Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Хрвати слажу српска тела, док се мирис смрти шири Крајином: Циљ је био искоренити све Србе (ФОТО/ВИДЕО)

04.08.2020. 07:54 23:02
Oluja
Олуја / Извор: Фото: Youtube/PrintScreen/Nedeljnik Време/СД/илустрација

Централна комеморација почиње у 19:30 часова у Сремској Рачи

Сви Срби данас облежавају један од најболнијих и најтужнијих дана у нашој историји, годишњицу злочиначке оружане акције "Олуја". На данашњи дан пре 25 година хрватски јуришници су почели напад чија су мета готово искључиво били цивили, а који је резултирао протеривањем 280.000 Срба из Like, Баније, Кордуна и са севера Далмације.

"Дрину ћемо прегазити и Србију запалити" ХРВАТИ КЛИЦАЊЕМ УСТАШАМА ПОЧЕЛИ ПРОСЛАВУ "ОЛУЈЕ" (ВИДЕО)

"Дрину ћемо прегазити и Србију запалити" ХРВАТИ КЛИЦАЊЕМ УСТАШАМА ПОЧЕЛИ ПРОСЛАВУ "ОЛУЈЕ" (ВИДЕО)

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 25 ГОДИНА ОД ПРОГОНА СРБА У ДВОРУ: Протерано више од 250.000 људи, злочин који се не заборавља (ВИДЕО)

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 25 ГОДИНА ОД ПРОГОНА СРБА У ДВОРУ: Протерано више од 250.000 људи, злочин који се не заборавља (ВИДЕО)

СРАМНА ИЗЈАВА ЧЛАНИЦЕ ХДЗ НА ФЕЈСБУКУ: "Да нам је Павелић био деведесетих, не би нам била потребна Олуја"

СРАМНА ИЗЈАВА ЧЛАНИЦЕ ХДЗ НА ФЕЈСБУКУ: "Да нам је Павелић био деведесетих, не би нам била потребна Олуја"

Централна церемонија обележавања годишњице страдања и прогона Срба у акцији "Олуја" биће одржана вечерас у 19:30 у Сремској Рачи.

22:35 (2020)
Из колоне "Олује" до спортских висина "Црвене Звезде"   
Један кофер и ручица која се чврсто држи за мамине скуте: Из колоне "Олује" до спортских висина "Црвене Звезде"

Један кофер и ручица која се чврсто држи за мамине скуте: Из колоне "Олује" до спортских висина "Црвене Звезде"

20:54 (2020)
Председник Александар Вучић обратио се окупљенима у Сремској Рачи

- Ми уједињени можемо све, раздвојени не можемо ништа. Били бисмо тако слаби, баш као те 1995. године. Поносан сам јер нису успели да нам одузму српско име и презиме. Имамо слободну и независну државу. Више агресије не називамо интервенцијама и кампањава, злочине не називамо лошим искуствима, већ правим именима. Захвалан сам свим људима у Србији да морамо имати поштовање према свом народу и жртвама. Народе српски, не забпорави да нико у свету о овом злочину не говори. Зид су направили због злочина и у Јасеновцу - истакао је председник Вучић на почетку обраћања.

- Срби су прогнани само зато што су Срби, Срби су криви за све. Та матрица је постављена и тешко да ћемо је ми уклонити. Ми морамо нашој деци отворити очи и морамо да не ћутећи о злочинима, откријемо све ужасе који су Срби искусили - рекао је председник. 

20:18 (2020)
Милорад Додик поручио са комеморације жртвама "Олује"

- И Марија, и Невена и Жарко који су погинули заветовали су нас да не сме да се ово понови ниједном српском детету. Заветовали су нас да ово зло не смемо заборавити: Наша освета је слобода, мир а то је снага већа од сваког зла. Наша освета је и то што смо данас заједно, изнад Саве која је вечити сведог страдања нашег народа. Она сведочи, она остаје као гробница, исто колико је и река. Кроз њу тече крв исто колико и вода. Сваки цвет на њеној обали сведочи о страдању нашег народа - истакао је Милорад Додик.

- План прошлог века био је да Срби тамо не постоје. Олуја је била само завршни циљ етничког чишћења. Хрвати нису крили да је Хрватска без Срба њихов крајњи циљ. Они су тражили да се Срби смање на минумум - додао је Додик.

20:00 (2020)
Патријарх Иринеј обратио се народу на комеморацији

- Данас од 25. година страдања Срба, сазвали смо се код места Српске Раче да обележимо тужан и трагичан догађај који је доживео наш невини народ. Тај трагични догађај наш народ је доживео, не од непознатог народа, већ од оних са којима смо вековима живели заједно. Једино је кривица српског народа који је живео тамо што су етички Срби православни по вери. Српски народ је платио хиљадама и хиљадама невиних жртава и додао је:

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Цена за своје име и своју веру почела је да се плаћа животима од 1941. године, а плаћа се и дан данас, када је преко овога моста прешло више од 250.000 српског народа. Углавном оних који су лишени својих домова, својих најближих. Ово можемо доживети као најтрагичнији догађај у историји, док наша "браћа Хрвати" то прослављају - истакао је patrijath Иринеј.

 Комеморација у Сремској Рачи
19:30 (1995)
РТС тачно пре 25 година објавио почетак "Олује" 
19:00 (2020)
Порука загребачко-љубљанског митрополита

У Саборној цркви Преображења господњег у Загребу митрополит загребачко-љубљански Порфирије служио парастос жртвама хрватске војно-полицијске операције "Олуја".

