Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПАНДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА Путин шаље помоћ Трампу, Америка у очају поручила 17.000 респиратора из Кине! (ФОТО/ВИДЕО)

31.03.2020. 07:20 23:32
korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Пратите ситуацију из минута у минут

Пандемија корона вируса се и даље незаустављиво шири у свету. Укупан број оболелих у свету је 785.754, од тога је 37.910 особа преминуло, а 166.547 се  опоравило. Најкритичнија ситуација је у Италији, затим Шпанији где је смртност од корона вируса највећа, док су Сједињене Америчке Државе 148.423 избиле на прво место и по броју заражених претекле чак и Кину из које је пандемија вируса COVID - 19 потекла.

У Србији је до данас забележено 900 заражених, а 23 особе су преминуле.

 

Први смртни случај од корона вируса у Словачкој

У Словачкој је данас пријављен први смртни случај од последица корона вируса, саопстио је Национални здравствени информативни центар.

Како преноси Ројтерс, Словачка је до сада пријавила 363 случаја корона вируса.

Словачка је забранила међународна путовања у покушају да обузда ширење епидемије, затворила школе и већину радњи и увела обавезно ношење заштитних маски изван куће.

Куомо: Наручили смо 17.000 вентилатора, као да смо на И-беју

Гувернер Њујорка Ендрју Куомо изјавио је данас да је та савезна америчка држава наручила 17.000 посебне врсте респиратора, тзв. "вентилатора", од Кине, по просечној цени од 25.000 долара по комаду.

Куомо је, међутим, рекао да очекује да ће добити само 2.500 "вентилатора", истичући да је проблем то што се у набавци опреме такмичи са Федералном агенцијом за управљање у кризним ситуацијама и многим другим државама.

- То је као да се на И-беју са 50 других држава надмећете за вентилатор - рекао је Куомо.

Он је истакао да би савезна влада и Федерална агенција за управљање у кризним ситуацијама требало да буду агенти за куповину, да све набаве, и онда да распореде средства савезним државама по потреби, преноси Ројтерс.

Први контингент помоћи Србије за Српску ушао на Рачи

На граничном прелазу Рача вечерас у 19.15 сати прешао је први контингент помоћи Србије за Републику Српску, који је намењен борби против новог корона вируса.

Камион у којем се налази помоћ наставља кроз Бијељину пут ка Бањалуци, преносе бањалучке Независне новине.

Како се наводи, у пакету је пет клиничких и пет транспортних респиратора, 30.000 епидемиолошких маски Н95, 2.000 заштитних одела, 200 наочара и 50.000 рукавица, као и лекови.

Долазак камиона у Бањалуку очекује се касно вечерас.

Са Сајма отпуштено 18 пацијената

Из привремене болнице на Београдском сајму данас је отпуштено кући 18 пацијената, јер су два контролна теста потврдила да су негативни на нови коронавирус.

Тренутно је на Сајму збринуто 48 пацијената позитивних на COVID-19, који имају благу клиничку слику, речено је Танјугу у Министарству здравља.

Многи пацијенти стигли су из болница где се лече заражени COVID-19 и на Сајму чекају други контролни тест, који мора да буде негативан да би отишли кући.

О пацијентима на Сајму брине 10 лекара и 25 медицинских сестара.

У Хрватској корона вирусом заражено 17 деце

Директор Хрватског завода за јавно здравље и члан Националног штаба цивилне заштите Крунослав Цапак изјавио је данас да у Хрватској нема експанзивног ширења корона вируса.

- Имамо дневни број оболелих који има благи узлазни тренд - преноси портал Index изјаву Цапака за ХРТ.

Он је изнео податке и о броју инфициране деце у Хрватској.

- Реч је о седамнаесторо деце старости до девет година и двадесетчетворо младих од 10 до 21 годину. То су благи случајеви - навео је Цапак.

У Хрватској је до сада регистровано 867 случајева корона вируса, а на респиратору су 32 пацијента. Преминуло је шест особа.

Путин шаље помоћ Америци!

Теретни авион напуњен медицинским потрепштинама и заштитном опремом могао би да крене за САД до краја данашњег дана, саопштио је Кремљ након телефонског позива америчког председника Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина.

Више о томе читајте ОВДЕ

У Француској преминуло 499 особа за један дан

Француске власти саопштиле су да је 499 пацијената преминуло од корона вируса, што је највећи број смрних случајева у тој земљи до сада. Тиме је укупна цифра преминулих скочила на 3.523. 

Први случај корона вируса на истоку Украјине

На истоку Украјине, који је под контролом проруских снага, забележен је први случај корона вируса, изјавила је данас министарка здравља Доњецке области Олга Долгошапко, а преноси Ројтерс.

Према подацима са сајта Worldometers, 549 особа заражено је корона вирусом у Украјини, док је 13 преминуло.

Русија:Затворске казне за озбиљно кршење карантина

Руски парламент одобрио је данас "антивирусни" пакет закона који укључује и до седам година затвора због озбиљних кршења правила карантина.

