Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПЕТ ОПАСНИХ ЗАМКИ У КОЈЕ УПАДАЈУ РОДИТЕЉИ: У овим ситуацијама дете не би смело да остаје БЕЗ НАДЗОРА!

08.10.2022. 06:52
Devojcica
Девојцица / Извор: Профимедиа

Свакодневно смо сведоци ситуација у којима, нажалост, долази и до трагичних исхода због непажње родитеља, старатеља и других одраслих особа.

Према Породичном закону у Србији децу предшколске доби и млађе малишане родитељи не смеју да остављају без надзора, а са тим се слажу и стручњаци. Међутим, немогуће је и није чак ни препоручљиво држати их под стакленим звоном, због чега је најбоље саслушати професионалце који раде превентивно да до несрећних случајева не дође, али чак и ако родитељ упадне у замку и погреши, постоји начин да све прође што безболније.

ЈЕЗИВ СНИМАК СА ЈУГА СРБИЈЕ: Аутомобил покосио дете на пешачком, а онда је уследило нешто УЖАСНО (ВИДЕО)

ЈЕЗИВ СНИМАК СА ЈУГА СРБИЈЕ: Аутомобил покосио дете на пешачком, а онда је уследило нешто УЖАСНО (ВИДЕО)

НОВИ ИНСЕКТ ОТКРИВЕН У СРБИЈИ: Добио име по СЛАВНОМ СРПСКОМ СПОРТИСТИ

НОВИ ИНСЕКТ ОТКРИВЕН У СРБИЈИ: Добио име по СЛАВНОМ СРПСКОМ СПОРТИСТИ

НЕВЕРОВАТНИ РЕЗУЛТАТИ ПРВЕ НЕДЕЉЕ ПОПИСА У СРБИЈИ: Огласио се РГЗ - ево колико људи је пописано

НЕВЕРОВАТНИ РЕЗУЛТАТИ ПРВЕ НЕДЕЉЕ ПОПИСА У СРБИЈИ: Огласио се РГЗ - ево колико људи је пописано

Сам у кући

Дете има десет година, родитељи сматрају да је велико и да би можда већ могло да остаје само док су на послу. Нажалост, сведоци смо велике трагедије летос у Београду када је десетогодишњак који је био сам у стану пао са деветог спрата и подлегао повредама.

Препорука стручњака је да деца могу остати код куће сама на дуже, пола дана, рецимо, када имају 12 и више година. То је повезано са њиховим менталним склопом јер у том узрасту поимају социјалне релације и имају појам о времену. Може им се све објаснити, каже психолог Драгана Ћупурдија.

- Зашто деца плачу у почетку у вртићу? Јер нису сигурни да ли ће родитељи доћи по њих. Али, када се из дана у дан понавља иста ситуација и навикну и постану сигурни да ће неко доћи по њих нема више страха и плача. Изнимка је у случају да дете има старијег брата или сестру које уме да води рачуна о себи и да брине о млађем од себе. Ипак, од старије браће углавном су одговорније старије сестре, оне раде све што кажу мама и тата – каже Ћупурдија и саветује да децу никада не остављамо саме изненада, већ постепено. Први пут пола или читав дан је нагло и могло би да буде трауматично.

Чак и када имају 12 и више година не треба их дуже време остављати саме. Родитељи не би смели да оду за викенд негде и оставе у стану или кући дете чак ни до 18. године, кажу стручњаци. Разлог томе је што у периоду адолесценције лако могу да направе хаос у кући, да се напију, повреде или ураде било шта друго што би било штетно по њихово здравље.

Majka sa detetom u vrtiću
Мајка са дететом у вртићу / Извор: Профимедиа

Ни на кратко не остављати децу у аутоседишту

Само да скокнем до пекаре и не може ништа да се деси! Нажалост, дешавало се и дешава се да аутомобил са дететом однесе паук, да лопови искористе тренутак и са колима украду и дете, а посебно је опасно лети то чинити, јер због врућине у загрејаном аутомобилу дете може да добије топлотни удар.

Случај крађе аутомобила у којем је било само дете догодио се пре пре око десет година на Вождовцу. На срећу се све добро завршило и седмогодишњак и ауто су враћени без последица, али је мајка преживела огромну трауму.

Порука стручњака у овим ситуацијама је да дете никада не треба остављати само у колима, већ га увек треба водити са собом.

Такође, аутомобил треба закључавати да дете само не би ушло током игре у њега. Треба учити дете да не сме да дира дугмиће и остало што би могло да угрози његову безбедност у возилима. Спасилац – ватрогасац каже да је било ситуација да и родитељ остане заједно са дететом закључан у колима или да се брава сама закључала, а дете је било само у колима док је мајка била у пекари, а то је велики проблем када су тропске температуре.

- Имали смо случај да је жена отишла до пекаре, ауто се сам закључао, а кључ је био у ауту. Није могла да извади дете које је било везано на задњем седишту. Срећом, кључар је био поред и професионално је отворио врата, нисмо морали да разбијамо стакло. Али, дешава се и да родитељи оду да баце смеће и не закључају врата, а дете онда са унутрашње стране закључа, поготово када су мања деца. Проваљујемо или улазимо кроз прозор, кроз суседне терасе. Зато најбоље је да имају врата која могу и са спољне стране да откључају када су закључана изнутра. Свакако да дете не треба остављати само у возилима.