Митрополит је том приликом поручио да је сваки рат пораз и да зато слављење рата није ништа друго него наставак слављења зла.

Митрополит Порфирије је навео да у рату било које врсте, никада нема победника, већ да су сви поражени.

- Нема у рату победа, и свака ратна битка је пораз, пораз људскости, достојанства човекова. Молећи се за браћу и сестре пострадале током ратних операција, које се називају "Олуја", ми се молимо да Бог омекша срца свих људи, молимо се да нам дâ не само жељу да имамо мир и да буде мира око нас и у нама, него и да се покрену све наше снаге и енергија, да љубављу према Богу почне да се успоставља истински и прави мир, да се успоставља време када ћемо, сећајући се сукоба и ратова, увек у срцима, свих без изузетка, осећати тугу и стид због промашаја јер смо устали човек на човека - нагласио је он.

Више о томе прочитајте у посебној вести: 

ПОРУКА ЗАГРЕБАЧКО-ЉУБЉАНСКОГ МИТРОПОЛИТА са помена жртвама "Олује": Слављење рата је наставак слављења зла"

ПОРУКА ЗАГРЕБАЧКО-ЉУБЉАНСКОГ МИТРОПОЛИТА са помена жртвама "Олује": Слављење рата је наставак слављења зла"

 

18:30 (2020)
Милошевића нико није присиљавао да дође на прославу "Олује"

Борис Милошевић, функционер Самосталне демократске српске странке (SDSS) и потпредседник хрватске Владе, који сутра иде на прославу злочиначке акције "Олуја", доказао је да за њега стварно не постоји дно.

Милошевић је јуче на сва уста нахвалио хрватског генерала и ратног злочинца Анту Готовину, који је лично одговоран за прогон 250.000 и убиство више од 2.000 Срба августа 1995. године.

У МИЛОШЕВИЋУ СТВАРНО НЕМА НИ ТРУНКЕ СРБИНА: Хвали ратног злочинца Готовину и слави геноцид над својим народом

У МИЛОШЕВИЋУ СТВАРНО НЕМА НИ ТРУНКЕ СРБИНА: Хвали ратног злочинца Готовину и слави геноцид над својим народом

18:00 (2020)
Шаровић: Недопустива је одлука председника Хрватске да награди одговорне за погром

Председник Српске демократске странке (СДС) у Босни и Херцеговини Мирко Шаровић изјавио је да је недопустива одлука председника Хрватске Зорана Милановића да одликује бригаде Хрватског већа обране (ХВО) за заслуге у одбрани Хрватске, као и, како каже, особе осуђене за ратне злочине.

- СДС је по том питању акције ''Олуја'' потпуно јасан. Сматрамо да је у питању класичан злочин и погром становништва које је доживело огромну несрећу и злочин - нагласио је Шаровић

- Одликовање личности које су осуђене за злочине никако не шаље добру поруку - оценио је Шаровић у саопштењу за јавност.

17:30 (2020)
Срамно писање хрватских медија о злочинима 1995. године

Оно чега смо се прибојавали последњих дана - догодило се. Одлазак једног од представника Срба у Хрватској у Книн, на обележавање 25. годишњице злочиначке акције "Олуја", у Хрватској виде отприлике као још једну ствар која тера воду на њихову воденицу у настојању да се оперу за злодела равна усташким из Другог светског рата.

Наиме, сутрашње обележавање 25. годишњице "Олује" у Книну и данас је у фокусу хрватске јавности, а ако би се судило само према писању медија, била је то "величанствена војно-полицијска акција", а не злочиначка операција која је за последицу имала највећи егзодус народа у послератној Европи.

Са друге стране, ниједан медиј ни једном речју не помиње да је током те "војно полицијске акције" из тадашње Републике Српске Крајине протерано више од 250.000 Срба, а да је нешто мање од 2.000 њих убијено или нестало.

Медији подсећају да је том акцијом Книн ослобођен од "српских побуњеника" и истовремено подржавају одлуку представника SDSS Бориса Милошевића да оде у Книн.

Срамно писање хрватских медија о злочинима 1995. године: СРБИ ДОЛАЗЕ У КНИН - "ОЛУЈА" НАМ ЈЕ ОПРОШТЕНА

Срамно писање хрватских медија о злочинима 1995. године: СРБИ ДОЛАЗЕ У КНИН - "ОЛУЈА" НАМ ЈЕ ОПРОШТЕНА

17:15 (2020)
Август 2020. године, ваздух мирише на право топло лето, слично оном пре 25 година...
КОЛОНА ДУГА 25 ГОДИНА! Бака Стана преживела је рат '41, сахранила шесторо најмилијих, али "Олују" заборавити не може (ФОТО)

КОЛОНА ДУГА 25 ГОДИНА! Бака Стана преживела је рат '41, сахранила шесторо најмилијих, али "Олују" заборавити не може (ФОТО)

17:00 (1995)
Окупиран Свети Рок

Хрвати заузели место Свети Рок.

Све су ближе Книну.

16:55 (2020)
Линта: Олују треба забранити, они морају да се суоче са својим геноцидом"

У Книну се сваког 5. августа слави протеривање и убијање Срба, отимање, пљачкање и уништавање српске имовине, величају злочинци и шири мржња према преосталим Србима, изјавио је данас председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта и оценио да се треба акитвно борити у међународној заједници да се забрани обележавање акције "Олуја".

Линта у саопштењу наводи да те чињенице, али и многе друге потврђују да је темељ данашње Хрватске, како каже, злогласна и геоцидна НДХ, те да је акција "Олуја" удружени злочиначки подухват и наставак усташких операција из времена Другог светског рата чији је циљ био потпуно уништење српског народа.

