Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Колико жена у Србији живи у "кавезу" као Бритни Спирс? Стигла нам је нова пошаст - "САВРЕМЕНО РОПСТВО"

04.07.2021. 13:47
Britni Spirs, trgovina ljudima
Бритни Спирс, трговина људима / Извор: Фото: Shutterstock/ Србија Данас

Свако би требало да има право на живот, потпуно слободан од ропства, међутим све светске статистике говоре да се милиони деце и жена, налази у некој форми модерног ропства и да се то дешава свугде у свету, укључујући и нашу државу

Немоћ, самоћа, забрана, душа попут кавеза. Не смеш то, не смеш ово, мораш то, мораш ово, немаш права, немаш мишљење, немаш себе. Жене широм света трпе тортуру и насиље, а модерно доба је са собом донело и термин "савремено ропство", као да нам трговина људима у постојећем облику није била одвећ огроман проблем. Сада имамо још један - савремено ропство, а највише на удару су жене.

Савремено ропство или трговина људима, феноменолошки се своди на исто, али ово савремено је још суровије и заступљеније, често и врло вешто прикривено. У Србији се углавном говори о трговини људима, али сасвим је јасно да у сваком случају када је нека особа условљена, силом, претњом, преваром, злоупотребом овлашћења и/или злоупотребом тешког положаја, отмицом или на неки други начин, да не може самовољно да одлучује о свом телу, кретању, начину трошења зараде коју је сама стекла – говоримо о трговини људима и савременом ропству.

СЛУЧАЈ БРИТНИ СПИРС

Ипак, оно што је у претходном времену вратило у фокус савремено ропство јесте случај некада мега популарне певачице Бритни Спирс. Случај америчке певачице уздрмао је целокупну јавност и све очи упрте су у то који ће бити епилог певачицине судске борбе за свој живот. Наиме, она се бори за повраћај права на одлучивање о свом животу, о свом властитом животу који јој је отац одузео пре више година.

Трговина људима обухваћена је Кривичним закоником:

- Ко силом или претњом, довођењем у заблуду или одржавањем у заблуди, злоупотребом овлашћења, поверења, односа зависности, тешких прилика другог, задржавањем личних исправа или давањем или примањем новца или друге користи, врбује, превози, пребацује, предаје, продаје, купује, посредује у продаји, сакрива или држи друго лице, а у циљу експлоатације његовог рада, принудног рада, вршења кривичних дела, проституције или друге врсте сексуалне експлоатације, просјачења, употребе у порнографске сврхе, успостављања ропског или њему сличног односа, ради одузимања органа или дела тела или ради коришћења у оружаним сукобима, казниће се затвором од три до дванаест година.

- Савремено ропство подразумева различите облике поробљавања људи и у овом конкретном случају Бритни Спирс чини се да оно што су елементи ропства јесте потпуна немогућност да се одлучује о сопственом животу да се доносе сопствене одлуке и да се праве сопствени избори- прича за портал Србија Данас Сања Павловић из Аутономног женског центра.

Са тим је сагласна и саговорница из организације Астра за борбу против трговине људима.

- У случају Бритни Спирс постоје неки од елемената савременог ропства - злоупотреба овлашћења, принудни рад, некоректни услови рада, ограничено кретање, присилна контрацепција (тј. одузета јој је могућност да самостално одлучује о свом телу) – тако да ту можемо говорити о трговини људима. Овде је највероватније реч о злоупотреби овлашћења и принудном раду - каже наша саговорница Христина Пискулидис.

Управо због тога се и мноштво Бритниних фанова и обожаватеља скупило и основало покрет "Фрее Britney Спирс" (Ослободимо Бритни Спирс), која је већ тринаест година под пуним старатељством свог оца који контролише њен живот, новац и посао. Колико је жена у Србији у истом положају као Бритни Спирс? Знамо ли за њих? Да ли је савремено ропство нови вид насиља над женама које оне трпе? Питања је много, а жртва је само једна - жена. 

Britni Spirs
Бритни Спирс / Извор: Профимедиа

КАКВА ЈЕ СИТУАЦИЈА У СРБИЈИ?

Према званичним информацијама током прошле године у Србији је формално идентификовано 57 жртава трговине људима.

Малолетних жртава је 24 (42%), а пунолетних 33. Најзаступљеније су особе женског пола које чине 65% идентификованих жртава. Код особа женског пола девојчице чине 49% жртава. Најзаступљенији вид експлоатације је сексуална експлоатција − 37%, а потом радна (21%) и вишеструка (16%) експлоатација.

Trgovina ljudima
Трговина људима / Извор: Shutterstock

- Пошто АСТРА ради прелиминарну идентификацију, прошле године смо имале мало другачију статистику од уобичајене и повећање броја жртава трговине људима у циљу радне експлоатације, односно принудног рада. Током 2020. АСТРА је идентификовала 32 жртве трговине људима: 25 мушкараца и 7 жена (међу којима је и једна девојчица). Од тога броја, 24 су жртве радне експлоатације, 3 сексуалне експлоатације, 2 принуде на вршење кривичних дела, 2 принуде на брак и 1 је жртва вишеструке експлоатације- каже Христина Пискулидис за портал СрбијаДанас.

