ДРАГАН ИЗ ТОПОЛЕ НАПРАВИО СТРАШАН БИЗНИС: Продаје прасиће преко Фејсбука, а ПЕЧЕЊЕ ИДЕ "КАО АЛВА" (ФОТО)
Иако време поста, српске домаћице али и домаћини увелико се спремају за празничну трпезу
Оно што је неизбежно да се нађе на скоро сваком столу свакако је печено прасе, па тако они који их узгајају ових дана имају пуне руке посла.
"УЗРОК ОВЕ ТРАГЕДИЈЕ НИЈЕ НОВАЦ" Огласио се криминолог о случају Јоване Марјановић - који проблеми доводе до самоубиства
"МОРАМО БИТИ СПРЕМНИ" Др Ашанин открио: Колика је шанса да се заразите ОМИКРОНОМ ако сте прележали КОВИД
У ЈАНУАРУ ВИШЕ ОД ПЕТ ХИЉАДА ЗАРАЖЕНИХ? Огласио се Шеклер пред седницу Кризног штаба "Потрошио сам све паметне савете"
Један од њих је и Драган Јовановић из села Загорица код Тополе који је, како каже, "читав контигент" прасића продао преко фејсбука.
- Код Срба је обичај да се за Божић окрене прасе и та традиција се не прекида деценијама. Потражња је огромна, а понуда је веома мала и влада несташица прасића, јер данас мало ко хоће да их узгаја. О млађим генерацијама да не причам, неће да се прљају, смета им мирис. У мом селу до скоро је било на десетине узгајивача, а сада је остало само нас двојица и зато ми имамо пуне руке посла. Прасићи иду као алва - рекао је Драган.
Ипак, ко хоће да се гости ванверменским српским специјалитетом - прасећим печењем, мораће да издвоји већу суму новца него што је то било прошле године. Цена по килограму живе ваге скочила је у складу са повећањем цене сточне хране.
- Креће се око 300 динара јер је скочила и цена хране за 30 до 40 одсто, нема неке велике рачунице али може да се скромно заради, нарочито када имаш обједињену и потпуну услугу сређивања печења и сервирања печења - каже Драган.
Према речима продаваца најбоље пролазе прасићи тешки око 20 килограма, довољни за празничну трпезу и госте. Ипак, Драган ништа не препушта случају па тако и сам прерађује месо, правећи деликатесе попут пршуте, кобасица, сланине и чварака.
- Моја јелка је већ окићена и то посебним накитом, који не само да фино изгледа, већ је и одличног укуса, идеалан за дегустацију током новогодишње ноћи - каже Драган кроз осмех показујући на сушару где су крупни и слани сухомеснати комади већ заузели своја места.