Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА: ЛЕПЕ ВЕСТИ, до сада излечено 1.971 особа

06.05.2020. 15:10
Dr Kisić i dr Kon
Др Кисић и др Кон / Извор: Фото: Србија Данас

Кризни штаб Републике Србије за сузбијање корона вируса у Србији износи најновије податке министарства здравља.

У Републици Србији је до 15 часова 5. маја 2020.године регистровано укупно 9.781 потврђених случајева COVID 19.

Од последњег извештаја, тестирани узорци 6.196 особа од којих је 114 позитивно.

На респираторима је укупно 48 пацијената. 

Др Несторовић објавио када ћемо моћи да ГРЛИМО И ЉУБИМО своје најдраже: Маске обавезне још 15 дана

Др Несторовић објавио када ћемо моћи да ГРЛИМО И ЉУБИМО своје најдраже: Маске обавезне још 15 дана

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ИЗ БОРА: Живот се враћа у нормалу, али стручњаци АПЕЛУЈУ да још увек НЕМА ОПУШТАЊА

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ИЗ БОРА: Живот се враћа у нормалу, али стручњаци АПЕЛУЈУ да још увек НЕМА ОПУШТАЊА

Излечени од короне имају велике проблеме: Поједини домови за старе не желе да их приме у своје установе

Излечени од короне имају велике проблеме: Поједини домови за старе не желе да их приме у своје установе

У последња 24 часа преминуле су 3 особе. Укупан број преминулих од почетка епидемије је 203.

Укупан број излечених грађана је 1.971.

Заменица директора Института за јавно здравље "Батут" др Дарија Кисић Тепавчевић је истакла да је проценат заражених корона вирусом у Србији испод два осто. То је до сада најнижи проценат заражених у односу на број тестираних.

На питање ко је одговоран за контролу мера по предузећима и фирмама, шта су мере које послодавци морају да примењују, др Кон одговара.

- Свуда постоје запослени који воде рачуна о самим запосленима на раду, ако постоји проблем, то је везано за инспекције рада и то је оно што могу да кажем. Сви имају најосновније препоруке које су једнаке за све, заштита, дистанцирање, употреба заштитиних рукавица, вођење рачуна о уласцима и изласцима, проветравање просторија, природна вентилација и то је најосновније - рекао је др Кон.

Говорећи о социјалној дистанци између грађана др Кисић наглашава да је физичка дистанце јако важна.

- За нас је важно да постоји превентивно понашање. Постоје могућности да се враћамо свакодневним активностима, а да све буде безбедно. То значи да су важне маске, проветравање просторија и прање руку. Без обзира што морамо да мислимо на овај вирус, морамо да радимо на томе да га што пре елиминишемо. Важно је занти да човек не може да се зарази ако на пар секудни прође проед заражене особе. За довољан пренос је потребно 15 минута у присуству резервара заразе - наводи др Кисић.

Како наглашава, безбедније је да се сада враћамо у свакодневне животне активностии, али напомиње и да је важно да свако прави своје обрасце понашања како би се ризик смањио.

Др Кон рекао је да је граски саобраћај један од главних извора заразе и да је важан опрез.

- Морамо да водимо рачуна и о градском саобраћају, морамо да поштујемо све мере које су наглашене и приказана, ја вас молим и инсистирам да се поштују. Тако смањујемо ризик, то је нешто што би заиста морало да се испоштује и да око тога не буде дилеме, у аутобус се улази са маском и рукавицама. Видећемо како ће се и вирус показати, али не смемо да због саобраћаја и његовог коришћења вратимо на раније стање - рекао је др Кон.

dr Kon i dr Kisić
др Кон и др Кисић / Извор: Фото: Србија Данас

На питање да ли је одлука о укидању ванредног стања сагласност свих из струке, или је компромисна одлука, др Кисић одговара питањем.

- Да ли компромисне одлуке могу да се доносе када је у питању здравље? - питала је др Дарија.

- Све наше стручне одлуке су биле једногласне. То смо сваки пут истицали - рекла је Кисић.

Др Кон је рекао да је било компромиса око првог маја, али да у ситуацији око укидању ванредног стања није било питања.

- Ми смо компромисну одлуку донели само у време 1. мајских празника, сада је ово сагласна одлука свих нас, што се ванредног стања тиче, оно је само уводило полицију и војску како би се мере спроводиле, што је било јако корисно, али није нама циљ да одржавамо ванредно стање, него да се вратимо нормалном живту. Никакве дилеме нисмо имали око укдиања - додао је др Кон.

Кисић додаје да је евидентно да је јачина вируса знатно ослабила, али да, упркос томе, важан је и даље активан епидемиолошки надзор.

- Без обзира на укидање ванредног стања, ми ћемо имати активан епидемиолошки надзор, ми ћемо активно радити, и верујем да вам у једном моменту неће бити интересантно, али ми радимо у позадини и настављамо да водимо рачуна о свима - рекла је др Кисић.

За све оне које се враћају у земљу и улазе у Србију, др Кисић каже да поједине земље уводе посебна правила, а тако ће бити и код нас.

- Дискутујемо на ту тему. Провераваће се статус свих оних који улазе у нашу земљу. Не знамо још увек где ће се то чинити, да ли код нас или у земљи из које долази - казала је Кисић.

Коментаришући изјаву проф. Бранимира Несторовића, који  је данас рекао за медије да је епидемија готова, др Кисић каже да је проф. Несторовић иначе оптимистичан.

