Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА: Могуће увођење РЕСТРИКТИВНИХ МЕРА, морамо се борити као друштво (ФОТО)

13.07.2020. 15:19 17:00
krizni štab
кризни штаб / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Кризни штаб Републике Србије за сузбијање корона вируса у Србији поново износи најновије податке министарства здравља.

Кризни штаб Владе Сбије за сузбијање епидемије корона вируса од данас, 13. јула поново ће се свакодневно обраћати јавности. У Србији је претходних дана знатно повећан број инфицираних и умрлих од последица инфекције.

Свакодневне конференције за медије Кризног штаба одржавале су се од 12. марта, а на њима су чланови Штаба објављивали најновије податке о епидемији и одговарали на питања новинара.

ПРЕМИНУО ЧУВЕНИ ДОКТОР ИВАНОВИЋ: Изненадна смрт хирурга и оснивача клинике "Анлаве"

ПРЕМИНУО ЧУВЕНИ ДОКТОР ИВАНОВИЋ: Изненадна смрт хирурга и оснивача клинике "Анлаве"

ВРТОГЛАВО РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ И ПРЕМИНУЛИХ У КРАЉЕВУ: Две особе изгубиле битку са вирусом, инфицирано још 34 лица

ВРТОГЛАВО РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ И ПРЕМИНУЛИХ У КРАЉЕВУ: Две особе изгубиле битку са вирусом, инфицирано још 34 лица

ШТА НАМ ЈЕ ЈОШ ДОНЕЛА КОРОНА? "Коронашмркач, ковидиот, коморбидитет" - знате ли шта је то?

ШТА НАМ ЈЕ ЈОШ ДОНЕЛА КОРОНА? "Коронашмркач, ковидиот, коморбидитет" - знате ли шта је то?

На конференцији говоре председница Владе Србије Ана Брнабић, директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС др Горан Стевановић и имунолог др Срђа Јанковић. Конференција се одржава у Палати Србије.

Последња четири дана, како је рекла премијерка, имали смо тренд смањена новооболелих што није разлог за оптимизам као такав, што није много, али то може показати да имамо неке резултате мера ношења маски у затвореним просторима, истакла је она и додала да ћемо у наредних неколико дана видети резултате протеста и јавних окупљања у Србији.

Др Стевановић о младима који су заражени корона вирусом

- Ово је вирус који не сме да се потцени, као и неке друге, много баналније болести. Ако га потцените, скупо ћете да платите. Наши млади људи су такви, воле да се друже, да буду активни и мисле да не може ништа да их сломи. Такав сам био и ја пре 20 година. Проблем је што сви могу да оболе и што код сваког, без обзира на узраст, могу да се јаве најтеже компликације и смртни исход. Питање је процената, али они људи којима се то десило у породици, њима је то 100 процената - рекао је доктор Стевановић.

Вакцинација против сезонског грипа током епидемије корона вируса

Много је спекулација о вакцинацији због сезонског грипа услед епидемије корона вируса, а доктор Срђа Јанковић, познати имунолог детаљно је појаснио ситуацију са вакцинацијом и одговорио на питање нашег портала.

Најављена је вакцинација готово 2.000.000 људи, што је велики подухват. Када ће почети вакцинација, тачније да ли ће бити завршена пре очекиваног другог таласа? Када је најбоље да се људи вакцинишу?

Dr Srđa Janković
Др Срђа Јанковић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Тачно тако, вакцинација је велики подухват. Суштина је да се са вакцинацијом почне пре почетка очекиваног другог таласа корона вируса. намера државе је да се за ову годину обезбеди већа количина вакцина против сезонског грипа. Ни грип није безазлена болест. Овај случај са короном нас је научио што је шире од самог тог вируса, а то је да не смемо да подцењујемо ниједан случај, нити потенцијал компликација. Ову пандемију, када хоћемо да поредимо са нечим, поредимо са пандемијом шпанске грознице, која је била много више од пре сто година - истакао је доктор Срђа Јанковић.