Miodrag Linta
Миодраг Линта / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/ Н1

- Један од предуслова да се хрватски народ суочи са својом геноцидном и усташком прошлошћу јесте да се Хрватској забрани обележавање злочиначке акције "Олуја" - каже Линта.

Линта додаје да је јасно да данашња Хрватска није способна да буде модерна држава у којој се поштују темељне вредности данашњег света и да због тога постаје све више фактор немира и нестабиности у региону.

16:45 (1995)
Врховни савјет одбране Републике Српске Крајине доноси одлуку о евакуацији становништва

Врховни савјет одбране Републике Српске Крајине донео је одлуку о евакуацији становништва које није способно за борбу

"Због новонастале ситуације изазване отвореном општом агресијом Републике Хрватске на Републику Српску Крајину и након првих почетних успеха у одбрани дошло је до угрожавања великог дела територије Северне Далмације и дела Like, због тога

ОДЛУЧУЈЕМО

1. Да се приступи планској евакуацији свег за борбу неспособног становништва из општина Книн, Бенковац, Обровац, Дрниш и Грачац.

2. Евакуацију спроводити према припремљеним плановима правцима који изводе према Книну и даље преко Отрића према Србу и Лапцу.

3. За евакуацију затражити помоћ од команде УНПРОФОР Сектор "Југ" са седиштем у Книну."

Саопштење је потписао председник Републике Српске Крајине Милан Мартић.

16:30 (2020)
"Српска десница" пред амабасадом Хрватске: Изражавамо гнушање и гнев

Српска десница је одржала протест испред амбасаде Хрватске у Београду.

Срби су протеривани и убијани на зверски начин, а данас се овај догађај слави у окупираном Книну, каже Вацић, додајући да Српска десница зато изражава гнев и гнушање.

"Српска десница" пред амабасадом Хрватске: Изражавамо гнушање и гнев због прославе монструозног злочина "Олује"

"Српска десница" пред амабасадом Хрватске: Изражавамо гнушање и гнев због прославе монструозног злочина "Олује"

16:15 (2020)
Стефановић: Овај брутални злочин је остао злочин без казне

Изјава за медије министра унутрашњих послова Републике Србије Небојше Стефановића: 

-Тешко је и замислити како се данас осећају породице убијених и несталих и сви прогнани Срби са својих вековних огњишта у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја". Како се осећају они који већ пуних 25 година оплакују своје најмилије или они који још увек ни не знају судбину својих најближих, као и сви они који су морали оставити све што су стицали и једва спасавајући живу главу бежати из својих домова у изгнанство. Нема утехе за њих, ништа њихове ране не може залечити - рекао је министар и додао: 

Nebojša Stefanović
Небојша Стефановић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

-Нажалост, и 25 година касније Хрватска ће славити војну операцију у којој је више од 1.800 Срба погинуло или нестало, док је око 250.000 прогнано. Славиће акцију у којој је спроведено етничко чишћење нашег народа и у којој су жртве у највећем броју били цивили, углавном старци, старице, жене и деца.

Више о томе прочитајте у посебној вести: 

"ОЛУЈА ЈЕ СРАМОТНА СТРАНИЦА У ИСТОРИЈИ ЕВРОПЕ" Стефановић: Овај брутални злочин је остао злочин без казне

"ОЛУЈА ЈЕ СРАМОТНА СТРАНИЦА У ИСТОРИЈИ ЕВРОПЕ" Стефановић: Овај брутални злочин је остао злочин без казне

16:00 (2020)
"Олуја" је највећа српска трагедија 90-их година

- То је највећа српска трагедија 90-тих. Страшан притисак је био тада на новинаре. Новинар BBC-a Пол Адамс је међу привма то осетио. Његове колеге су тада писале петицију да он добије отказ, јер како су оценили да не извештава како треба. Њима је се није допало како је извештавао о Бљеску - објаснио је новинар Зоран Ћирјаков.

Пуковник Др Коста Новаковић каже да је српски народ остао без вековоног огњишта.

Миле Боснић, некадашњи политичар из Републике Српске Крајине, осуђује најављени одлазак Бориса Милошевића у Книн.

Више о томе читајте у посебној вести: 

"ОЛУЈА" ЈЕ НАЈВЕЋА СРПСКА ТРАГЕДИЈА 90-их ГОДИНА! Народ је насилно протеран, људи остали без ОГЊИШТА (ВИДЕО)

"ОЛУЈА" ЈЕ НАЈВЕЋА СРПСКА ТРАГЕДИЈА 90-их ГОДИНА! Народ је насилно протеран, људи остали без ОГЊИШТА (ВИДЕО)

15:45 (2020)
Опозиција ћути и не оглашава се поводом акције "Олуја"
АЛЕКСАНДАР МИРКОВИЋ ПОРУЧИО: Нико од опозиције се није огласио поводом "Олује"

АЛЕКСАНДАР МИРКОВИЋ ПОРУЧИО: Нико од опозиције се није огласио поводом "Олује"

15:30 (2020)
Животе је "Олуја" однела, али Тадеј је свој спасио

Чак 250.000 припадника српске националности протерано је у августу 1995. године, а 1.869 особа изгубило је живот. 

Многи су своје уточиште и нови дом пронашли су у Србији и данас се овде школују, живе и раде. Један од њих је Тадеј Добријевић (29) који је тог лета са само четири године дошао овде са својом породицом.

