Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СРБИЈА УВЕЛИКО ПРЕГРЕЈАНА, НАСТАВАК ЛЕТА ДОНОСИ КАТАСТРОФУ! Најновија истраживања упозоравају на оно што ТЕК СЛЕДИ, од топлотних удара до опасне ПАНДЕМИЈЕ

28.06.2024. 09:38
visoke temperature
високе температуре / Извор: Shutterstock

Док се суочавамо са овим екстремним временским приликама, поставља се питање какво нам лето доноси глобално загревање.

Климатолошкиња Ирида Лазић и др Андреј Стојић са Института за физику говорили су о невремену које је у четвртак погодило нашу земљу, али и о опасности које нам прети од суперћелијских олуја и торнада.

Ирида је детаљно објаснила о каквом невремену је реч које се јуче догодило у нашој земљи.

-Протеклих дана имали смо топлотни талас који је донео топли ваздух у наше подручје и све је то била одлична подлога за јаке олује. Када поредимо са прошлом годином, ове године олује су биле јаче. Сваке године имамо све чешће олујне непогоде, а уз загревање климе доприносимо стварању јачег ‘горива’ за те олује. Када се споје влажност ваздуха и одређено струјање изнад тог подручја, добијамо олује какве смо имали протеклих дана - каже Ирида и објашњава да је јако тешко прогнозирати тачан интензитет олуја.

-Када имамо струјање из Африке, то је песак који се види на колима после кише. Често, ако нема кише, видимо жућкасто небо или блато, а то је све песак. Када топао ваздух дође са песком из Африке, видимо то као минско поље и само чекамо локалне непогоде. Ове године смо имали услове за локалне непогоде. Услов је када имамо довољно топло време изнад тог подручја и довољну влажност ваздуха. То је као нека узлазна струја. Тешко је прогнозирати тачан интензитет олуја. Могу се предвидети услови за могућност јаче олује, али интензитет је тешко предвидети - додаје она.

Ово ће бити најтоплије лето у протеклих пар година

Истиче да је готово извесно да ће ово лето бити најтоплије у протеклих неколико година, као што је најављено.

-Лето је тек почело. Ово лето ће бити јако топло, како је најављено. Топлије него претходно. Из месеца у месец бележимо температурне рекорде, а посебно се високе температуре очекују у августу. Јул ће бити топао, топлији него што смо навикли. У августу се, због тих струјања ваздуха, очекује веома топло време, са великим бројем топлотних таласа - каже Ирида, али објашњава да би олује у августу требале да буду смањеним интензитетом:

-Јун је најосетљивији на олује, док се у августу не очекују тако јаке олује. Са климатским променама и загревањем од један посто се повећала влага, што ствара додатно "гориво" за олује, и ово ће постати наша нова клима."

Повећање температуре за један и по степен, већа могућност за екстремне догађаје

Како објашњава климатолошкиња, са порастом температуре појава суша могла би нам бити сваке треће године, уместо сваке десете.

-Када се повећа температура за један и по степен, та расподела температура се помери ка топлијој клими. Имаћемо већу вероватноћу да се појави екстреман догађај изнад нашег подручја. Другим речима, ако смо једном у десет година огромну појаву суша, сада ћемо имати једанпут у три године - каже Ирида, али напомиње да нажалост то за Србију не значи исто.

Ипак, наше подручје загрева се брже, тако да је код нас још топлије него у остатку света.

-Наше подручје и подручје Медитерана се загрева брже него остатак света. Тако да када кажемо глобално један и по степен, то за Србију значи, већи број. Прешли смо 1,8 степени већ смо се загрејали. То је због једног досадног антициклона који је био јужније, сада се померио северније и дошао је у област Шпаније и Португала и има чешћи утицај на наше подручје и имамо тај азорски антициклон. Самим тим имамо већу вероватноћу за топлотне таласе - закључила је Ирида Лазић у емисији "Уранак" на телевизији К1.

Отапање Гренланда, подизање нивоа мора, а не знамо ни шта нам све долази из Сахаре

Др Андреј Стојић каже да у данашњој модерној цивилизацији, процеси се одвијају невероватном брзином, остављајући дубок и свеобухватан утицај на животну средину.

-Процеси у модерној цивилизацији одвијају се јако брзо, да ми немамо ни свест, а ни механизме како да спроведемо промене. Све је узело маха, наша способност је редукована, а процеси који утичу на животну средину иду својом брзином. Чак и ако данас престанемо са емисијом гасова са ефектом стаклене баште, подизање нивоа мора ће се наставити хиљадама година. За неке ствари проћи ће миленијуми док се не стабилизују - каже др Стојић.

Са Гренланда стижу огромне количине мутагених и канцерогених гасова, као и велики број микроорганизама на које свет није навикнут, због глобалног отопљавања.

Такође, из отопљеног леда нам прете нове пандемија

-Земља на Гренланду више није под ледом. Она не само да емитује гасове са ефектом стаклене баште, већ емитује и огромне количине мутагених и канцерогених гасова, као и велики број микроорганизама на које свет није навикнут. То се видело када смо били под мерама због COVID-a. Ови вируси, микроорганизми и бактерије који долазе могу да узрокују опасније пандемије. Како ће то утицати на наш свет, велико је питање с обзиром на све спорости које карактеришу нашу цивилизацију - каже Андре.

Извор: Србија Данас/Б92