Како се може помоћи жртвама трговине људима и коме све могу да се обрате?

Свако се може придружити борби против трговине људима и свако може учествовати у искорењавању овог проблема.

-Жртвама се може помоћи тиме што ћемо научити како да препознамо трговину људима, потом како и коме треба да пријавимо сумњу да се експлоатација дешава, али на првом месту жртвама можемо помоћи тако што ћемо радити на деконтрукцији предрасуда и стереотипа које имамо и учити сваку наредну генерацију како да не поклекне пред предрасудама. Трговци људима се служе многим манипулативним техникама од застраживања, обмане, уцене, често покушавајући да убеде жртве да су оне саме криве или да су саме то заслужиле. Због тих невидљивих ланаца жртве заправо и остају у ситуацији експлоатације бојећи се да затраже помоћ - каже за портал СрбијаДанас Андријана Радоичић Недељковић испред НВО Атина.

Све жртве трговине људима, па и потенцијалне – значи и пре него што им је од стране званичне институције буде потврђен статус жртве трговине људима, по нашем закону и на основу међународних докумената које је Србија ратификовала, имају право на различите врсте помоћи.

  • Имате право на одговарајућу правну помоћ у свим поступцима у вези са трговином људима, што ће вам помоћи да разумете и остварите своја права и интересе; право на адвоката који ће штитити ваша права и борити се за ваше интересе током кривичног поступка или током парничног поступка за остварење надокнаде.
  • Бесплатне медицинске услуге обухваћене обавезним здравственим осигурањем, без обзира на то да ли је жртва држављанин/ка Србије. Чак и у случају да као држављанин/ка Србије нема здравствено осигурање. Уколико је неопходно да неку здравствену услугу жртва добије брже него што је то оствариво у систему јавног здравства, невладине организације су у могућности да покрију трошкове здравствених услуга.
  • Право на психолошку помоћ – од саветовања до психотерапије, групне или индивидуалне. Ове прве три врсте помоћи су кључне. У случају да се (потенцијална) жртва не осећа сигурно у свом окружењу, може јој се обезбедити и алернативни сигурни смештај – треба имати у виду да ово није трајно решење, већ максимално на неколико месеци.
  • Жртва трговине људима има право на учешће у свим програмима који могу омогућити бржу и лакшу реинтеграцију у заједницу и свакодневни живот: едукације и обуке, помоћ при проналажењу посла, проналажење различитих програма у складу са вашим потребама.
  • Уколико је жртва страног порекла има право да буде информисана и подржана на језику који разуме – бесплатно!

- Битније од тога коме жртве могу да се обрате је питање како одговорни за сузбијање и борбу против трговине људима могу да пронађу жртве и како могу да их заштите. Жртве трговине људима свакако могу да се обрате невладиним организацијама, сваком полицијском службенику, тужиоцима. Увек могу да се обрате Удружењу на дежурни телефон: 381 61 63 84 071 или путем мејла office@atina.org.rs- каже Адриана Радоичић Недељковић из организације Атина за борбу против трговине људима.

За помоћ се можете обратити и огранизацији Астра на број телефона СОС телефон: 381 11 785 0000 као и на имејл адресу sos@astra.rs.

Seksualno zlostavljanje
Сексуално злостављање / Извор: Профимедиа

Да ли разговори са психологом и стручним лицима могу охрабрити жртве да се јаве раније?

- Превенција је веома битан сегмент нашег рада и ми се трудимо да радимо на информисању рањивих особа – пре свега младих из рањивих група, о начинима заштите од трговине људима и препознавању проблема. Ове едукације намењене намењене превенцији креирају стручна лица и психолози. Међутим, јако је ретко да нам се жртве јаве раније. Саме жртве зову најчешће након изласка/бекства из ланаца трговине људима јер им је тада потребна помоћ и подршка. Психолози ту играју велику улогу, јер су трауме веома тешке и дубоке, и особама које су биле експлоатисане период рехабилитације може трајати годинама - каже за наш портал Христина Пискулидис из организације Астра за борбу против трговине људима.

Веома је важно да се не ћути, да се жртве било каквог насиља охрабре да проговоре. Жртвама савременог ропства може да се помогне и то је једино важно. Не дозволимо као друштво да било који облик насиља над женама превлада, да буде свакодневница, не дозволимо ниједну додатну жртву. 

Ако трпите насиље или знате неког ко трпи насиље, позовите СОС телефон 0800 35 00 36.