"Пробудили су ме и стрпали у трактор, спавао сам у приколици" Животе је "Олуја" однела, али Тадеј је свој спасио

"Пробудили су ме и стрпали у трактор, спавао сам у приколици" Животе је "Олуја" однела, али Тадеј је свој спасио

15:15 (2020)
SS осудио Милошевића: Обележавање "Олује" је славље, а Срби немају разлога за то

Демократски савез Срба (DSS) оценио је како је одлазак потпредседника хрватске владе Бориса Милошевића (SDSS) на обележавање 25. годишњице акције Олуја "погрешан, штетан и надасве срамотан" поступак за српски народ.

Милошевићу та политичка странка поручује да, ако оде у Книн, тамо може представљати само себе и хрватску Владу чији је члан, а никако српски народ, а поготово не ДСС.

- Срби у Хрватској претрпели су многа страдања и неправде, али сачували су националну свест и достојанство које нису оставили Милошевићу на распродају - поручује Главни савет ДСС.

Чланове SDSS, странке чији је председник Милорад Пуповац, ДСС позива да "изврше притисак на своје руководство и супротставе се наношењу националне срамоте" која ће их, кажу, пратити генерацијама.

- Сачувајмо достојанство предака, али и потомака - поручује ДСС, странка чији је председник Срђан Милаковић.

15:00 (2020)
СКАНДАЛ У КОТОРУ: Истакнута хрватска застава на дан годишњице злочиначке операције "Олуја"

У хрватској-војно полицијској акцији "Олуја", која је започела 4. августа, масовном операцијом оружаних снага Републике Хрватске, уз подршку НАТО-а, као и јединица Хрватског вијећа одбране и Армије БиХ, извршена је агресија на простору Републике Српске Крајине, односно север Далмације, Лику, Кордун и Банију. Тада је  погинуло и нестало 1 853 Срба, а са вековних огњишта протјерано најмање 220 000 становника некадашње Републике Српске Крајине.

Међутим, данас је у Котору на дан обележавања 25 година од ове злочиначке акције истакнута хрватска застава, па се стиче утисак да је то урађено са циљем да се испровоцира српско становништво те општине као и они који осуђују хрватску војску због тада почињених злочина.

Више о томе прочитајте у посебној вести:

СКАНДАЛ У КОТОРУ: Истакнута хрватска застава на дан годишњице злочиначке операције "Олуја" - злочин и даље траје

СКАНДАЛ У КОТОРУ: Истакнута хрватска застава на дан годишњице злочиначке операције "Олуја" - злочин и даље траје

14:45 (2020)
Странка "Права Црна Гора" осудила злочиначку акцију "Олуја"

Опозициона црногорска странка Права Црна Гора подсећа данас на погром над српским народом у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја", која је започела на данашњи дан пре 25 година и наводи да "зло и даље не спава".

- Данас се са њим суочавамо у нашој Црној Гори. Прогоне цркву, вернике, пребијају омладину, будућност наше земље... - наводи Права и додаје да актуелна власт у Црној Гори вређа осећаје већинског народа Црне Горе тиме што из године у годину шаље државне представнике на прославу "Олује".

Права је осудила и најављени одлазак потпредседника хрватске владе и представника српског народа у Хрватској Бориса Милошевића на данашњу државну церемонију у Книн јер се тамо, како се напомиње, "слави највеће етничко чишћење у Европи од Другог светског рата".

- Бити у друштву некажњених ратних злочинаца прст је у око жртвама и њиховим породицама, као и припадницима српског народа у целини -закључује Права Црна Гора.

14:30 (2020)
Пуповац на комеморацији жртава "Олује" позвао на помирење

У Српском националном већу (СНВ) у Заграбу данас је одржана комеморација жртвама акције Олуја И након ње, а председник Савета те организације, Милорад Пуповац, нагласио је да је за оздрављење хрватског друштва најважније узајамно признавање страдања, како би се окончао рат, који у Хрватској, каже, није завршен.

- У Хрватској рат није завршен. Води се комеморативним политикама, политикама сећања, активном мржњом И насиљем према Србима И другима који су различити. Томе треба доћи крај - рекао је Пуповац у свом обраћању присутнима међу којима су били потпредседник Владе Хрватске Борис Милошевић И митрополит загребачко-љубљански Порфирије, као И представници Амбасаде Србије.

- Без обзира на разлике које су постојале међу нама Србима у том раздобољу, не само разлике, већ неретко и неразумевање, неретко и оптуживања како у рату 1991-1992., тако и неким другим razdoblljima, ми који смо се данас овде окупили и који се окупљамо у Хрватској чувамо спомен на укупно страдање Срба - казао је он додајући да Срби немају горчине ни према коме, већ своје страдање носе достојанствено.

Више о томе прочитајте у посебној вести: 

"РАТ У ХРВАТСКОЈ ЈОШ НИЈЕ ЗАВРШЕН": Пуповац на комеморацији жртава "Олује" позвао на помирење

"РАТ У ХРВАТСКОЈ ЈОШ НИЈЕ ЗАВРШЕН": Пуповац на комеморацији жртава "Олује" позвао на помирење

14:15 (2020)
Потресне исповести познатих личности које су преживеле страхоте Изгона Срба из Крајине

Многобројне данас познате личности, међу којима је највише спортиста, нашле су се међу очајним избеглицама које су гледале само да извуку живу главу испод хрватских граната, метака, бомби и ножева. И данас се сећају најцрњих дана у животима и опроштаја од вољеног завичаја, одакле су заувек протерани.