Најважнија измена у пакету закона, која предвиђа седмогодишњу затворску казну, примењиваће се ако заражен корона вирусом прекрши карантин, а други умру као резултат тога. Уводе се и велике казне за здраве људе који једноставно крше наредбу да остану код куће, и потенцијална нова казна до пет година за ширење опасних, лажних вести о епидемији.

Оштри закони и амандмани усвојени су у рекордном року, док су региони широм Русије пратили Москву и увели строгу забрану кретања како би успорили ширење корона вируса. Русија је забележила до сада највећи раст у потврђеним случајевима, јавља BBC.

ВБ: Сваки четврти лекар у самоизолацији или заражен

Управник Краљевског лекарског колеџа Ендру Годар изјавио је данас да се сваки четврти лекар у здраственом систему Велике Британије налази у самоизолацији или је заражен корона вирусом.

Годар је рекао да су јединице интензивне неге у неким болницама достигле свој лимит, преноси Гардијан.

Он је, међутим, истакао да већина лекара који су у кућној самоизолацији није нужно и заражена корона вирусом.

Авион Ер Србије одлетео за Букурешт по наше грађане

Авион Ер Србије одлетео је вечерас из Београда по наше грађане у Букурешту.

Авион АТР 72 полетео је нешто после 18.30 сати, а повратак је планиран око 22 сата, објављено је на сајту београдског аеродрома "Никола Тесла".

У Турској 13.531 случај COVID-19, 214 преминулих

Број смртних случајева од корона вируса повећан је данас у Турској за 46 - на 214, а број заражених већи је за 2.704 и сада је инфицирана 13.531 особа, показују подаци турског министарства здравља.

До сада су се од вируса опоравила 243 пацијента, преноси Ројтерс.

"У Америци катаклизмично стање"

Централ парк је болница на отвореном, мртвачнице широм града су препуне, Емпајер стејт билдинг обојен је у црвено као подршка медицинским радницима, а на улицама Њујорка је, и поред такве слике која подсећа на холивудске блокбастере о светској катаклизми, и даље превише људи.

Тако ситуацију у Њујорку у разговору описује шеф сталне Мисије Србије при УН, амбасадор Милан Милановић, који подсећа и на последњи биланс епидемије корона вируса у Њујорку - 40.900 заражених и 932 преминулих. 

Више о томе читајте ОВДЕ.

Помпео: Званичник Стејт департмента преминуо од корона вируса

Један званичник Стејт департмента преминуо је од последица корона вируса, што је прва жртва пандемије у američkmm дипломатском корпусу, саопштио је данас државни секретар САД Мајк Помпео.

Помпео није детаљније говорио о званичнику који је преминуо нити о томе како се он заразио, преноси АП.

Он је додао да је између 40 и 50 запослених у Стејт департменту позитивно на вирус, укључујући запослене у неколико од 220 америчких амбасада и конзулата у иностранству.

У Њујорку заражено преко 75.000 људи

Број случајева корона вируса у Њујорку повећан је за више од 9.000 - на 75.795, а смртност се повећала 27 одсто и број преминулих сада је 1.550, саопштио је данас гувернер те америчке савезне државе Ендрју Куомо.

Он је рекао да је корона вирус јачи него што се очекивало, преноси Ројтерс.

Njujork
Њујорк / Извор: Реутерс

- И даље идемо ка горе, главна битка ће бити на врху планине - казао је Куомо.

Нови црни дан у Италији

У Италији је у последња 24 сата умрло 837 особа, саопштили су надлежни. Такође, забежено је 4.023 нових случајева корона вируса.

ЦГ: Још четири случаја корона вируса, укупно 109

У Црној Гори потврђена су још четири случаја корона вируса, чиме је број оболелих повећан на 109.

Директор Клиничког центра Црне Горе (КЧГ) Јевто Ераковић, изјавио је да се под здравственим надзором налазе 6.262 особе, преноси РТЦГ.

Crna Gora
Црна Гора / Извор: Реутерс

Ераковић је рекао да је Национално координационо тело за заразне болести донело добре мере, али да је, да би епидемија корона вируса била побеђена, неопходна велика одговорност и дисциплина грађана.

Он је навео да је у КЧГ хоспитализовано 16 пацијената заражених корона вирусом, од којих је 12 на инфективној клиници. Сви пацијенти на инфективној клиници су стабилног стања.

Додао је да Црна Гора располаже са више него довољно респиратора и у случају ширења епидемије.

ЕК: Нема доказа да је хидроксихлорин ефикасан против короне

Европска комисија саопштила је у уторак да нема доказа да је лек о којем је амерички председник Доналд Трамп говорио као о чудотворном леку против вируса COVID-19, ефикасан против болести изазване новим корона вирусом.

Трамп је раније рекао да би антималаријски лек хидроксихлорин могао да буде међу "највећим изумима у историји" због свог ефекта на Covid-19.

- Ефикасност хидроксихлорина у лечењу пацијената оболелих од Covid-19 до данас није доказана - изјавио је портпарол Европске комисије и додао да нема доказа ни да је ефикасан хлорокин који се такође користи за лечење маларије а који је тестиран за бробу против корона вируса.

