Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СТЕФАН И НИКОЛА СЕ УТОПИЛИ ЗБОГ 200 ДИНАРА: Скочио за братом да га спаси па потонуо са њим, трагедија завила Србију у црно - деца свему сведочила и оптужила власнике педалине

23.07.2024. 11:59
Srebrno jezero, rečna policija
Сребрно језеро, речна полиција / Извор: Shutterstock

Два дечака, Стефан и Никола Петровић, изгубили су живот у несрећи која је отворила бројна питања о безбедности на води.

Сребрно језеро, 11. септембар 2018. године, место трагедије која је потресла све. Двојица браће, Стефан (14) и Никола (13) Петровић из Трске, трагично су изгубили животе у несрећи која је оставила неизбрисив траг на њиховим породицима и свима који су их познавали.

Док се присећамо тог дана, питања о безбедности и одговорности постају још важнија. Истрага је показала могуће пропусте и занемаривање сигурносних мера, који су можда допринели овој трагедији. Несрећа која је подсетник на потребу за већим опрезом и одговорношћу у свим рекреативним активностима.

Другари браће Стефана (14) и Николе (13) Петровића из Трске, који су се 11. септембра 2016. године утопили у Сребрном језеру, за несрећу су оптужили власнике кобне педалине из Ниша. Они су наводно дечаке убедили да рентирају пловило тако што су спустили цену са 500 на 300 динара, а уз све то, дозволили су да се на њега попне више дечака него што је предвиђено.

Како су тада писале "Вечерње новости", деца су сведочила како су изнајмила две педалине, црвену и плаву. Стефан и Никола били су на црвеној, са још три друга, што значи да их је било петоро, иако је педалина предвиђена за четворо. Док су пролазили поред обале, дечаке су власници црвених педалина дозивали и убеђивали да сврате и провозају се.

- Пошто су деца била неодлучна, власници су их убедили тако што су им цену са 500 смањили на 300 динара за сат времена вожње. Притом, нити су их питали да ли знају да пливају и колико имају година, нити су им дали заштитне прслуке - рекао је извор "Новости" из истраге тада.

Он додаје да су дечаци испричали да кад су сви, када су се нашли близу супротне обале језера, сишли су у језеро и купали се.

Srebrno jezero
Сребрно језеро / Извор: Shutterstock

У воду дубине око пет метара, сишла су и браћа Стефан и Никола, али су се у њој држали за педалину, јер нису знала да пливају. После купања, пошто су се дечаци вратили на педалину и почели да се облаче, нико није приметио да је Никола, који је стајао на предњој страни педалине, склизнуо у воду.

- Дечаци су одједном чули Стефана како виче "Људи, Никола се дави!" и видели га како скаче за братом у воду. За Стефаном је скочио и његов друг М. П. и покушао да им помогне, али браћа су већ потонула - причао је извор "Новости" пре пар година.

Кад су видели да су им другови потонули, дечаци су почели да вриште и зову у помоћ тренера, који је седео у кафићу са директором и возачем. Тренер је одмах скочио у воду и кренуо ка њима, као и један човек који се возио на педалини, али су деца били предалеко и касно су стигли. У својим изјавама пред тужиоцем, сви дечаци су рекли да су им директор и тренер забранили купање, али да им вожњу педалинама нису спомињали, изузев једног дечака, који је рекао да су им они дали дозволу за вожњу.

Браћа Стефан и Никола утопила су се након играња фудбалске утакмице против ФК Пинкум из Великог Градишта, на коју су дошли са још 12 другара, директором ОШ "Карађорђе" из Раче и тренером. Два дана након трагедије ухапшени су и притворени директор, тренер и власници педалине, због сумње да су извршили тешко дело против опште безбедности, за које следује казна од једне до осам година затвора.

Разговор са дечацима обављен је у Рачи, јер су родитељи претходно одбили да их доведу у Велико Градиште, правдајући се да желе да их поштеде стреса и да немају новац за превоз. Пре њих, тужилац је обавио разговор са родитељима страдалих дечака, који су се изјаснили да се придружују кривичном гоњењу осумњичених и да ће од њих тражити одштету. Саслушан је и власник друге педалине, на којој су се возила петорица дечака и са које нико није страдао.

У тужилаштву у Великом Градишту за "Блиц" су тада рекли да је притвор за осумњичене за ову трагедију укинут јер више не постоји могућност да могу да утичу на сведоке.