МИ СМО ДЕЦА "ОЛУЈЕ": Потресне исповести познатих личности које су преживеле страхоте Изгона Срба из Крајине

МИ СМО ДЕЦА "ОЛУЈЕ": Потресне исповести познатих личности које су преживеле страхоте Изгона Срба из Крајине

14:00 (2020)
Исповест новинарке Радио Београда
Исповест новинарке Радио Београда: Удар "Олује" и усуд крајишких суза

Исповест новинарке Радио Београда: Удар "Олује" и усуд крајишких суза

13:45 (2020)
Хрвати и муслимани сарађивали у припремама за напад на Книн

Хрватска је месецима гомилала оружје и планирала акцију "Олуја" и протеривање Срба са територије Републике Српске Крајине (РСК). Србија је за то време била пасивна, а најављено уједињење РСК и Републике Српске, које је могло да одврати Хрвате од војне опције, пропало је зато што је Радован Караџић одбио да дели власт са Миланом Мартићем.

Ово, између осталог, откривају службене белешке Државне безбедности, а односе се на 1994. и 1995. годину. Акција "Олуја", подсетимо, почела је 4. августа 1995, када су хрватске оружане снаге из неколико праваца напале РСК. Главни удар био је усмерен на Книн и за само три дана пала је цела Крајина, док је више од 200.000 људи избегло с огњишта.

ВИШЕ О ТОМЕ ПРОЧИТАЈТЕ У ПОСЕБНОЈ ВЕСТИ: 

"АМЕРИКА И ЦЕО ЗАПАД СТАЈАЛИ ИЗА ОПЕРАЦИЈЕ!" КНИН ПАО ЗБОГ СВАЂЕ КАРАЏИЋА И МАРТИЋА: Позадина акције "ОЛУЈА"!

"АМЕРИКА И ЦЕО ЗАПАД СТАЈАЛИ ИЗА ОПЕРАЦИЈЕ!" КНИН ПАО ЗБОГ СВАЂЕ КАРАЏИЋА И МАРТИЋА: Позадина акције "ОЛУЈА"!

13:30 (2020)
Рада и Јово цео живот ставили на један "тамић"

Пре тачно 25 година Радојка и Јово Миланко из Обровца у Хрватској на стари зелени "тамић" спаковали су шта су стигли и са бебом у наручју напустили свој дом. Знали су у дубини душе да се више никада неће вратити и тако је и било, Олуја их је одвела у другу државу.

Рада и Јово цео живот ставили на један "тамић": Овако 25 година после Олује изгледа њихов живот у Драгачеву (ФОТО)

Рада и Јово цео живот ставили на један "тамић": Овако 25 година после Олује изгледа њихов живот у Драгачеву (ФОТО)

13:15 (2020)
Хронологија етничког чишћења Срба у злочиначкој акцији "Олуја"

Операција "Олуја" је била војна акција Републике Хрватске у августу 1995. године. Званично је трајала четири дана, а завршила се падом Републике Српске Крајине и успостављањем контроле Републике Хрватске над том територијом.

У Србији и Републици Српској 4. август је дан жалости, док се у Хрватској 5. август слави као Дан победе и домовинске захвалности.

Крвави напад на Благу Марију: Језива хронологија етничког чишћења Срба у злочиначкој акцији "Олуја"

Крвави напад на Благу Марију: Језива хронологија етничког чишћења Срба у злочиначкој акцији "Олуја"

13:00 (1995)
Пробијен 4. лички корпус

Хрватска војска је успела да пробије 4. лички корпус на Велебиту и тиме је позиција војске РСК била све тежа.

Хрвати су све ближе Книну. 

12:10 (2020)
Хрвати бесрамно славе "Олују" и кроз новац

Хрватска Народна банка пустила је данас у продају ковани новац у вредности од 150 куна, поводом 25. годишњице војно полицијске акција Олуја, највећег егзодуса једног народа од Другог светског рата.

Према саопштењу ХНБ овај сребрењак се односи и на, како се наводи, два историјска догађаја веома важна за Хрватску - Бљесак, и Олуја.

kovanica
кованица / Извор: Фото: ХНБ

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

12:05 (2020)
Срамне изјаве хрватског врха власти

Председник Зоран Милановић изјавио је данас да је било покушаја да се Хрватској у хашком трибуналу, како је рекао, "ували" удружени злочиначки подухват, што је "глупа измишљотина" и та намера је пропала.

-Рат сте добили, добили смо га сви заједно, али пре свега они који су носили оружје. Рат је готов и након рата било је покушаја, не улазим у мотиве, да се на хашком трибуналу све ово прикаже као заједнички злочиначки подухват. То је пропало као намера - рекао је Милановић.

Додао је да је Хрватска имала среће да ниједан од њихових генерала није осуђен. 

-Злочиначки подухват је једна лоша намера који су нам покушали увалити, то је била једна од глупих измишљотина- рекао је Милановић.