Авион Ер Србије вратио 109 наших грађана из Истанбула

Авион Ер Србије А319 вратио се из Истанбула дана по подне и довезао у Београд 109 наших грађана, речено је Танјугу у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Авион је слетео око 15 сати, објављено је на сајту београдског аеродрома "Никола Тесла".

На сајту београдског аеродрома је наведено и да се авион Ер Србије вратио из Шангаја око 16.10 сати. Тај авион је јуче одлетео за Кину како би допремио медицинску помоћ Србији.

Данас ће и авион Ер Србије АТР 72 одлетети око 18.30 сати за Букурешт по наше грађане, а повратак је предвиђен у 22 сата.

Мушкарац (42) најмлађа жртва корона вируса у Србији
ТУГА: Мушкарац (42) најмлађа жртва корона вируса у Србији - довезен у веома лошем стању

ТУГА: Мушкарац (42) најмлађа жртва корона вируса у Србији - довезен у веома лошем стању

Број заражених на планети премашио 800 хиљада

У свету је до сада регистровано више од 800.000 случајева оболелих од коронавируса, преминуло је више од 39.000 људи, а опоравило се 172.000, подаци су сајта Ворлдометерс. 

У САД тренутно, како говоре званични подаци, коронавирусом заражено је 163.429 лица, број умрлх је надмашио 3.000 , а по броју инфицираних на првом месту је држава са више од 66.000 заражених и умрлих 1.243, где је данас током шест паклених сати - на мање од три минута умирао један човек.

Следи Италија са 101.739 случајева инфицираних и Шпанија са укупно 87.956 оболелих. Кина је на четвртом месту по броју инфицираних са 81.518 случајева.

Расте број преминулих у Аустрији

У Аустрији је до сада позитивно на инфекцију вирусом корона тестирано 9.974 особа, што је раст од 567 новоинфицираних у протекла 24 сата, саопштило је данас после подне Министарство здравља.

Покрајина Тирол је и даље жариште инфекције са 2.323 заражених лица, затим следи Горња Аустрија са 1.616, Доња Аустрија са 1.596, Беч са 1.378, Штајерска са 1.049, Салцбург са 911, Форарлберг са 646, Корушка са 273 и Бургенланд (Градишће) са 182.

Док је стопа раста новоинфицираних опала, број мртвих стално расте.

До сада је умрло 129 особе инфициране вирусом корона, што је за 21 више него пре 24 сата.

Главни лекар болнице у Комунарки заражен корона вирусом

Главни лекар у болници у Комунарки, недалеко од Москве, где се лече заражени вирусом корона, и сам је оболео.

Подсетимо, прошле недеље је Путин посетио болницу у московском предграђу Комунарка, где је разговарао са доктором Проценко.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Реутерс

Председник Русије Владимир Путин редовно се тестира на корону, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков након вести да се главни лекар инфективне болнице у Подмосковљу Денис Проценко заразио новим вирусом.

- Он (Путин) се редовно тестира. Све је у реду - рекао је Песков.

Седморо умрло, укупно 23 у Србији
Најцрњи дан за Србију: Седам нових жртава корона вируса у Србији, укупно 23

Најцрњи дан за Србију: Седам нових жртава корона вируса у Србији, укупно 23

У Србији нових 115 случаја заразе

У Републици Србији је до 15 часова 31. марта 2020. године регистровано укупно 900 потврђених случајева COVID 19. 

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ О ЕПИДЕМИЈИ: У Србији још 115 заражених, укупно регистровано 900 случајева корона вируса

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ О ЕПИДЕМИЈИ: У Србији још 115 заражених, укупно регистровано 900 случајева корона вируса

Пооштравају се мере полицијског часа у Грчкој

Ниједна земља не може да издржи тако масовну пандемију која ствара потребу да огроман део популације истовремено хитно мора да иде у болницу, изјавио је данас портпарол грчке владе Стелиос Пецас.

Он је истакао да су мере полицијског часа осмишљене да спрече ширење корона вируса и да ће постати строже, преноси агенција АНА.

- Не може нико да излази више пута, кад изађете, идите у супермаркет, апотеку, локалну пекару и онда се вратите кући - истакао је Пецас.

Вучић поново апеловао на грађане да остану код кућа

Председник Србије Алкесандар Вучић поново је данас апелован на грађане да остану код својих кућа.

Он је на свом Инстаграму "Авуциц" подсетио да здравствени радници ризикују своје животе радећи свој посао.

- Здравствени радници ризикују своје животе док се даноноћно јуначки боре за све нас и нашу Србију. Помозимо им - останимо код куће - написао је Вучић.

У Хрватској 77 новооболелих, укупно заражено 867 особа

У Хрватској су до данас потврђене 77 новозаражене особе корона виросум, што је укуплно 867, док се истовремено опоравило 67 особа.

На редовној конференцији за новинаре министар Вили Берош је рекао да јуче није било нових преминулих.

