пола сата. Јако много емоција, сузе. И сестре, мајке, оца...

Vučić i Jevremović
Вучић и Јевремовић / Извор: Инстаграм printscreen/buducnostsrbijeav

ОД ПОРОДИЦЕ ДО ПРЕДСЕДНИКА ДРЖАВЕ

- Највећа подршка ми је, пре свега, породица - жена, родитељи, брат, сестра, као и деца. Затим колеге које су се свакодневно распитивале за моје здравље. Посетио ме је министар унутрашњих послова Ивица Дачић и тиме пружио значајну подршку, као и председник Србије Александар Вучић, који је нашао времена да ме обиђе, захваљујем им на лепим гестовима. Посебно сам захвалан председнику, који ми је уручио орден, једно од највећих признања - истиче Јевремовић и додаје:

- Неизмерно сам захвалан здравственим радницима који су бдели над мојим креветом у тешким тренуцима, као и министру здравља Златибору Лончару, који ме је свакодневно обилазио, али и свима у Бањи Ковиљачи.

Из болнице право пред шпалир колега из Жандармерије у Београду.

- Веома емотивно, не може да се опише речима. Као и долазак кући. Прво сам загрлио ћерку и сина, жену, па онда мајку, оца, сестру, брата...

Тек кад је дошао себи, сазнаје да је Жујовић био карика у опасном ланцу - вехабијском покрету.

- То што је нападач био вехабија није ме уплашило, али породицу јесте. Одмах смо добили обезбеђење, колеге су даноноћно радиле свој посао. Не бојим се освете - каже Јевремовић са осмехом између две заставе - оне Србије и Жандармерије, обе с грбом који баштини круну, двоглавог орла и четири С.

Испод крагне избија рез који иде скоро до десног увета. Доња усна бежи мало у страну.

- Не знамо да ли је до тог хица или до операције, али пресечен је неки нерв који не може тако брзо да се опорави. Али свакодневним радом и терапијама у Бањи Ковиљачи доста се побољшало, лакше говорим и једем. Сад се добро осећам, надам се повратку на посао.

MUP
МУП / Извор: МУП Србије

ЖАНДАРМЕРИЈА

- посебна јединица полиције

- обавља полицијске и друге унутрашње послове и задатке када постоји повећани ризик по јавну безбедност, као и угрожавање безбедности људи и имовине у већем обиму

- самостално или у сарадњи са организационим јединицама МУП и осталим субјектима безбедности, по наређењу директора полиције, планира, организује и извршава послове и задатке када постоји непосредна опасност од настанка или су настале кризне ситуације, ванредни догађаји или стања повећаног ризика изазвани: претњом оружаном побуном, претњом од извршења или извршеним терористичким актима, криминалним активностима група или појединаца, јавним окупљањима, елементарним непогодама и другим несрећама и опасностима

* Закон о полицији

Ипак, не осећа се, каже, као јунак јер је само радио свој посао. Мада му је тај епитет јавности сатисфакција да ради што боље.

- А орден који сам примио од председника државе је не само мој него и свих колега и људи који се боре свакодневно са свим недаћама које живот доноси - истиче и вели:

- После овога сам схватио да ситнице у животу треба много више да ценим. Али генерално, ништа не бих мењао. Највећа жеља ми је да останемо сви здрави.

И после свега са осмехом ће:

- Ако моја деца сутра буду желела да раде у полицији, имаће моју пуну подршку...

Србија Данас/Курир/Аутор: Јелена С. Спасић

 

ОТВОРЕНЕ КАПИЈЕ ВОЈНОГ АЕРДОДРОМА: Ево како аутобусом доћи у посету способности Војске Србије "Застава 2024" Промена аутобуских линија
autobus

ОТВОРЕНЕ КАПИЈЕ ВОЈНОГ АЕРДОДРОМА: Ево како аутобусом доћи у посету способности Војске Србије "Застава 2024" Промена аутобуских линија

19.09.2024. 19:51
ВОЗАЧИ СТРПИТЕ СЕ: Ево колике су гужве на свакој граници у зависности од тога шта возите, негде се чека ПОЛА ДАНА
saobraćaj u Beogradu

ВОЗАЧИ СТРПИТЕ СЕ: Ево колике су гужве на свакој граници у зависности од тога шта возите, негде се чека ПОЛА ДАНА

19.09.2024. 18:56
ВЕЧЕРАС СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ ОБРТ У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ: Пљускови ће захватити ОВЕ делове земље - Спремите се за ПОТОП због ЦИКЛОНА
Vreme

ВЕЧЕРАС СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ ОБРТ У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ: Пљускови ће захватити ОВЕ делове земље - Спремите се за ПОТОП због ЦИКЛОНА

19.09.2024. 18:28
УМРЛА ЧУВЕНА НОВИНАРКА РТС: Сви ће је памтити по једној ствари - Велики губитак за целу Србију
sveća

УМРЛА ЧУВЕНА НОВИНАРКА РТС: Сви ће је памтити по једној ствари - Велики губитак за целу Србију

19.09.2024. 18:07
ОТВОРЕНЕ КАПИЈЕ ВОЈНОГ АЕРДОДРОМА: Ево како аутобусом доћи у посету способности Војске Србије "Застава 2024" Промена аутобуских линија
autobus

ОТВОРЕНЕ КАПИЈЕ ВОЈНОГ АЕРДОДРОМА: Ево како аутобусом доћи у посету способности Војске Србије "Застава 2024" Промена аутобуских линија

19.09.2024. 19:51
Одлука ЕП да удари на Русију довешће до НУКЛЕАРНОГ РАТА?!
Volodimir Zelenski i Vladimir Putin

Одлука ЕП да удари на Русију довешће до НУКЛЕАРНОГ РАТА?!

19.09.2024. 19:51
ДЕЧАК УБИЦА ИЗ РИБНИКАРА ВРИШТАО ИМЕНА СВОЈИХ ЖРТАВА: Откривен језив детаљ из клинике у којој се налази - Доживео комплетно помрачење ума
Dečak ubica

ДЕЧАК УБИЦА ИЗ РИБНИКАРА ВРИШТАО ИМЕНА СВОЈИХ ЖРТАВА: Откривен језив детаљ из клинике у којој се налази - Доживео комплетно помрачење ума

19.09.2024. 19:11
ОВА држава је ПРВА ставила ТИТА на своју новчаницу - ЕВО и ЗАШТО, сада све има ПОТПУНИ СМИСАО
Josip Broz Tito

ОВА држава је ПРВА ставила ТИТА на своју новчаницу - ЕВО и ЗАШТО, сада све има ПОТПУНИ СМИСАО

19.09.2024. 18:57
(УЖИВО) ЛИГА ШАМПИОНА: Црвена звезда - Бенфика 0:2
FK Crvena zvezda
УЖИВО

(УЖИВО) ЛИГА ШАМПИОНА: Црвена звезда - Бенфика 0:2

19.09.2024. 18:27
ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)
Saobraćajna nesreća

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)

19.09.2024. 17:25
ЈОШ ЈЕДАН ТУРЧИН ПОГОДИО НА МАРАКАНИ: Звезда примила нови гол, али ту није крај невољама... (ВИДЕО)
Vladan Milojević, FK Crvena zvezda

ЈОШ ЈЕДАН ТУРЧИН ПОГОДИО НА МАРАКАНИ: Звезда примила нови гол, али ту није крај невољама... (ВИДЕО)

19.09.2024. 19:25
ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)
Foto: Shutterstock

ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)

19.09.2024. 16:34