СРАМНИ МИЛАНОВИЋ ПРВО РЕКАО ДА ЈЕ РАТ ГОТОВ, А ОНДА ЛИКОВАО: "Покушали да нам увале злочиначки подухват"

СРАМНИ МИЛАНОВИЋ ПРВО РЕКАО ДА ЈЕ РАТ ГОТОВ, А ОНДА ЛИКОВАО: "Покушали да нам увале злочиначки подухват"

12:00 (2020)
Исповест новинарке Весне Дамјанић
"ХОЋУ ДА ЗНАМ КУДА ВОДИ ОВАЈ ПУТ" Весна Дамјанић: После 25 година, први пут имам снаге да ПРОЧИТАМ ДНЕВНИК ИЗ КОЛОНЕ

"ХОЋУ ДА ЗНАМ КУДА ВОДИ ОВАЈ ПУТ" Весна Дамјанић: После 25 година, први пут имам снаге да ПРОЧИТАМ ДНЕВНИК ИЗ КОЛОНЕ

11:45 (2020)
Палма: Овај што иде у Книн представља само себе, а не Србе из Хрватске

-Овај што иде на прославу геноцида и највећег етничког чишћења од Другог светског рата у Книн, чије име нећу ни да помињем, иде лично у своје име и дела своје породице који су били на страни и под командом Анте Готовине за време Олује, а његова баба коју су убили војници под командом Анте Готовине се преврће у гробу. Тај у Книну не представља српски народ. Његовим одласком у Книн поново се убијају Срби из колоне. Да ли је одлазак тог потпредседника Владе Хрватске на прославу Олује у Книн, цена за функцију коју је добио. Да ли се Срби протерани из Хрватске који су данас грађани Србије слажу са тим потпредседником Владе Хрватске да заједно са Готовином слави Олују у Книну? Одговор је у стопостотном проценту НЕ. Питам се докле ће Бранковићи да наносе штету српском народу и Србији - изјавио је председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

"Олуја је наставак Јасеновца" Палма: Овај што иде у Книн представља само себе, а не Србе из Хрватске

"Олуја је наставак Јасеновца" Палма: Овај што иде у Книн представља само себе, а не Србе из Хрватске

11:30 (2020)
СПС: Акција "Олуја" удружени злочиначки подухват

Акција "Олуја" није величанствена победа већ удружени злочиначки подухват на чију прославу не би требало да дође ни један частан Србин, јер присуство иједног Србина овој прослави чини да невине жртве тог злочина поново бивају убијене, саопштила је данас Социјалистичка партија Србје.

СПС сматра да тај датум нико не треба да слави, јер се војно-полицијска акција "Олуја" везује за велике жртве, етничко чишћење и протеривање Срба.

То је, оцењују у СПС, кокетирање са злочином зато што је на тај дан извршено највеће етничко чишћење после Другог Светског рата.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

11.00 (2020)
Како нам се догодила "Олуја" и који су њени корени?

Наваршава се 25. година од акције "Олуја". Прошло је четврт века од једног од највећих егзодуса српског народа у 20. веку. Заборавимо (само на тренутак) сву патњу нашег народа, непрегледне колоне возила и крв проливену на Петровачкој цести и запитајмо се како је дошло до оваквог сценарија.

Који су корени "Олује"? Како су, преко ноћи, "практично нестали" Срби из Крајине? Како објаснити онолику помпу и беснило хрватског државног врха и хрватског народа?

ОД СТАРЧЕВИЋА, ПАВЕЛИЋА, ДО ТУЂМАНА: Како нам се догодила "Олуја" и који су њени корени? Детаљан план КОНАЧНОГ РЕШЕЊА

ОД СТАРЧЕВИЋА, ПАВЕЛИЋА, ДО ТУЂМАНА: Како нам се догодила "Олуја" и који су њени корени? Детаљан план КОНАЧНОГ РЕШЕЊА

10:30 (2020)
Вучевић: Никада нећу заборавити сузе, тугу и колоне мог напаћеног народа

Градоначелник Новог Сад Милош Вучевић огласио се на друштвеним мрежама о злочиначкој операцији "Олуја":

-Прошло је 25 година од страшног етничког чишћења, од насилног исељавања преко 250.000 Срба углавном цивила, жена, деце и старих, у хрватској војној операцији "Олуја". Никада нећу заборавити слике тих непрегледних колона, сузе и тугу мог мученог народа, на прашњавим друмовима, засипаног гранатама. Те слике пратиле су ме кроз одрастање, кроз моју борбу да се погром никада више не понови. Одрастао сам гневан због неправди, због људског зла које се дешавало пред мојим очима - написао је он и додао:

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Србија Данас

-Одрастао сам гневан и због година које су "појели" они који су окретали главу од трагедије сопственог народа. Због свих оних који су ћутали или прећуткивали да је "Олуја" злочин против човечности, највеће етничко чишћење у Европи. Моје године гнева прерасле су у године пркоса, поноса и помоћи. После више деценија почели смо да показујемо самопоштовање, да говоримо о сопственим жртвама, да се никоме не извињавамо зато што је наш народ мучен и злостављан, већ да тражимо правду за њега. Да тражимо правду за сваки изгубљени живот у оној тужној колони, за сваку дечју сузу, за изгубљена и детињства и дедовине. Данас сам поносан да све године незаборава, на нове домове које смо изградили онима којима их је одузела политика безочне мржње. И увек ће ови августивски дани сећати на тугу. Али више ни један погром не може да избрише успех наше Србије. Заједно градимо будућност јачи од свих олуја, у колонама које не воде у збег, већ у нове победе, за сву нашу децу, за будућност Србије - написао је градоначелник Вучевић. 

"УВЕК ЋЕ ОВИ АВГУСТОВСКИ ДАНИ СЕЋАТИ НА ТУГУ" Вучевић се огласио поводом 25. годишњице "Олује"

"УВЕК ЋЕ ОВИ АВГУСТОВСКИ ДАНИ СЕЋАТИ НА ТУГУ" Вучевић се огласио поводом 25. годишњице "Олује"

10:00 (1995)
Монструозна Туђманова обећања

Председник Хрватске Фрањо Туђман упутио је поруку Србима у којој је припаднике српске војске позвао да предају оружје, гарантујући им амнестију према хрватским законима.