О тестовима на корона вирус

- Дозволили смо тестирање брзим тестовима приватним лабораторијама, за то имају капацитет. Што се тиче ПЦР тестове, немам информацију да има приватних лабораторија које могу да обрађују резултате ПЦР тестова. Нису се пријављивале за то. Имали смо неке приватне болнице које су нашим лабораторијама донирале ПЦР машине. То су радиле, нису говориле да могу саме да обрађују ПЦР узорке - рекла је премијерка.

krizni štab
кризни штаб / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Још једном сам тражила да ми кажу ако постоји приватна лабораторија која може да обради ПЦР тестове, да нам се јаве. Немамо никакав проблем да они то раде. Имамо проблем што су неке приватне установе тражиле да оне узимају узорке, а да наше лабораторије дају резултате. То би довело само до још већег загушења - истакла је она.

О вакцинацији 

Др Срђа Јанковић је рекао да је тренутно у оптицају око 150 вакцина које се налазе у различитим фазама.

Када је реч о томе докле се стигло са вакцином премијерка је рекла да нема тај податак и поновила да је Србија донирала 2 милиона евра у истраживање исте.

Dr Srđa Janković
Др Срђа Јанковић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Ја сам поборник вакцине, али вас молим још једном немојте да ширимо неповерење. Објаснићемо све што треба да се објасни, и тамо где смо имали пропусте, али све смо радили ад хоц и то је нормално. Што се тиче вакцине сада треба да кренемо у разговор и кампању да ли су оне нешто што као друштво желимо да применимо као друштво или не. Јер она неће бити ни моја ни од Александра Вучића и жао ми је што се већ кренуло у политизацију са тим - рекла је Брнабић.

Систем помоћу кога се води евиденција о корона вирусу

- Морамо схватити да је ово појединачна борба, борба сваког од нас. на тај начин ће се једино моћи решити ова ситуација у којој се нашла наша држава. Систем је када ви имате електронски картон и из тог система се подвлаче информације и свака информација о броју прегледаних, отпуштених и умрлих особа, нажалост ми немамо такав систем за COVID-19. Знате како све фунционише, ми имамо најмање 50 људи запослених у болницама широм Србије који бележе сваки податак о корони. Ово је досад најбољи систем који смо имали, а направили смо га ад-хок. А нисмо имали ни овакав. Свакодневно радимо на томе како да унапредимо информациони систем здравства  - додала је Брнабићева и истакла да је се бори да се систем направи:

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Ми правимо систем, нема потребе за критике, нити за неповерењем. Радимо и правимо систем, помоћу кога неће бити потребно да се ручно извлаче подаци - истакла је Брнабићева. 

- Имамо "загушење" јер су неки брзи тестови, неки су спори. Нама долазе додатни тестови, слеће нам авион из Велике Британије са додатним средставима како бисмо убрзали тестирање - додала је Ана Брнабић.

Асимптоматски случајеви корона вируса

Др Стевановић је истакао да је готово 15 до 20 одсто људи који су оболели од корона вируса асимптоматски случајеви, готово да ни немају симптоме овог опаког вируса. Раније је био случај да оболевају старији људи, док је сада ситуација да све више младих људи има тешке клиничке слике. 

Dr Stevanović
Др Стевановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- У Београду, где је један део догађања кренуо из млађих узрасних група, имали смо и више од 50 одсто асимптоматских у узрасту од 20 до 25 година. Сад када долазе њихови родитељи, тетке, стричеви, већ имамо већи проценат озбиљно болесних, а мањи проценат асимптоматских - истакао је Стевановић.

О колективном имунитету

- Ми смо имали превентивне мере, али нама је циљ да се што више људи заштити од овог вируса. Ми стратегију не можемо базирати на колективном имунитету. Не знамо колико су антитела присутна у телу човека који је прележао корону. Али, све ћемо утврдити - истакао је Др Јанковић.

Dr Srđa Janković
Др Срђа Јанковић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Волео бих да кризни штаб стави тачку на то да ли се можемо ослонити на колективни имунитет. Да кажемо кратко и јасно - не. И даље смо на једноцифреним процентима прокужених, далеко од тога што би могло и да се приближи бројевима потребним за колективни имунитет. Шведска је покушавала, а нема ништа бољи степен прокужености, а имала је већи број смртних случајева - додао је он.