На респиратору је, према тим подацима, 27 пацијената.

Девојчица (12) најмлађа жртва у Европи

Белгијске власти објавиле су да је у последња 24 сата 98 особа премунуло од последица инфекције COVID19.

Међу преминулима је и девојчица од 12 година која је сада најмлађа жрва пандемије у Белгији.

Белгијске власти наводе да се број заражених корона вирусом у земљи попео на 12775 од чега је укупно преминуло 705 особа.

НАЈМЛАЂА ЖРТВА КОРОНА ВИРУСА у Европи: Преминула девојчица (12)

НАЈМЛАЂА ЖРТВА КОРОНА ВИРУСА у Европи: Преминула девојчица (12)

У Њујорку се умирало се на свака три минута

У САД тренутно, како говоре званични подаци, корона вирусом заражено је 163.429 лица, број умрилх је надмашио 3.000 , а по броју инфицираних на првом месту је држава ЊУЈОРК са више од 66.000 зражених и умрлих 1.243, где је данас током шест паклених сати - на мање од три минута умирао један човек.

Степен умирања је и разлог што су тела преминулих у становима остајала и 24 сата, пре него што би их надлежни однели , па је зато у Велику јабуку, епицентар пандемије, послато и 85 хладњача за смештање тела.

У Подунавском округу девет случајева вируса корона

У Подунавском округу до сада је потврђено девет случајева заражених вирусом корона, а 1.300 људи се налази у самоизолацији.

Како је испричао начелник Подунавског округа Небојша Павловић пет особа које су заражене вирусом корона су из Смедерева, троје из Смедеревске Паланке и једна особа из Велике Плане.

Најстарији Србин који је победио корону пуштен на кућно лечење
"Успео сам, фарбаћемо јаја за Васкрс" Огласио се деда Душан, најстарији Србин који је ПОБЕДИО КОРОНУ

"Успео сам, фарбаћемо јаја за Васкрс" Огласио се деда Душан, најстарији Србин који је ПОБЕДИО КОРОНУ

Две особе у Горњем Милановцу заражене
Горњи Милановиац: Две особе заражене и две имају симптоме, чекају резултате

Горњи Милановиац: Две особе заражене и две имају симптоме, чекају резултате

Заставе на амбасади Италије на пола копља

На згради амбасаде Италије у Београду данас ће заставе бити на пола копља у знак сећања и поштовања према бројним жртвама COVID19, каже амбашадор Италије у Србији Карло Ло Кашо.

Он је на свом твитер прифилу објавио да ће заставе на згради италијанске амбасаде бити на пола копља у знак сећања и као израз поштовања према бројним жртвама COVID19, које у овом тренутку не могу бити испраћене уз одговарајуће грађанске и верске почасти.

На Сајму збринуто 55 пацијената са новим корона вирусом

У привременој болници која је подигнута на Београдском сајму тренутно је смештено 55 пацијената заражених новим коронавирусом, речено је у Министарству здравља.

На Сајму се збрињавају пацијенти који имају лакшу форму болести, са блажом клиничком сликом.

У Шпанији за 24 сата преминуло 849 особа
НАЈТЕЖИ ДАН У ШПАНИЈИ ДО САДА! За 24 часа преминуло 849 људи, здравствени систем ПРЕД КОЛАПСОМ

НАЈТЕЖИ ДАН У ШПАНИЈИ ДО САДА! За 24 часа преминуло 849 људи, здравствени систем ПРЕД КОЛАПСОМ

Почело тестирање на корону у лабораторији у Батајници

 У Дирекцији за националне референтне лабораторије (ДНРЛ) у Батајници почело је тестирање узорака на корона вирус.

Како је раније најавила премијерка Ана Брнабић у тој лабораторији ће моци дневно да се обради 1.000 узорака.

Foto: Tanjug/Ministarstvo poljoprivrede - bk
Фото: Танјуг/Министарство пољопривреде - бк / Извор: Фото: Танјуг/Министарство пољопривреде - бк
У Албанији се осморо опоравило

Албански премијер Еди Рама саопштио је данас да се опоравило осморо људи заражених корона вирусом у тој земљи.

Ти људи су сада, након тешке борбе против инфенкције, негативни на КОВИД-19.

- Добре вести, осморо људи се опоравило данас - рекао је Рама, преноси агенција АТА.

Рама је навео и да је укупан број оних који су до сада победили болест 52.

Укупан број оболелих у Албанији је 223.

Драстичан скок оболелих у Русији, 500 регистрованих са замо 24 сата

У Русији је број заражених у протекла 24 сата скочио за 500, што је до сада највећи раст оболелих у једном дану у тој земљи.

Укупно је 2.337 инфицираних, а епидемија у Русији почела је пре седамнаест дана када је забележен први случај заразе, преносе светске агенције.

До сада је у Русији умрло осамнаесторо људи заражених вирусом КОВИД-19, а опоравило се 121.

Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс
Предраг Кон: "Увођење полицијског часа од 24х само ако се ситуација погорша"

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да је предуслов за увођење 24-часовне забране кретања озбиљно погоршање ситуације, што значи нагли скок броја заражених и преминулих.

ДОКТОР КОН О ПОЛИЦИЈСКОМ ЧАСУ: Увођење забране кретања од 24 сата само под ОВИМ УСЛОВОМ

ДОКТОР КОН О ПОЛИЦИЈСКОМ ЧАСУ: Увођење забране кретања од 24 сата само под ОВИМ УСЛОВОМ

Индонезија пушта 30.000 затвореника

Власти у Индонезији донеле су одлуку да превремено пусте 30.000 затвореника на слободу како би избегли ширење заразе у пренатрпаним затворима.

У Црној Гори заражено 10 здравствених радника

 Корона вирусом у Црној Гори до сада је заражено 10 здравствених радника - шест лекара и четири медицинске сестре, dokk је 237 њих у кућној изолацији, саопштено је данас из Института за јавно здравље.

Сви они су, тврди се, вирусу били изложени изван радног места.

- У кућној изолацији се налази 237 здравствених радника од којих је готово 40 одсто изоловано из разлога што су у претходном периоду боравили на усавршавању у иностранству - наводи се у саопштењу ИЈЗ објављеном на званичном твитер налогу.

У РС 25 нових случајева,укупно 226 заражених

 Републици Српској данас је потврђено 25 нових случајева вируса корона И сада их је укупно 226, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

- У последња 24 часа тестирано је 179 особа. Од 25 нових, имамо 12 жена и 13 мушкараца. Из Бањалуке је 20, из Лакташа четири, а једно из Шипова - рекао је Шеранић.

У Мађарској 492 случаја корона вируса

Број потврђених случајева COVID-19 у Мађарској повећан је на 492, објављено је на сајту цоронавирус.гов.ху.

Од корона вируса преминуло је 16 људи, а опоравило се 37 пацијената.

У Београду почиње дезинфекција међублоковских површина
Почиње дезинфекција и међублоковских површина

Почиње дезинфекција и међублоковских површина

Две особе у Бору заражене, 517 у самоизолацији

На територији града Бора регистрована су два случаја заражених корона вирусом, а у самоизолацији се налази 517 особа, подаци су Завода за јавно здравље "Тимок" Зајечар.

До сада су у лабораторији ЗЈЗ "Тимок" тестирани узорци пет особа са подручја града које су испуњавале критеријуме дефиниције слуцаја, а једна особа код које је установљен вирус корона хоспитализована је, док је друга у потпуној изолацији.

Све особе које су биле у контакту са особама код којих је установљен вирус биће стављене под здравствени надзор, а тестиране ће бити сви они који задовољавају клиничку слику присуства вируса.

Авион Ер Србије одлетео за Истанбул по наше грађане

Авион Ер Србије А319 одлетео је јутрос из Београда за Истанбул одакле ће вратити наше грађане у земљу.

Авион је полетео око 8.20 сати, а повратак је планиран у 12.10 сати, објављено је на сајту београдског аеродрома "Никола Тесла".

Такође, данас ће авион Ер Србије АТР 72 одлетети око 18.30 сати за Букурешт по наше грађане, а повратак је предвиђен у 22 сата.

На сајту београдског аеродрома је наведено да у 15.55 сати треба да слети у Београд и авион Ер Србије из Шангаја.

Тај авион је јуче одлетео за Кину како би допремио медицинску помоћ Србији.

Стефановић:У самоизлоацији 80.000 људи, меру прекршило 290

Око 290 грађана у Србији прекршило је меру самоизолације и против њих су покренути поступци пред надлежним судовима, каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Он је рекао да је тренутно око 80.000 људи у самоизолацији и да они који не поштују ту меру ризикују своје здравље, али и здравље других људи.

- Те људе предајемо судовима и треба да добију две и три године затвора, јер ризикују здравље свих нас - рекао је Стефановић.

Девет здравствених радника у Нишу је заражено вирусом

Девет здравствених радника у Нишу је позитивно на корона вирус, а тренутно је у самоизолацији њих 32, каже епидемиолог Бранислав Тиодровић.

Он је рекао да се сви добро осећају и нагласио да нема доказа да се неко од пацијената у болници заразио од лекара.

Епидемилог каже да је хала Чаир у Нишу од данас спремна да прими пацијенте, а да је њен капацитет 250 или 260 пацијената.

Негативан и трећи тест Меркелове на корона вирус

 трећи тест на инфекцију вирусом корона код немачке канцеларке Ангеле Меркел био је негативан, саопштено је из њеног кабинета.

- Канцеларка ће и наредних дана обављати своје државне послове из кућног карантина - додаје се из владе у Берлину.