Franjo Tuđman
Фрањо Туђман / Извор: Профимедиа

Туђман је од Срба тражио и да остану код својих кућа и да ту дочекају усташе. Хрвати су све Србе који су остали код својих кућа побили.  

09:45 (2020)
Брнабић: Са тугом се сећамо наших жртава у Хрватској

Дан сећања на злочине над Србима у Хрватској у Србији се обелезава са великом тугом и сетом, док је у Хрватској то највећи национални празник, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић. 

Она је рекла да се "Олуја" обележава у Србији и Хрватској на два потпуно различита начина, те да се налазимо у комплексном тренутку и да је пред Србијом много изазова.

ana-brnabić
ана-брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

-Данас је тежак дан, сутра је такође тежак дан, сећање на злочине над Србима у Хрватској, обележавање Олује на два потпуно различита начина, код нас са великом тугом и сетом. Увек је тешко када видите људе који су били у тој колони, многи имају рођаке који то нису преживели - рекла је Брнабић. 

"ДАНАС ЈЕ ТЕЖАК ДАН, СУТРА ЈЕ ТАКОЂЕ ТЕЖАК ДАН" Брнабић: Обележавање Олује на два потпуно различита начина

"ДАНАС ЈЕ ТЕЖАК ДАН, СУТРА ЈЕ ТАКОЂЕ ТЕЖАК ДАН" Брнабић: Обележавање Олује на два потпуно различита начина

09:30 (2020)
Програм у Сремској Рачи

Део програма у Сремској Рачи биће посвећен рецитовању стихова Бранка Ћопића "На Петровачкој цести", где су Срби страдали и у Другом светском рату и пола века касније, током "Олује" и поеме "Стојанка мајка Кнежопољка, Скендера Куленовића, која је сведочанство усташких злочина над српским цивилима.

Стихове ће рецитовати глумац Небојша Кундачина и првакиња Народног позоришта у Бањалуци Раденка Шева, док ће дечји хор извести "Цвети славе" Владислава Петковића Диса, као сведочанство генерацијског страдања Срба.

За музички део програма биће задужен Слободан Тркуља, а приче о страшним страдањима наших сународника у Хрватској пратиће и звуци бата корака, закуцавања клинова, плача, јаука, јецаја, ломљења грана, хука таласа, хучања ветра...

09:00 (2020)
Заменик градоначелника поделио успомене из тешких времена

Заменик градоначелника Града Београда Горан Весић огласио се на друштвеним мрежама и подсетио на страдања која су Срби доживели током злочиначке акције "Олуја". 

-Дан пошто је колона избеглица из Крајине кренула пут Србије, група тада младих људи, уз помоћ општине Врачар, међу којима сам био и ја, организовала је пекаре и угоститеље из Београда да спремају храну коју смо делили људима из колоне око Бијељине - написао је заменик градоначелника Београда Горана Весића и додао:

-Провео сам на путу седам дана. Ни сам не знам колико су тона хране београдски угоститељи, добри људи, припремили и колико смо људи нахранили, јер многима је то био први топли оброк још од Крајине. Ова слика је настала у тренутку када сам чекао да дође наредни комби са храном и док разговарам са човеком из колоне. Беџ који имам на кошуљи припада градској општини Врачар јединој београдској општини која је те 1995. године организовала помоћ за прогнане - присетио се заменик градоначелника. 

"Не чује се реч, плач детета, ни уздах, ТИШИНА" Фотографија Горана Весића из "Олује" коју никада нисте видели (ФОТО)

"Не чује се реч, плач детета, ни уздах, ТИШИНА" Фотографија Горана Весића из "Олује" коју никада нисте видели (ФОТО)

08:30 (2020)
Комеморација уз придржавање епидемиолошких мера

За разлику од претходних година, када је 4. август, дан почетка "Олује", обележаван уз присуство бројних највиших државних званичника Србије и Српске, гостију из света дипломатије, јавног живота и великог броја грађана, током овогодишње централне манифестације у Сремској Рачи неће бити масовног окупљања.

Оваква одлука је донета из безбедносних разлога, због ситуације са епидемијом вируса корона.

Церемонија ће зато имати пригодан и богат културни програм. Између осталог, гледаоци ће у директном ТВ преносу имати прилике да виде на површини реке Саве холограмски исписана имена десетина страдалих Срба, док ће на небу изнад бити, такође холограмски, приказ Белог анђела.

08:00
Церемонија у Сремској Рачи

Београд и Бањалука заједно ће обележити 25 година од ове злочиначке операције хрватске војске, током које је протерано више од 250.000 Срба, а убијено 2.000, уз идеју да се на данашњи дан у Сремској Рачи не говори само о страдалима у "Олуји", него уопште о страдању српског народа.

Церемонија обележавања носиће назив "Олуја је погром, отаџбина неће заборавити", како би се послала снажна порука да матица осећа бол свих Срба, ма где да се они налазе.

Церемонија обележавања ће почети сусретом Вучића и Додика на мосту у Сремској Рачи, откривањем спомен-плоче и полагањем венаца. То ће, како је најавио председник Вучић, заправо и означити изградњу спомен-парка српским жртвама, чију изградњу су договорили Београд и Бањалука. Вучић и Додик ће се састати и са поглаваром Српске православне цркве, патријархом Иринејом, који ће одржати парастос страдалима у "Олуји", а затим и беседу.