- Па, то би требало да питате њега, то је једини исправни одговор. Али он је доста оптимистичнији од нас, мада то не значи да је његово мишљење и став другачији од нашег, далеко од тога - одговорила је др Кисић.

- То је мишљење једног врсног клиничара. Наши ставови су углавном исти, али он је иначе оптимистичан. Подаци које пратимо иду у том правцу - додала је она.

- Епидеимолог који има преко сто заражених у дану, не може да каже да је епидемија готова. Клиничар може, он гледа у будућнст. Теоретисање по том питању није прихваљиво пред општом јавношћу. Епидемиолог не може ни да препоручи заражавање, посебно не да то каже у јавност. Морамо да водимо рачуна. Клиничар може себи да дозволи да гледа из свог угла, ми не - рекао је др Кон.

Darija Kisić Tepavčević
Дарија Кисић Тепавчевић / Извор: Фото: Србија Данас

На питање какве ће бити цене заштитине опреме, и како ће се даље регулисати, др Кон одговара.

- Ваше питање је на месту, заштитна опрема не сме бити скупља од овога како је сада, јер је неопходно да је сви користе. Али вирус ће слабити, тако да ћемо у једном тренутку доћи до тога да свако сам процењује ризик и да се тако и понаша, али до тада, слажем се са вама и видећемо да регулишемо цене бар још неко време - рекао је др Кон.

- Што се маски тиче, то могу бити и памучне маске које могу да се перу, а што се рукавица тиче, оне имају психолошки ефекат, али не могу да замене оно што може прање руку. А што се превоза тиче, ви када изађете из превоза не можете одмах да оперете руке и зато је јако битно да носимо рукавице - додала је др Кисић.

На питање наше редакције да ли се пребрзо враћамо нормалном животу, са обзиром на пуне кафиће и улице, а многи и не носе заштитну опрему, др Кон одговара.

- Ми се не враћамо у нормалан живот само због кафића и ресторана, и јесте тачно да је све препуно, али ја сам јуче случајно прошао поред Ташмајдана и морам рећи да се држи та дистанца и да нема велике могућности заражавања - рекао је др Кон.

- Ми се постепено враћамо животу, али то је далеко од нормалног живота, жила куцавица је градски саобраћај, тек када градски саобраћај крене да ради нормално, тек тада ћемо моћи да кажемо да се враћамо нормалном животу - додао је др Кон.

На питање када они који су оздравили од короне могу безбедно да се врате на посао и треба ли да предузимају неке посебне мере, др Кисић одговара.

- Два негативна теста показују да је особа здрава И да може да функционише - рекла је др Кисић.

На питање о умрлима који су нису били заражени, нису евидентирани као позитивни на COVID-19, али су сахрањени као заражени, др Кон каже да још увек немају податке о томе.

Др Кисић каже да је реч о спорадичним случајевима.

- Радило се увек о особама које су имале хронична обољења. Тешко је одредити тачна узрок смрти – рекла је она.

Darija Kisić Tepavčević
Дарија Кисић Тепавчевић / Извор: Фото: Србија Данас

На питање сходно томе да се сутра укида ванредно стање, какве су индикације на тестирање, и када се очекује други талас епидемије, др Кисић одговара.

- Ми настављамо да радимо свој посао и после укидања ванредног стања, све што је било, остаје и сада. А што се другог талас тиче, то исто није нешто о чему први пут причамо, то је један нормалан ток вируса, и јесте нешто што се очекује, ако вирус преживи лето, можемо га очекивати и на јесе. Али сигурно не овако, у оволиком интезитету, не са оволико оболелих, и биће све слабији и слабији, биће као обична прехлада и грип, а многи су стекли и имунитет, тако да неће бити штетан ни на појединца ни на околину - рекла је др Кисић.

На последње питање да ли дистанца између бициклиста мора бити 10м размака, стручњаци одговарају.

- Ја сам читао да мора бити чак и 20м размак, код трчања могу бити и до 5м растојања - рекао је др Кон.

- То је баш, баш хипотетичка слика, али ако знамо да може да шири заразу, треба се понашати одговорно и у складу са тим - додала је др Кисић.

Кисић Тепавчевић и Кон прокоментарисали изјаву Несторовића да би требало "намерно да се заразимо"

Кисић Тепавчевић и Кон прокоментарисали изјаву Несторовића да би требало "намерно да се заразимо"

КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ОДБРУСИЛА НОВИНАРУ: Нема компромиса када је здравље у питању!

КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ОДБРУСИЛА НОВИНАРУ: Нема компромиса када је здравље у питању!

ЂУРЂЕВДАНСКИ СНЕГ НА ЗЛАТАРУ! Традиција није изневерена: Невероватни призори у Србији

ЂУРЂЕВДАНСКИ СНЕГ НА ЗЛАТАРУ! Традиција није изневерена: Невероватни призори у Србији

ОПОРАВАК ТРАЈЕ И ВИШЕ ОД ГОДИНУ ДАНА: Ово су последице које ће имати многи излечени од короне

ОПОРАВАК ТРАЈЕ И ВИШЕ ОД ГОДИНУ ДАНА: Ово су последице које ће имати многи излечени од короне

Најновији подаци о оболелима: Позитивно још 114 људи, за 24 сата умрле ТРИ ОСОБЕ

Најновији подаци о оболелима: Позитивно још 114 људи, за 24 сата умрле ТРИ ОСОБЕ