Канцеларка Меркел налази се у кућном карантину нешто више од недељу дана, након што је лекар, који јој је дао једну вакцину, позитивно тестиран на вирус корона.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа
11 заражених међу смештенима у Дому ученика "Патријарх Павле"
Стигли резултати у Дом ученика "Патријарх Павле": Међу повратницима из Париза и са Кипра ИМА ПОЗИТИВНИХ

Стигли резултати у Дом ученика "Патријарх Павле": Међу повратницима из Париза и са Кипра ИМА ПОЗИТИВНИХ

Амерички педијатар Џејмс Годрих преминуо од корона вируса

Доктор Џејмс Годрих, светски познати дечији неурохирург и директор Одељења за дечију неурохирургију Медицинског центра Монтефиоре, преминуо је услед компликација са COVID 19, пренео је ЦБС.

У Танзанији регистрован први случај заразе корона вирусом

Танзанија је пријавила први случај заразе корона вирусом.

Министарство здравља Танзаније саопштило је да је регистрован први пацијент инфициран вирусом КОВИД-19.

Русија: 201.000 људи под надзором због COVID-19

Више од 201.000 људи у Русији је под медицинским надзором због корона вируса, саопштиле су данас руске санитарне власти.

Под надзором је било 315.609 особа.

У Русији је потврђено укупно 1.836 случајева корона вируса, а већина случајева (1.226) регистрована је у Москви.

Преминуло је девет људи.

Истовремено, број пацијената у Москви који су се опоравили повећан је на 70.

У БиХ регистровано укупно 379 заражених корона вирусом

Током ноћи број новооболелих од корона вируса у БиХ повећан је за осам особа и сада их је укупно 379.

Током ноћи у КЦУС тестиране су 72 особе, позитивно је осам и то из Сарајева, Илиџе и Брчког.

У целој БиХ број новозаражених од јутрос се повећао за 11 и сада износи укупно 379.

Од укупног броја до сада се 17 особа опоравило, а 10 их је преминуло.

Индонезија забрањује долазак и транзит странаца

Министарство спољних послова Индонезије саопштило је данас да је влада одлучила да забрани све доласке и транзит странаца, како би било спречено даље ширење корона вируса.

Странци са дозволом боравка и дипломате биће изузети од забране.

Влада ће такође појачати скрининг за држављане Индонезије који се враћају у земљу.

У Кини 79 нових случајева

Кина је данас регистровала пет смртних случајева и 79 новозаражених корона вирусом, а сви заражени су повратници из иностранства.

У Вухану и провинцији Хубеји нема нових заражених међу локалним становништвом, чиме су град, провинција и цела земља све ближе укидању забрана и отварању граница, преносе светске агенције.

У Кини је укупно 81.518 заражених, од децембра када је вирус први пут откривен у Вухану, а умрло је 3.305 особа.

Излечено је 76.052 инфицираних вирусом, а 2.161 и даље је на лечењу.

У Румунији цео град у карантину

Румунска влада одлучила је да у источном граду Сучави и осам околних села уведе карантин, како би било ограничено ширење корона вируса, саопштио је министар унутрашњих послова Марчел Вела.

У Сучави је пријављено више од четвртине свих случајева корона вируса у Румунији.

Без посла би могло да остане 47 милиона Американаца

Милиони Американаца већ су изгубили посао због кризе са коронавирусом, а најгора штета тек долази, према процени Федералних резерви.

Према недавној анализи ризика у погледу даљег развоја ситуације, економисти ФЕД-а предвидели су да би чак 47 милиона Американаца могло да изгуби посао, због чега би се стопа незапослености попела на 32,1 посто.

То би била највиша стопа незапослености од 1948. године од када се званично воид ова статистика, наводи УСА Тудеј. Додаје такође да је током Велике депресије та стопа била око 25 процената.

Још 14 позитивних на коронавирус у Црној Гори

 У Црној Гори је потврђено још 14 особа које су заражене корона вирусом, тако да је укупно 105 оболелих особа.

Од синоћњег пресека анализирано је 115 узорака, наводи РТЦГ.

Под здравственим надзором се налази 6.262 особе.

Највише заражених, 38, је у Подгорици, затим у Тузима, 33, у Бару их је десеторо.

Најмлађи пацијент на Београдском сајму има 19 година

У привременој болници у Хали 1 Београдског сајма тренутно борави 33 пацијента оболелих од корона вируса са лакшом клиничком сликом, рекао је за РТС државни секретар министра здравља Берислав Векић, па прецизирао:

- Тренутно је на Сајму највише пацијената из Ћуприје, Лознице и Београда. Од укупно 33 пацијента, 21 је мушкарац, а остали пацијенти су жене. Најстарији је жена која има 74 године, а најмлађи младић од 19. Ангажовано је особље из београдских здравствених установа, попут Студентске поликлинике, Завода за спорт и јавно здравље, Дома здравља Палилила... О овим пацијентима брине 10 лекара и 25 медицинских сестара.

У Немачкој укупно 61.913 заражених, преминуле 583 особе

Број заражених новим корона вирусом у Немачкој порастао је на 61.913, док су укупно 583 особе преминуле, саопштио је данас Институт за заразне болести Роберт Кох.

У поређењу са претходним даном, број заражених је порастао за 4.615.

У претходна 24 сата од последица корона вируса преминуло је 128 особа.