Оца мучи само једно питање

У свом емотивном обраћању, отац преминулих дечака је две године након трагедије изразио дубоко разочарање и бес због пропуста који су довели до трагедије.

Александар Петровић из Раче, отац Стефана (14) и Николе (13), који су се пре шест година утопили на Сребрном језеру, огорчен је што је и након поновљеног суђења Основни суд у Великом Градишту изрекао готово минималне казне оптуженима за ову трагедију.

Овај суд је, подсетимо, директора ОШ "Карађорђе" и тренера, у чијој су организацији дечаци били на језеру, осудио на условну казну од годину дана затвора, која неће бити извршена уколико наредне две године не учине ново кривично дело.

Истом пресудом на казну од две године затвора осуђени су мушкарац и жена, који су дечацима изнајмили педалине с којих су пали у воду и утопили се. Претходном пресудом коју је укинуо Апелациони суд власницима педалина изречене су исте казне, док су директор школе и тренер осуђени на годину дана кућног затвора.

- Огорчен сам јер је казна директору смањена, а он је имао највећу одговорност и требало је да добије највећу казну. Деца су њему поверена. Ако суд сматра да животи моје деце вреде толико, заиста не бих имао ништа лепо о њима и њиховом раду да кажем - казао је несрећни Петровић пре пар година.

spašavanje
спашавање / Извор: СД/илустрација

- Тешко нам је. Претешко. Сваки дан лежем у кревет и будим се само са једним питањем, да ли је могуће да се тако нешто догодило. Сећам се тог јутра кад сам их одвезао на утакмицу. Нисам знао где ће све ићи. Нико нам није рекао! Знао сам само да иду да играју фудбал - објашњава отац присећајући се тог кобног дана и додаје:

- Не знам зашто су тамо свраћали јер су на том језеру већ имали лоше искуство раније. Стефан ми је причао да су се деца, када су били на екскурзији, погурала и да је један дечак пао у воду. Срећом, било је плитко, па су га одмах извукли. Зашто су опет тамо ишли, није ми јасно. То је питање које ме мучи - каже Петровић.

Према његовим речима, можда је због тог искуства Стефан тог дана и одлучио да уђе у воду да извуче брата.

- Сигурно је мислио да је вода плитка. Он је управљао педалином, а Никола је седео на ивици и упао у воду. Видевши то, Стефан је повикао: "Људи, помагајте, Никола се дави!", скинуо је ствари са себе и скочио у воду. Сигуран сам да није знао колико је дубоко и да је у воду ушао само да помогне свом брату - прича потресени отац и додаје да се са Стефаном последњи пут чуо 15 минута пре утапања.

Иначе, несрећни Александар Петровић има и ћерку која је близнакиња с Николом. И њој је, како каже, све теже јер нема подршку своје браће.

- Са Николом је била нераздвојна. Свуда су ишли заједно. Тешко јој је, седим с њом и разговарам, покушавам да јој мало олакшам, али недостају јој браћа. Они су били њена највећа подршка - каже Петровић.

Александар Петровић објашњава да је директор школе добио отказ после трагедије.

- У почетку је био с нама, пружао нам подршку да бисмо се лакше суочили с болом, али је касније прекинуо сваки контакт. Чуо сам да је, када је суђење почело, обилазио децу и тражио им да мењају исказе. Верујем и да је то тачно, јер су деца заиста касније мењала исказе. Нека раде шта хоће, не знам како ће изаћи на крај са својом савешћу, ако је уопште има. Директор је био вођа и организатор пута, он је имао највећу одговорност. Да је свој посао радио како треба, до трагедије не би дошло - искрен је Петровић.

Подсећамо. Стефан и Никола Петровић су за себе оставили сестру близнакињу, Сару, неутешну мајку Сању и оца Алексадра. Оставили су и другаре из школе "Карађорђе", фубалере-пионире из тима са којима су кобног дана одиграли последњу утакмицу.

Шта каже закон?

У савременом друштву, рекреативне активности на води, као што су вожње педалина и других пловила, постале су веома популарне међу децом и младима. Међутим, како би се обезбедила сигурност свих корисника, посебно млађих, важно је разумети правила и регулативе које се односе на ове активности.

Према законодавству Републике Србије, коришћење рекреативних пловила, укључујући педалине, мора се одвијати у складу са специфичним безбедносним стандардима. На пример, постоји јасно дефинисано ограничење броја особа које се могу налазити на једном пловилу, што се ради како би се избегло преоптерећење и смањила могућност несрећа. Такође, веома је важно да сви корисници, нарочито деца, носе одговарајуће заштитне прслуке током боравка на води.

