ТРЕНУТНО ЈЕ ПОЛЕН НАЈАКТИВНИЈИ: Сви који имају алергије сада су на удару, а ове ствари треба да ИЗБЕГАВАЈУ
Кијавица, свраб очију, запушеност носа, кашаљ и отежано дисање - идите код лекара.
Крајем лета је полен корова најактивнији, а може да се разнесе километрима далеко од места где је настао. Због тога се све већи број људи због тегоба јавља алерголозима.
Ова врста алергије доминантно прави проблем млађим особама. Може да почне још у раном детињству, већ од треће године живота, а највећу учесталост достиже у популацији између 20 и 40 година.
"ОВО ЈЕ МОРАЛНА ОБАВЕЗА СВИХ НАС" Срђа Јанковић се огласио поводом враћања грађана у Србију
ЗАШТО СЕ ДЕЦА ЧЕСТО НЕ ШАЉУ НА ТЕСТИРАЊЕ? Др Вукомановић каже да постоје ДВА РАЗЛОГА ЗА ТО, а ево како да поступите
ДАНАС КИЛОМЕТАРСКЕ КОЛОНЕ, САДА НИГДЕ НИКОГ: Од 18 сати нема "живе душе" на граничним прелазима
Јавља се до треће године, а највише алергичних је у популацији од 20 до 40 година.
- С друге стране, после 60. године уочава се опет благи пораст броја особа са тегобама - каже др Рада Мишковић, интерниста, алерголог и клинички имунолог Клиничког центра Србије.
У детињству су дечаци склонији овој врсти проблема, док се та разлика губи у одраслом животном добу, па нам се са приближно истом учесталошћу јављају особе оба пола.
Да ли неко ко је већ алергичан на корове може да добије алергију приликом конзумирања појединих намирница?
- Може, и тада се ради о синдрому оралне алергије који настаје услед унакрсне реактивности, односно сличности протеина полена и хране - истиче др Мишковић.
Када се једу ове намирнице почиње свраб у устима, теже се гута, отичу усне и језик...
Постоји унакрсна преосетљивост између, на пример, полена корова и целера, појединих зачина, семенки сунцокрета, лубенице, банане, тиквице. Тегобе су најчешће ограничене на усну слузницу и манифестују се појавом свраба у усној дупљи, језика, отежаног гутања, отока усана и језика.
Јављају се имучнине, повраћање, пролив...
Ретко се може јавити и осећај мучнине, болови у стомаку, повраћање, пролив, па и пад артеријског крвног притиска, односно може доћи до анафилактичког шока.
Тегобе се јављају после конзумације сирових намирница, али не и након њихове термичке обраде.