ЕУ одобрила 38 милиона евра помоћи за Z.Balkan,Srbiji 15

Готово месец дана након почетка кризе изазване пандемијом COVID19, ЕУ је објавила пакет подршке Западном Балкану од 38 милиона евра тренутне помоћи за здравствене системе и додатно преусмеравање 374 милиона евра за друштвено-економски опоравак након кризе.

То је одговор Европске комисије на недавни захтев партнера из региона, како би подржала набавку медицинске опреме и уређаја, попут респиратора, лабораторијских комплета, маски, наочара и заштитне одеће.

Европска унија ће подржати Албанију и Северну Македонију са по четири милиона евра, Босни и Херцеговини је намењено седам милиона, Црна Гора ће добити три милиона евра, КиМ до пет милиона и 15 милиона евра предвиђено је за Србију, највише погођену пандемијом.

На КиМ 12 нових случајева, укупно 106

На територији КиМ потврђено је још 12 случајева корона вируса, чиме је број заражених порастао на 106.

У лабораторији за молекуларну микробиологију приштинског института за јавно здравље, методом РТ-ПЦР тестирано је 69 узорака који су узети из случајева са терена и из хоспитализованих случајева на Клиници за инфективне болест, а утврђено је да је још 12 особа позитивно, пренео је синоћ Косово онлајн. Позитивни случајеви су били у контактима за зараженим особама, од којих је пет са пребивалиштем у Малишеву, три из Косово Поља, две из Приштине, и по једна из Митровице и Каменице.

Укупно је до сада тестирано 1.151 сумњивих узорака на вирус САРС-ЦоВ-2 и од њих су 106 позитивни, док је забележен један смртни случај особе старе 82 године.

У Црној Гори у изолацији 237 здравствених радника

 У Црној Гори је тренутно 237 здравствених радника у изолацији због опасности од корона вируса, изјавио је данас директор Ургентног блока Клиничког у Подгорици Нермин Абдић.

Он је јуче на РТЦГ рекао да је неопходно да грађани поштују све мере надлежних органа и поновио да је обаваза свих грађана да буду друштвено одговорни и остану код кућа.

- Највеће је жариште у Општој болници у Бару, где је у једном дану у изолацији било 55 здравствених радника - навео је Абдић.

Америчка војска помаже у мртвачницама у Њујорку

Америчка војска је саопштила да је да је од ње затражено да у Њујорк пошаље особље за помоћ у мртвачницама, као део одговора владе на пандемију корона вируса, јавља Ројтерс.

- Добили смо позив да у Њујорк пошаљемо тим који би помагао у мртвачницама приликом сахрана и у фази смо тражења особља - саопштио је војни званичник.

Кардинал Ангело де Донатис позитиван на корона вирус

Кардинал Ангело де Донатис, који управља Римском бискупијом у папино име, заражен је корона вирусом, саопштено је у Ватикану.

Кардинал Де Донатис је највиши католички званичник за кога се зна да је позитиван на корона вирус, преноси Ројтерс. Он је тестиран на вирус пошто се није осећао добро и примљен је у римску болницу.

Његови најближи помоћници су из предострожности у добровољном карантину.

Ватикан је у суботу саопштио да папа и његови најближи сарадници нису позитивни на COVID-19.

Трамп: Тестирано више од милион Американаца

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да је више од милион Американаца трестирано на корона вирус и апеловао на грађане да се придржавају мера социјалног дистанцирања како би се спречило ширење епидемије.

- Свако од нас има своју улогу у добијању овог рата. Сваки грађанин, свака породица и бизнис може допинети у заустављању вируса. Ово је наша заједничка патриотска дужност. Пред нама су у наредних 30 дана времена изазова и то су веома важних 30 дана - рекао је Трамп синоћ новинарима у Белој кући.

У српским срединама на КиМ не расте број оболелих

На Косову и Метохији у већнски спрским средима у току јучерашњег дана није било новооболелих од корона вируса, тако да их је и даље троје, саопштио је директор Канцеларјие Владе Србије за КиМ Марко Ђурић и додао да у северну Косовску Митровицу стижу епидемиолози које шаље Министарство здравља Србије.

Ти епидемиолози ће у Клиничко-болничком центру помагати у организацији пријема пацијента с лакшом клиничком сликом, док ће пацијенти с тежом за сада бити упућивани у клиничке центре у Крагујевцу и Нишу, поручио је синоћ Ђурић грађанима КиМ на Инстаграм профилу.

- Медицински гасови за наше болнице допремљени на КиМ - навео је још Ђурић и додао да је у Косовску Каменицу стигла донација од Удружења хуманих жена за израду заштитних маски.

Куомо зове у помоћ здравствене раднике из других делова САД

Гувернер америчке савезне државе Њујорк Ендру Куомо позвао је здравствене раднике из других држава да дођу и помогну његовој, где је већ више од 66.000 људи заражено корона вирусом.

- Молим здравствене професионалце из целе земље, ако немате кризу у својој заједници, дођите и помозите нам - рекао је Куомо новинарима.