Након тога, требало би да буде прочитан цитат из оптужнице у којој је Хашки трибунал утврдио да је операција "Олуја", у лето 1995, била удружени злочиначки подухват са тадашњим хрватским председником Фрањом Туђманом на челу, смишљен да протера српско становништво из Книнске Крајине. После тога предвиђено је обраћање најпре Додика, а затим и Вучића.

Говор би требало да одржи и Сузана Била, слепи сведок прогона из колоне.

БЕЛИ АНЂЕО ИЗНАД СРЕМСКЕ РАЧЕ: Овако ће Србија и РС обележити 25 година злочиначке "Олује"

БЕЛИ АНЂЕО ИЗНАД СРЕМСКЕ РАЧЕ: Овако ће Србија и РС обележити 25 година злочиначке "Олује"

07:30 (2020)
НЕ ЗАБОРАВЉАМО!

Oluja
Олуја / Извор: СД/илустрација
07:00 (2020)
25. годишњица "Олује"

Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја" биће обележен данас у Рачи, у присуству председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић.

Србија и Република Српска 4. августа заједно ће обележити велику српску трагедију - прогон 250.000 Срба из Хрватске.

Поред државног врха Србије, обележавању у Рачи као представници Срба у Хрватској, присуствоваће деца из колоне која су пре 25 година прешла у тој колони у Србију, а онда су се, након неколико година, у жељи и чежњи за завичајем, вратили и почели да обнављају свој живот и живот свог народа у Хрватској и сада тамо живе.

Председник SDSS-a Милорад Пуповац рекао је да ће у Рачи бити четворо младих, међу којима и Ања Шимпрага, посланица у Сабору, док су остали председници општина или заменици председника општина у којима Срби имају релативну већину или је у њима највећи број Срба који живе у Хрватској.

5:30 (1995)
Почело гранатирање Книна да би се застрашило становништво

Одмах после почетка офанзиве Хрвати су ракетама засули Книн, престоницу РСК како би застрашили становништво.

Геноцидна намера изражена у речима Фрање Туђмана "да Срби практично нестану", почиње да се остварује. 

5:00 (1995)
Кренула акција Хрвата

У 5 сати ујутро почела је офанзива. Усташе су кренуле на српске положаје.

Почела ракетно-топовска паљба на Србе. Хрвати крећу у етничко чишћење и настављају геноцид који су почели у Јасеновцу. 

4:00 (1995)
Американци започели акцију

Дана 4. августа на православни празник Благе Марије у 4 часа после поноћи, америчке ваздухопловне снаге су бомбардовале радаре снага крајишких Срба.

За злочине у операцији "Олуја" још нико није осуђен ни пред једним међународним судом. Хрвати данас, 2019. године, у ЕУ, славе етничко чишћење више од 280.000 Срба у крвавом августу 1995. године.

Пакао је почео у зору, а годинама Србе пеку сузе: "Олуја" је пролила крв и однела животе, а шта доноси будућност?

Пакао је почео у зору, а годинама Србе пеку сузе: "Олуја" је пролила крв и однела животе, а шта доноси будућност?

Због чега је важна Сремска Рача? Зашто се тамо обележава 25 година од злочиначке акције "Олује"?

Због чега је важна Сремска Рача? Зашто се тамо обележава 25 година од злочиначке акције "Олује"?

ВИХОР ЗЛОЧИНАЧКЕ "ОЛУЈЕ" ДУВА 25. ПУТ: Сећање на жртве НАЈВЕЋЕГ ПОГРОМА у модерној историји никада неће избледети

ВИХОР ЗЛОЧИНАЧКЕ "ОЛУЈЕ" ДУВА 25. ПУТ: Сећање на жртве НАЈВЕЋЕГ ПОГРОМА у модерној историји никада неће избледети

БЕЛИ АНЂЕО ИЗНАД СРЕМСКЕ РАЧЕ: Овако ће Србија и РС обележити 25 година злочиначке "Олује"

БЕЛИ АНЂЕО ИЗНАД СРЕМСКЕ РАЧЕ: Овако ће Србија и РС обележити 25 година злочиначке "Олује"

"Ћутали смо о Јасеновцу, па се десила Олуја, не смемо више да ћутимо" Вулин: Сваки фашизам је велика срамота

"Ћутали смо о Јасеновцу, па се десила Олуја, не смемо више да ћутимо" Вулин: Сваки фашизам је велика срамота

 

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ОТВОРЕНЕ КАПИЈЕ ВОЈНОГ АЕРДОДРОМА: Ево како аутобусом доћи у посету способности Војске Србије "Застава 2024" Промена аутобуских линија
autobus

ОТВОРЕНЕ КАПИЈЕ ВОЈНОГ АЕРДОДРОМА: Ево како аутобусом доћи у посету способности Војске Србије "Застава 2024" Промена аутобуских линија

19.09.2024. 19:51
ВОЗАЧИ СТРПИТЕ СЕ: Ево колике су гужве на свакој граници у зависности од тога шта возите, негде се чека ПОЛА ДАНА
saobraćaj u Beogradu

ВОЗАЧИ СТРПИТЕ СЕ: Ево колике су гужве на свакој граници у зависности од тога шта возите, негде се чека ПОЛА ДАНА

19.09.2024. 18:56
ВЕЧЕРАС СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ ОБРТ У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ: Пљускови ће захватити ОВЕ делове земље - Спремите се за ПОТОП због ЦИКЛОНА
Vreme

ВЕЧЕРАС СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ ОБРТ У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ: Пљускови ће захватити ОВЕ делове земље - Спремите се за ПОТОП због ЦИКЛОНА

19.09.2024. 18:28
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38