Опрез! Ово је фатална печурка: Изазива отказивање јетре и бубрега, а само један залогај може вас одвести право у смрт
Многи их сами беру, али стручњаци кажу да последице у појединим случајевима могу бити и фаталне.
Јесен и кишовито време погодоју развоју печурка, али, иако многи мисле да могу преопознати поједине јестиве, треба бити јако опрезан.
Ако нисте сигурни, немојте их сами брати, јер последице у појединим случајевима могу бити и фаталне.
Ово је истакнуто и на Тик Ток налогу "здрављеигљиве" где се посебно упозорило на печурку зелену пупавку.
- Једна печурка може убити десетине људи. Један залогај и - крај. Зелена пупавка. На изглед безазлена печурка, али у себи крије смртоносне токсине. Првих неколико сати након уношења је све у реду. Нема симптома. Осећаш се сасвим добро. Али, онда долазе мучнина, повраћање, крвава дијареја. И то је само увод. Њени токсини тихо разарају твоју јетру и бубреге. За многе, трансплантација је једини спас. И тада, шансе су мале - упозорава се на овом налогу.
Додаје се и да је зелена пупавка узрок 90 одсто смртних случајева повезаних са печуркама:
- У шуми, само једна грешка може коштати живот. Буди опрезан. Природа не прашта незнање.
Зелена пупавка (лат. Аманита phalloides) је врста отровне гљиве. Назива се још зелена мухара, зелена овојњача, отровна печурка, гомољача.
Није увек зелена, како јој каже име, већ постоје форме беле, смеђе и жуте боје. Она је претежно распрострањена на нижој надморској висини, крај листопадног дрвећа или борова. Може се пронаћи широм Србије, а поготово у Панонској низији, Посавском и Подравском сливу, око Бање Луке и Тузле.
Ова гљива је веома отровна, а посебно је опасно то што је берачи гљива често мешају са шампињоном, због беле боје капице.
Србија Данас/Ало