Он је упозорио да се оно што се догађа у Њујорку може очекивати и у другим деловима САД.

- Бројеви су запањујући... Изгубили смо више од 1.000 Њујорчана - рекао је Куомо, пренели су амерички медији.

Чувени јапански комичар Кен Шимура преминуо од корона вируса

апански комичар Кен Шимура (70), који је био заражен корона вирусом и хоспитализован, преминуо је.

Био је био један од најпознатијих јапанских комичара, а каријеру је почео раних 1970-их година. Он је прва позната јапанска личност која је преминула од корона вируса.

Шимура је имао грозницу и проблеме са дисајним путевима, па је 19. марта био смештен у болницу.

Јапан је у недељу потврдио 68 нових случајева корона вируса само у Токију, а у земљи има укупно 1.800 заражених. Забележено је 55 смртних случајева.

Болсонаро: Немогуће су оштрије мере

Бразилски председник Жаир Болсонаро изјавио је да осим већ постојећих карантинских мера, нема других које би могле бити уведене у борби против корона вируса, јер се радна места уништавају, а сиромашни трпе.

У разговору за Реде ТВ, Болсонаро је поновио став да постоји велики степен "хистерије" око пандемије.

Новосадски сајам од данас спреман да прима оболеле

Простор Новосадског сајма од данас ће бити оспособљен за смештај око 1.000 људи, који ће ту имати неопходне услове за живот и медицинску негу.

У Мастер хали и Хали 1 Новосадског сајма дезинфиковане су, у њима је око 1.000 кревета, постављени су додатни тоалети, туш кабине, паравани, смештај за медицинске раднике и просторија за медицинско особље.

Србија данас шаље први контингент помоћи Републици Српској

Србија данас шаље први велики контингент помоћи Републици Српској.

У пакету помоћи наћи ће се пет клиничких, пет транспортних респиратора, 30.000 епидемиолошких маски Н95, 200 наочара и 50.000 рукавица.

Пошиљка садржи и лекове.

ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава
nevreme, oluja, kiša, pljuskovi, grmljavina

ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава

18.09.2024. 22:33
У ОВОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ СВИЊСКЕ КУГЕ: Отказани друштвени догађаји
Uzorci virusa

У ОВОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ СВИЊСКЕ КУГЕ: Отказани друштвени догађаји

18.09.2024. 22:32
Дачић: У Влајковићевој пронађена граната коју је користила аустроугарска војска током Првог светског рата
Ivica Dačić

Дачић: У Влајковићевој пронађена граната коју је користила аустроугарска војска током Првог светског рата

18.09.2024. 22:26
"БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ ЋЕ ТЕК РАСТИ" Комбинација короне и других инфекција доводи до ОЗБИЉНИХ ЗДРАВСТВЕНИХ ПРОБЛЕМА, а ево кад треба да се обратите лекару
bollnica

"БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ ЋЕ ТЕК РАСТИ" Комбинација короне и других инфекција доводи до ОЗБИЉНИХ ЗДРАВСТВЕНИХ ПРОБЛЕМА, а ево кад треба да се обратите лекару

18.09.2024. 21:44
ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава
nevreme, oluja, kiša, pljuskovi, grmljavina

ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава

18.09.2024. 22:33
У ОВОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ СВИЊСКЕ КУГЕ: Отказани друштвени догађаји
Uzorci virusa

У ОВОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ СВИЊСКЕ КУГЕ: Отказани друштвени догађаји

18.09.2024. 22:32
ТРАГИЧНА СМРТ МЛАДИЋА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отац сумња у званичну верзију догађаја
Mladić iz Sokobanje

ТРАГИЧНА СМРТ МЛАДИЋА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отац сумња у званичну верзију догађаја

18.09.2024. 21:52
Израелски и амерички званици разговарали непосредно пре смртоносног напада на Либан!
Eksplozija u Libanu

Израелски и амерички званици разговарали непосредно пре смртоносног напада на Либан!

18.09.2024. 21:35
ВУЧИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, ОПОЗИЦИЈИ, ЛИСТАМА ЧЕКАЊА... "Имамо лажну елиту у којој царује аутошовинизам као доминантна идеологија"
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, ОПОЗИЦИЈИ, ЛИСТАМА ЧЕКАЊА... "Имамо лажну елиту у којој царује аутошовинизам као доминантна идеологија"

18.09.2024. 18:33
Сергеј Трифуновић протеран из Хрватске: Ево када мора да напусти земљу
Sergej Trifunović

Сергеј Трифуновић протеран из Хрватске: Ево када мора да напусти земљу

18.09.2024. 21:05
ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава
nevreme, oluja, kiša, pljuskovi, grmljavina

ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава

18.09.2024. 22:33
ТАЧНО У ДИНАР: Терзић открио колико је Звезда зарадила ове године
Zvezdan Terzić i čelnici Crvene zvezde

ТАЧНО У ДИНАР: Терзић открио колико је Звезда зарадила ове године

18.09.2024. 19:24