 

НОВИ НЕМАЧКИ ВОЗ НА ТЕСТУ: Ево од када ће моћи да се стигне од Новог Сада до Суботице за 40 минута
voz, železnica

НОВИ НЕМАЧКИ ВОЗ НА ТЕСТУ: Ево од када ће моћи да се стигне од Новог Сада до Суботице за 40 минута

23.09.2024. 11:58
Компанија ЦарГо уз благослов Хиландара учествовала у обележавању Дана борбе против беле куге
Dan borbe protiv bele kuge

Компанија ЦарГо уз благослов Хиландара учествовала у обележавању Дана борбе против беле куге

23.09.2024. 10:58
ШОК ЗА ЦЕЛО СЕЛО: Најхладнија тачка на БАЛКАНУ је ОВО село у Србији које јутрос измерено невероватном температуром
Sneg

ШОК ЗА ЦЕЛО СЕЛО: Најхладнија тачка на БАЛКАНУ је ОВО село у Србији које јутрос измерено невероватном температуром

23.09.2024. 10:12
"СТИЖЕ ПОЛАРНИ ВРТЛОГ" Ево какво нас време очекује у октобру и да ли ћемо имати Михољско лето?
Vremenska prognoza

"СТИЖЕ ПОЛАРНИ ВРТЛОГ" Ево какво нас време очекује у октобру и да ли ћемо имати Михољско лето?

23.09.2024. 10:04
МОНСТРУОЗНО УБИСТВО ДЕВОЈЧИЦЕ (16) У РИПЊУ ШОКИРАЛО ЈЕ СРБИЈУ Осумњичени напао и њену породицу, а сада се износе ЗАВРШНЕ РЕЧИ на суђењу
Policija

МОНСТРУОЗНО УБИСТВО ДЕВОЈЧИЦЕ (16) У РИПЊУ ШОКИРАЛО ЈЕ СРБИЈУ Осумњичени напао и њену породицу, а сада се износе ЗАВРШНЕ РЕЧИ на суђењу

23.09.2024. 13:18
НА МАЊЕ ОД 400 КМ ОД БЕОГРАДА НАСТАЈЕ НОВА ДРЖАВА! Да ли је ово порука за цео свет? "Ми то заслужујемо"
edi rama

НА МАЊЕ ОД 400 КМ ОД БЕОГРАДА НАСТАЈЕ НОВА ДРЖАВА! Да ли је ово порука за цео свет? "Ми то заслужујемо"

23.09.2024. 13:05
ПРЕМИЈЕР ОШТРО ОДГОВОРИО ЋУТИ: Ваша политика о КиМ може бити издаја или рат, не живите ви од посланичке плате, то знају и ваше колеге
Predsednik Vlade Miloš Vučević

ПРЕМИЈЕР ОШТРО ОДГОВОРИО ЋУТИ: Ваша политика о КиМ може бити издаја или рат, не живите ви од посланичке плате, то знају и ваше колеге

23.09.2024. 13:04
КОД ТИНЕЈЏЕРКЕ ПРОНАЂЕН КОКАИН: Девојка која је убила мотоциклисту код Раткова није имала ни ВОЗАЧКУ ДОЗВОЛУ - Језиви детаљи несреће
poginuli motociklista kod Ratkova

КОД ТИНЕЈЏЕРКЕ ПРОНАЂЕН КОКАИН: Девојка која је убила мотоциклисту код Раткова није имала ни ВОЗАЧКУ ДОЗВОЛУ - Језиви детаљи несреће

23.09.2024. 12:21
СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА КОЈА ЈЕ ОДНЕЛА ПЕТ ЖИВОТА - Цела Србија тугује након СТРАШНЕ ТРАГЕДИЈЕ код Ушћа, очајне породице настрадалих : "СРЦЕ НАМ СЕ ЦЕПА!"
stradala porodica kod Ušća

СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА КОЈА ЈЕ ОДНЕЛА ПЕТ ЖИВОТА - Цела Србија тугује након СТРАШНЕ ТРАГЕДИЈЕ код Ушћа, очајне породице настрадалих : "СРЦЕ НАМ СЕ ЦЕПА!"

23.09.2024. 10:01
НА МАЊЕ ОД 400 КМ ОД БЕОГРАДА НАСТАЈЕ НОВА ДРЖАВА! Да ли је ово порука за цео свет? "Ми то заслужујемо"
edi rama

НА МАЊЕ ОД 400 КМ ОД БЕОГРАДА НАСТАЈЕ НОВА ДРЖАВА! Да ли је ово порука за цео свет? "Ми то заслужујемо"

23.09.2024. 13:05
ВОЗАЧ ВОЈНОГ ОКЛОПНОГ ВОЗИЛА ПОД ИСТРАГОМ ЗБОГ ТРАГЕДИЈЕ КОД УШЋА?! Огласили се и надлежни због несреће која је расплакала целу Србију
Tragedija kod Ušća

ВОЗАЧ ВОЈНОГ ОКЛОПНОГ ВОЗИЛА ПОД ИСТРАГОМ ЗБОГ ТРАГЕДИЈЕ КОД УШЋА?! Огласили се и надлежни због несреће која је расплакала целу Србију

23.09.2024. 11:45
УЖАС У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ У БАРАЈЕВУ Тројица малолетника злостављали и мучили дечаке, реаговала полиција
Nasilje u školi

УЖАС У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ У БАРАЈЕВУ Тројица малолетника злостављали и мучили дечаке, реаговала полиција

23.09.2024. 11:49