СРБИЈА И ТУРСКА: Шта је све опстало после неколико векова турске владавине
Турци су на просторима Балкана провели неколико векова, тако да је грађанима Србије остало доста тога у наслеђу.
ЈЕЗИК
Авлија, ајвар, барјак, буразер, чарапа, чорба, ћуприја, ћилим, дугме, ексер, јогурт, капија, лакрдија, мердевине, паре, ракија, таван, зејтин, хајдук...
Турски језик је део свакодневног говора у Србији и читавог Балкана.
- Тренутно је у употреби око 3.000 турцизама - каже Мирјана Теодосијевић, професорка турског језика и књижевности на Филолошком факултету у Београду.
Међутим, како каже, све их је мање и мање, а тај тренд постоји последњих 20, 30 година.
Револвери кнеза Михаила Обреновића на продају: Позлаћени пиштољи достигли вртоглаву цену
Будући очеви пазите: ОПИЈАЊЕ има тешке ПОСЛЕДИЦЕ ПО ЗДРАВЉЕ БЕБА!
НЕСТАЛА АНЂЕЛА (14) ИЗ СУБОТИЦЕ! Дечко је извукао из куће усред ноћи, последњи пут виђена у суботу!
- Млађи их знатно мање користе... Држим те предмете на факултету и када поставим неко питање - на пример, који је турцизам за зид - углавном не знају.
Како наводи, у Југославији је коришћено знатно више турцизама - око 8.000 - пре свега због популације исламске вероисповести на територији Босне и Херцеговине.
Кроз историју, све до краја 19. века, био је велики утицај турског језика на овдашњи живот - ширили су га турска администрација, војска, као и овдашњи људи који су примили ислам.
- Тога више нема, данас је страшно велики утицај енглеског - наводи Теодосијевић.
Ипак, турцизми и даље имају стилску функцију у језику, али углавном код књижевника старијих генерација, додаје.
- Највише их има у религији, јер највећи верски изрази - џамија, муфтија, намаз... - никада нису превођени, али има их у бројним другим областима.
КАФА
Шта сте прво урадили јутрос кад сте се пробудили?
Већина грађана Србије је урадила исто - попила кафу. Црну, турску, јаку, из џезве. Уз ратлук, по могућству.
А за доручак можда бурек?
ХРАНА
- Сувишно је уопште говорити о томе колики је утицај турске гастрономије на храну у Србији - каже Ненад Јовановић, професионални кувар.
- Многа наша класична јела у ствари су пореклом турска.
На пример, сарма за коју у Турској кажу соган долма, пилав, ђевреци и други пекарски производи...
Ајмокац, пилав, мусака, сармице од зеља, киселог купуса, све пите за које ми кажемо сарајевске... Има ту доста занимљивих јела.
Па слаткиши - тулумбе, баклаве, туфахије... То су све турски специјалитети.
Као главне карактеристике турске кухиње углавном се истичу чорбе, много поврћа и зачина.
Јунеће и јагњеће чорбе највише, с обзиром на то да су муслиманске вероипосвести - каже Јовановић.
СЕРИЈЕ
- Прва турска серија која је овде направила успех био је Сулејман Величанствени - каже Новинар Драган Илић, телевизијски критичар.
- Реч је о високобуџетном историјском спектаклу у којем је кроз причу Сулејмана приказана турска позиција и традиција на простору Балкана - додаје.
СВЕ МАЊЕ РИБЕ У РЕЦИ: Америчка неман хара Дунавом!
ПРВО СУ ЧУЛИ УРЛИКЕ, ПА ВИДЕЛИ ГОЛУ ЖЕНУ НА МОСТУ, ЋЕБЕ И ЦВЕЋЕ: Језиви магијски ритуал ШОКИРАО све!
Казна доживотног затвора за најтежа кривична дела ступа на снагу 1. децембра!
Та серија била је веома популарна и у Турској, али је тамо изазвала и доста контроверзи.
- Фундаменталистички кругови нису баш благонаклоно реаговали, сматрали су да серија руши лик и дело великог султана - наводи Илић.
Поред историјских популарне су и серије које се баве животом обичне породице.
- То су све приче из савременог живота у којима може да се пронађе свака породица на Балкану - истиче Илић.