Pedaline
Педалине / Извор: Shutterstock

Законске регулативе такође прописују да изнајмљивачи пловила морају обезбедити све потребне сигурносне мере и опрему, као и пружити јасне инструкције корисницима о правилној употреби пловила. Ово укључује обавезно упознавање са сигурносним процедурама и правилима понашања на води.

Безбедност деце је посебан приоритет, јер су млађи корисници често мање искусни и могу бити склонији ризицима. Закон налаже да деца млађа од одређене старости (нпр. 12 година) не би требала да управљају пловилима без надзора одраслих, те да је присуство одраслих особа и њихова надлежност кључна за спречавање несрећа.

Важно је да сви учесници рекреативних активности на води буду свесни и поштују ове безбедносне мере, како би се осигурала сигурност и уживање у овим активностима без ризика. У случају било каквих неправилности или несигурних пракси, надлежни органи могу предузети одговарајуће мере како би заштитили јавну сигурност и превенција несрећа постала приоритет.

ТРАГИЧНА СМРТ МЛАДИЋА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отац сумња у званичну верзију догађаја
Mladić iz Sokobanje

ТРАГИЧНА СМРТ МЛАДИЋА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отац сумња у званичну верзију догађаја

18.09.2024. 21:52
"НЕМОЈ ДА ПРИЧАШ ПОЛИЦИЈИ ЈЕР ЋЕ РАДИТИ НОЖЕВИ" На Новом Београду младићи брутално мучили дечака, ево каква им казна прети
Policija

"НЕМОЈ ДА ПРИЧАШ ПОЛИЦИЈИ ЈЕР ЋЕ РАДИТИ НОЖЕВИ" На Новом Београду младићи брутално мучили дечака, ево каква им казна прети

18.09.2024. 20:00
Припадник Пинк Пантера дигао банкомат у ваздух па покушао да прегази полицајца: Ево колико ће бити у затвору
Policija

Припадник Пинк Пантера дигао банкомат у ваздух па покушао да прегази полицајца: Ево колико ће бити у затвору

18.09.2024. 18:19
УХАПШЕН ЛОПОВ У КРАГУЈЕВЦУ: Београђанин украо гардеробу у вредности од 200.000 динара
policija

УХАПШЕН ЛОПОВ У КРАГУЈЕВЦУ: Београђанин украо гардеробу у вредности од 200.000 динара

18.09.2024. 16:50
ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава
nevreme, oluja, kiša, pljuskovi, grmljavina

ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава

18.09.2024. 22:33
У ОВОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ СВИЊСКЕ КУГЕ: Отказани друштвени догађаји
Uzorci virusa

У ОВОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ СВИЊСКЕ КУГЕ: Отказани друштвени догађаји

18.09.2024. 22:32
ТРАГИЧНА СМРТ МЛАДИЋА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отац сумња у званичну верзију догађаја
Mladić iz Sokobanje

ТРАГИЧНА СМРТ МЛАДИЋА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отац сумња у званичну верзију догађаја

18.09.2024. 21:52
Израелски и амерички званици разговарали непосредно пре смртоносног напада на Либан!
Eksplozija u Libanu

Израелски и амерички званици разговарали непосредно пре смртоносног напада на Либан!

18.09.2024. 21:35
ВУЧИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, ОПОЗИЦИЈИ, ЛИСТАМА ЧЕКАЊА... "Имамо лажну елиту у којој царује аутошовинизам као доминантна идеологија"
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, ОПОЗИЦИЈИ, ЛИСТАМА ЧЕКАЊА... "Имамо лажну елиту у којој царује аутошовинизам као доминантна идеологија"

18.09.2024. 18:33
Сергеј Трифуновић протеран из Хрватске: Ево када мора да напусти земљу
Sergej Trifunović

Сергеј Трифуновић протеран из Хрватске: Ево када мора да напусти земљу

18.09.2024. 21:05
ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава
nevreme, oluja, kiša, pljuskovi, grmljavina

ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава

18.09.2024. 22:33
ТАЧНО У ДИНАР: Терзић открио колико је Звезда зарадила ове године
Zvezdan Terzić i čelnici Crvene zvezde

ТАЧНО У ДИНАР: Терзић открио колико је Звезда зарадила ове године

18.09.2024. 19:24