Dete u automobilu
Дете у аутомобилу / Извор: Профимедиа

Опасности од пожара

Грејање на дрва, неисправни уређаји, отворена ложишта и друге ситуације које могу да изазову пожар или дим су веома опасне када су деца сама, међутим, чак и ако су родитељи код куће ситуација може лако да измакне контроли. Недавно се догодила трагедија у Србији у којој је због квара на агрегату живот изгубио деветогодишњи дечак. Други трагични случај је гушење дечака због запаљене шерпе.

- Ако су неисправни уређаји, ложишта и друго онда је све проблем. Пећи и други уређаји не би требали да буду у просторијама у којима се спава зато што постоји могућност да дође до повећане концентрације дима, смањења киосеоника и онда се јавља вртоглавица, несвест, али може да наступи и смрт. Може да дође и до пожара ако искочи варница у просторији и то све повећава опасност. Треба водити рачуна да су ложна места исправна, да приликом ложења нема варница и обавезно треба проверавати димњаке, јер и димњак може да се запали и направи пожар у кући – каже стручњак.

Он истиче да ако дође до пожара или је у просторији дим родитељ одмах са децом мора да напусти просторију и затвори врата за собом да се пожар не би проширио на остале делове куће и да позове 193. Томе треба учити и децу уколико се нађу у ситуацији која је опасна по живот због дима или ватре.

požar
пожар / Извор: Профимедиа/илустрација

Плажа и купалишта велика опасност

Дете је у плићаку видите га, али да ли је то ситуација у којој безбедно можете седети. Чак и ако није у води, већ се игра недалеко од вас на плажи, стручњаци кажу да не би смели никада да га остављате без надзора.

Кристина Миладиновић, инструктор у Удружењу спасилаца на води, каже да је велика разлика између утапања старијих особа и деце и да је важно знати да дете нема развијену свест да се то њему дешава, и неће дозивати у помоћ, зато се каже да дете тоне као камен.

- Може се догодити да то буде само тренутак непажње, да се родитељ окрене, и да дете буде испод површине воде. Савет је да родитељ увек буде поред свог детета. Често родитељи деци ставе мишиће или шлауф и мисле да је безбедно, а управо, само тренутак непажње може да доведе до ситуације да дете подигне руке, исклизне из шлауфа. Није довољно да га посматрају са плаже. Родитељи се често позивају на то да дете уме да плива, али треба направити разлику између вештине пливања и одржавања у води - каже Кристина Миладиновић.

Она посебно напомиње да дубина није ствар која треба да одлучује о томе где ће бити родитељ када је дете у води.

- И на плажи и у води, родитељ треба да буде поред детета и само на тај начин је дете заиста безбедно.

plaža u Grčkoj
плажа у Грчкој / Извор: Профимедиа

Дете у лифту, у таксију, на степеништу....

Поједина деца се плаше вожње лифтом, али многа једва чекају да уђу у лифт и притискају дугмиће. Колко су безбедни? Воле да се возе и таксијем, трче степеништем и успут могу да сретну странце који не морају да буде добронамеран.

Психолози кажу да су се деца некада увек играла испред зграда у којима су становали и није им требао посебан надзор. Тако би требало да буде и сада.

- Деца треба да иду пешке или да возе дечији бицикл, а не да се возе таксијем, а сада чак и у школу долазе такси возилима. Није ни у реду да се малолетно лице вози са непознатом особом, без обзира што је у питању такси. То ни законом не би требало да буде дозвољено. Што се тиче лифта, добро је да иде увек са неким у лифт да би престао да се боји уколико је плашљив. Није лоше да родитељ исценира да се лифт зауставио на пола спрата и да објасни детету шта онда да ради, првенствено да се не успаничи. Деца све уче, а ми смо им образац понашања, и у лифту и испред зграде, свуда. Не треба форсирати никада дете: "сада идеш сам или сама, јер смо тако проценили да је у реду", већ треба питати дете да ли сматра да би могао сам у лифт, рецимо, ако бисте га чекали. Дете које је шести или седми разред може да иде јавним превозом и да је то много примереније од вожње таксијем - саветује психолог Драгана Ћупурдија.

- Када дете уђе у такси и види непознату особу ни њему није пријатно, а то што је неко таксиста не значи да је добар човек – закључује.

Taksi
Такси / Извор: Профимедиа/илустрација

Правила и договор

Децу не треба остављати саме ноћу, а током дана њихов самостални боравак у кући треба свести на неколико сати. Пред такву ситуацију добро је договорити правила која се морају поштовати док се мама и тата не врате :

- никоме не треба да отварају врата, осим родитељима

- ако су погрејавали ручак или користили неки од кућних апарата морају да провере да ли су га искључили

- ако се догоди нешто због чега су угрожени морају знати како да изађу из стана, рецимо, куда и како да беже ако дође до пожара

- да знају где се налази списак телефонских бројева полиције, хитне помоћи, ватрогасаца.