Бавимо се здрављем људи, оно је наважније

- Да погрешили смо, јер су сви грешили будући да је ово вирус о коме се мало зна. Ја када причам о кршењу самодисциплине, увек крећем од себе и свесна сам свега. Мислили смо да ће интензитет вируса смањити, међутим, десило се обрнуто. Бројеви су нам били под контролом, зато и није било потребе за кризним штабом. Сада, имамо потребе за тиме јер су бројеви драстично скочили. Није било људи толико на респираторима, ми се можемо играти оптужбама, али нећемо. Најбоље је бавити се здрављем људи, Радимо свакодневно ревизије бројева тестираних и свега осталог - истакла је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Да, број смртних случајева је био такав какав смо тада саопштавали, било је много мање заражених, болнице су масовно излазиле из ковид система. Како да имамо 12 смртних случајева када смо имали укупно 14 људи на респираторима? - додала је она.

Стевановић о проценту пацијената на респираторима

- Што се тиче броја пацијената на респираторима, он је пропорцијалан броју боленсика. Од укупног броја инфицираних између 5 и 7 процената захтева вештачку вентилацију, респиратор. Тако је на свим меридијанима где се овај вирус догађа, тамо где се мери, и тај податак служи нам и за прогнозу шта ће се дешавати, колико нам је респиратора потребно - рекао је он.

Dr Stevanović
Др Стевановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Јутрос смо после састанка директора ковид болница са министром здравља и оперативним тимом дали податке око заузетости болесничких постеља. Чињеница је да и поред тога броја тестираних постоји тренд смањивања броја позитивних, имамо велики број прегледа... - истакао је он.

Ситуација комплекснија

- Овакав удар вируса је изненадио Србију и читав свет. По оваквом лепом времену, очекивали смо да вирус не буде толико присутан. Уводили смо најрестриктивније мере у Европи које су дале резултат, и није било великог скока оболелих. Континуирано су трајале мере јер смо давали нашем здравственом систему да дише. У овом тренутку као кризни штаб ми ћемо да разговарамо о оштријим мерама против овог вируса - истакла је Брнабићева 

Оптерећење на здравствени систем

- Имамо присуство озбиљних клиничких слика. Већина пацијената захтева хоспуитализацију, здравствени систем је преоптерећен - истакао је др Стевановић и додао да се за сада здравствени систем успева изборити са короном, али да се грађани морају дисциплиновати како би се смањио број новозаражених како не би било оптерећања на здравствени систем

Апел грађанима да буду дисциплиновани

- Апелујем на све грађане да буду дисциплиновани и да се придржавају свих мера које се спроводе. За свако окупљање ће бити времена. Молила бих вас да носите маске и да се максимално заштитите и да имате индивидуалну одговорност. Важно је да се апелује сваки дан на грађане и да имамо добру комуникацију са свима - истакла је Брнабићева 

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Молим да се људи не окупљају, то ње најнеодговорније понашање, то је највећи атак на здравље у овом тренутку. Видели смо и јуче новинарку која је рекла да се заразила на једном од протеста. Позивамо људе заиста, све остале борбе могу да сачекају, све политичке разлике, али заиста сви морамо да најозбиљније схватимо борбу против корона вируса - рекла је Брнабић.

Информације о броју новооболелих и умрлих од короне

На почетку се обратила Ана Брнабић, која је рекла да је данас тестирано 6.915 особа, од чега је 279 позитивних, од чега је 12 преминуло, а 154 особа је на респиратору.

- Ово је претња за наш здравствени систем. Морамо схватити да је овај вирус изузетно опасан. Ми ћемо тек видети последице јавних окупљања, а тек за неколико дана и резултате протеста. Имамо још једно упозорење по броју преминулих и по броју људи који су на респираторима што значи да је борба са којом се суочавамо изузетно тешка. Још 49 респиратора смо послали широм Србије - истакла је Ана Брнабић.