ХЛАДНА ЗИМА ЈЕ САМО МИТ?! Нова дугорочна временска прогноза доноси нешто неочекивано - овоме се стварно нисмо надали
Vreme u Srbiji

ХЛАДНА ЗИМА ЈЕ САМО МИТ?! Нова дугорочна временска прогноза доноси нешто неочекивано - овоме се стварно нисмо надали

21.09.2024. 22:48
НАГЛЕ ПРОМЕНЕ ВРЕМЕНА ОПАСНО УТИЧУ НА ЗДРАВЉЕ ЉУДИ Спречите најгоре уз помоћ савета лекара
Glavobolja

НАГЛЕ ПРОМЕНЕ ВРЕМЕНА ОПАСНО УТИЧУ НА ЗДРАВЉЕ ЉУДИ Спречите најгоре уз помоћ савета лекара

21.09.2024. 18:52
Лончар: Од понедељка више неће бити листе чекања за скенер у Србији
Zlatibor-Lončar

Лончар: Од понедељка више неће бити листе чекања за скенер у Србији

21.09.2024. 18:31
ПОРОДИЦА ИЗ СРБИЈЕ ПЛАТИЛА ВЕЛИКУ КАЗНУ НА АЕРОДРОМУ Чим је полицајац видео пасош детета није оклевао ни секунду
Aerodrom

ПОРОДИЦА ИЗ СРБИЈЕ ПЛАТИЛА ВЕЛИКУ КАЗНУ НА АЕРОДРОМУ Чим је полицајац видео пасош детета није оклевао ни секунду

21.09.2024. 18:21
ТРАМП ОДБИО ТРЕЋУ ДЕБАТУ "Бесмислено је, Камала то жели јер ОЧАЈНИЧКИ ГУБИ!"
Donald Tramp

ТРАМП ОДБИО ТРЕЋУ ДЕБАТУ "Бесмислено је, Камала то жели јер ОЧАЈНИЧКИ ГУБИ!"

21.09.2024. 22:40
УЖАС НА НУДИСТИЧКОЈ ПЛАЖИ! Бацио га са литице високе 10 метара, а разлог је БИЗАРАН!
Majorka

УЖАС НА НУДИСТИЧКОЈ ПЛАЖИ! Бацио га са литице високе 10 метара, а разлог је БИЗАРАН!

21.09.2024. 22:06
ФРАНЦУСКА НА ИВИЦИ ПОБУНЕ "Грађани што пре да се ослободе нове владе, она нема легитимитет!"
Francuska

ФРАНЦУСКА НА ИВИЦИ ПОБУНЕ "Грађани што пре да се ослободе нове владе, она нема легитимитет!"

21.09.2024. 21:46
ВОЗАЧ ОКЛОПЊАКА ИМАО АЛКОХОЛ У КРВИ?! Овако је дошло до несреће код Ушћа у којој је погинуло пет особа, међу којима и ТРОЈЕ ДЕЦЕ
Sudar kod Ušća

ВОЗАЧ ОКЛОПЊАКА ИМАО АЛКОХОЛ У КРВИ?! Овако је дошло до несреће код Ушћа у којој је погинуло пет особа, међу којима и ТРОЈЕ ДЕЦЕ

21.09.2024. 21:25
Ово су мушкарац и деца који су ПОГИНУЛИ У СУДАРУ са оклопњаком код Ушћа: Међу настрадалима и БЕБА, мајци се боре за живот (ФОТО)
Ušće

Ово су мушкарац и деца који су ПОГИНУЛИ У СУДАРУ са оклопњаком код Ушћа: Међу настрадалима и БЕБА, мајци се боре за живот (ФОТО)

21.09.2024. 20:52
ПРИВЕДЕН ВОЗАЧ ВОЗИЛА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ Огласио се МУП поводом несреће у којој је погинуло ПЕТ ОСОБА, међу којима и троје деце
Nesreća kod Ušća

ПРИВЕДЕН ВОЗАЧ ВОЗИЛА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ Огласио се МУП поводом несреће у којој је погинуло ПЕТ ОСОБА, међу којима и троје деце

21.09.2024. 21:11
ПУКЛА ТИКВА КОД КУРТИЈЕВИХ СРБА: Радомировић напушта странку, али не и владу лажне државе (ФОТО)
Radoica Radomirović

ПУКЛА ТИКВА КОД КУРТИЈЕВИХ СРБА: Радомировић напушта странку, али не и владу лажне државе (ФОТО)

21.09.2024. 18:22
КОНАЧНО ЈЕ ПРОГОВОРИО: Светислав Пешић отворено о наставку сарадње са КСС-ом
HRVATI SAZNAJU: Ipak Obradović preuzima klupu srpske reprezentacije od Pešića

КОНАЧНО ЈЕ ПРОГОВОРИО: Светислав Пешић отворено о наставку сарадње са КСС-ом

21.09.2024. 19:03