У последња 24 хоспитализовано је 159 особа које захтевају болничко лечење од корона вируса.

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ! Ђердап проглашен за први геопарк у Србији

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ! Ђердап проглашен за први геопарк у Србији

КОРОНА ОДНЕЛА ЈОШ ЈЕДАН ЖИВОТ У МАЈДАНПЕКУ: Повећан број пацијената са температуром и упалом плућа

КОРОНА ОДНЕЛА ЈОШ ЈЕДАН ЖИВОТ У МАЈДАНПЕКУ: Повећан број пацијената са температуром и упалом плућа

"КАПАЦИТЕТИ СУ НАПРЕГНУТИ ДО КРАЈЊИХ ГРАНИЦА" Стевановић: Тежак викенд иза нас, систем преоптерећен

"КАПАЦИТЕТИ СУ НАПРЕГНУТИ ДО КРАЈЊИХ ГРАНИЦА" Стевановић: Тежак викенд иза нас, систем преоптерећен

Срби све мање верују у брак: Највећи број РАЗВОДА у последњих 5 година!

Срби све мање верују у брак: Највећи број РАЗВОДА у последњих 5 година!

У УЖИЦУ СВИ КАПАЦИТЕТИ НА ИЗДИСАЈУ: Хоспитализовано 318 пацијената, 19 особа на респиратору бори се за живот

У УЖИЦУ СВИ КАПАЦИТЕТИ НА ИЗДИСАЈУ: Хоспитализовано 318 пацијената, 19 особа на респиратору бори се за живот

БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ
Kiša

БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ

20.09.2024. 07:18
СПЦ данас прославља Светог мученика Созонта: Молитва њему тера ЗЛО И НЕСРЕЋУ из куће
Sveti mučenik Sozont

СПЦ данас прославља Светог мученика Созонта: Молитва њему тера ЗЛО И НЕСРЕЋУ из куће

20.09.2024. 07:07
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ОТВОРЕНЕ КАПИЈЕ ВОЈНОГ АЕРДОДРОМА: Ево како аутобусом доћи у посету способности Војске Србије "Застава 2024" Промена аутобуских линија
autobus

ОТВОРЕНЕ КАПИЈЕ ВОЈНОГ АЕРДОДРОМА: Ево како аутобусом доћи у посету способности Војске Србије "Застава 2024" Промена аутобуских линија

19.09.2024. 19:51
ЈЕЗИВ УДЕС КОД СРБОБРАНА Предњи део аута тотално СМРСКАН, једна особа повређена (ФОТО)
hitna pomoć

ЈЕЗИВ УДЕС КОД СРБОБРАНА Предњи део аута тотално СМРСКАН, једна особа повређена (ФОТО)

20.09.2024. 08:44
"ЕУ И АМЕРИКАНЦИ СЕ У ТОМЕ СЛАЖУ СА НАМА" Вучић за Политико: Брисел зна која страна кочи дијалог, али то неће јавно да каже
Aleksandar Vučić

"ЕУ И АМЕРИКАНЦИ СЕ У ТОМЕ СЛАЖУ СА НАМА" Вучић за Политико: Брисел зна која страна кочи дијалог, али то неће јавно да каже

20.09.2024. 08:44
ТЕШКА САОБРАЋАЈКА КОД СУРЧИНА Више возила уништено у удесу, стварају се ВЕЛИКИ ЗАСТОЈИ, на терену све хитне службе - испливали снимци са лица места (ВИДЕО)
Sudar kod Surčina

ТЕШКА САОБРАЋАЈКА КОД СУРЧИНА Више возила уништено у удесу, стварају се ВЕЛИКИ ЗАСТОЈИ, на терену све хитне службе - испливали снимци са лица места (ВИДЕО)

20.09.2024. 08:34
АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"
rat na Bliskom istoku

АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"

20.09.2024. 08:30
АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"
rat na Bliskom istoku

АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"

20.09.2024. 08:30
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ
Kiša

БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ

20.09.2024. 07:18
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45